Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Apeldoorn – Een week voor het NK 10 kilometer op de weg in Schoorl reisde er een delegatie van acht atleten van Team 4 Mijl vanuit Groningen af naar Apeldoorn. De Acht van Apeldoorn wordt gebruikt als generale repetitie voor dit Nederlands Kampioenschap. De atleten kijken na de wedstrijd van vandaag met veel vertrouwen naar volgende week.

Bij de vrouwen stonden Elisa de Jong, Ellen Jansen, Jacelyn Gruppen en Lianne van de Belt aan de start. Lianne en Ellen hadden van hun trainer de opdracht gekregen om relatief rustig te starten en om vervolgens de tweede helft flink de snelheid op te voeren. “Na de 4 km moesten we versnellen en was het de bedoeling om diep te gaan”, vertelde Lianne. “Dit pakte heel goed uit. Ik kon het tweede stuk veel mensen inhalen.” Ook Ellen kende een goede tweede helft van de wedstrijd. Ze haalde veel mensen in wist in de laatste kilometer nog naar Lianne toe te lopen: “Toen ik bij Lianne kwam hadden we nog 500 meter te gaan. Ik zette toen een flinke eindsprint in. Ik ging daardoor zo kapot dat ik nog bang was dat ze me in zou weten te halen. Maar op de finish bleek het toch net genoeg te zijn”, aldus Ellen. Ellen en Lianne werden respectievelijk zevende en achtste in 28.34 en 28.36. Elisa en Jacelyn finishden nog voor Ellen, Lianne. Elisa wist een nette vijfde plek te behalen in een tijd van 28.09. “Het was een mooie wedstrijd, en ik voelde me erg sterk”, vertelde Elisa, “ik kijk uit naar het NK van volgende week.” Jacelyn wist een plaats op het podium te veroveren. Ze werd tweede in 27.18 en moest alleen Kim Dillen voor haar dulden.

De heren wisten in een internationaal gezelschap geen top tien plaatsen te veroveren. Maarten Hindriks en Maurice Smit trokken lange tijd gezamelijk op. “Met het oog op volgende week mochten we niet te hard starten”, vertelde Maarten, “tot vier kilometer rustig en toen mocht de gaskraan open.” Maurice en Maarten voerden het tempo gestaag op. Mautice: “Het voelde easy aan, maar na kilometer zeven kreeg ik last van maagkrampen en lukte het me niet op door te versnellen.” Maarten en Maurice finishten als respectievelijk 24e en 25e in 25.06 en 25.14. “Een mooie generale repetitie en er zit zeker nog wel een marge in voor volgende week in Schoorl”, aldus Maarten. Kort na Maarten en Maurice kwamen ook Jordi Dikkers en Henk Kramer ook over de eindstreep. Jordy zette de klok stil na 25.28 en Henk na 25.35. “De wedstrijd stond in het teken van het kweken van wedstrijdritme en vertrouwen voor volgende week”, vertelde Henk, “laten we het er op houden dat een slechte generale een goede repetitie is.” Jordy stond met niet al te veel verwachtingen aan de start. “Ik ben net terug van een reis van vierenhalve maand. Ik was heel benieuwd naar mijn kunnen. Dit resultaat stemt tot tevredenheid.”

Dortmund – Een kleine groep atletes weken uit naar Duitsland voor een geschikte indoor wedstrijd. Floortje van Kampen liep hier een 60 meter en een 200 meter. Op beide afstanden wist ze een nieuw persoonlijk record te lopen. Op de 60 meter wist ze te winnen in een tijd van 8.02 en op de 200 meter bleek 25.67 haar tijd voldoende voor een tweede plaats. Ook Suzanne Voorrips en Leonie van Vliet reisden af naar het Ruhrgebied. Suzanne had met Leonie een persoonlijke haas meegenomen om zo een snelle race te kunnen lopen. Eerder dit indoorseizoen werden haar wedstrijden gekenmerkt door rommelige races waar de snelheid niet al te hoog kwam te liggen. Helaas liep deze wedstrijd uit op een deceptie voor Suzanne: “Ik werd door Leonie tot 350 meter perfect gehaasd. Ik ging daarna vol goede moed door. Helaas ging het daarna niet zoals ik hoopte: de verzuring kwam na 600 meter binnen en ik begon te verkrampen. Na 700 meter schoot de kramp ook in mijn kuit en stond ik stil.” Ze heeft de race uiteindelijk niet meer uitgelopen.