Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Omslagfoto: Erik van Leeuwen

Dresden – Tom Hendrikse maakt zijn debuut op de marathon in een ongelooflijk snelle tijd van 2:13:03 (een van de snelste Nederlandse marathon debuten), eindigt als derde en loopt het Team 4 Mijl marathon record van Olfert Molenhuis (2:17:49) uit de boeken. Zijn tijd was helaas niet snel genoeg voor de Olympische limiet van 2:11:30.

Afgelopen zomer ontstond bij Tom en zijn coach Eddy Kiemel het idee om een marathon te lopen. Het doel was niet alleen een om marathon te lopen, maar het was ook meteen een aanval op de Olympische limiet. Afgelopen weekend zou hij aan de start staan van de marathon in Bern, echter werd deze op het laatste moment afgelast in verband met slechte weersomstandigheden. Er werd snel geschakeld, en gelukkig was er een alternatief: de marathon van Dresden een week later.

De marathon bestond uit 16 ronden van 2.5 kilometer, en 2 ronden van 1.1 kilometer. Het parcours was een soort ‘heen-en-weer’ in de Großer Garten in Dresden. Tom startte in een veld van ruim 40 atleten en ging weg in groepje op tempo 2:11:00. Tom: “Ik dacht eerst dat ik in het verkeerde groepje zat. Ik wist niet wie de haas zou zijn, en mijn horloge gaf een ander tempo aan dan wat we gepland hadden. Uiteindelijk bleek gelukkig dat ik wel in de juiste groep zat.”

Helaas bleek dat de wind vandaag niet gunstig stond. Windkracht 4, met harde rukwinden, precies in het verlengde van het parcours. Dit zorgde ervoor dat de atleten om de kilometer met wind mee en met wind tegen liepen. Hierdoor kan je niet een vast tempo houden en loop je minder efficiënt. “Toen de haas uitstapte ben ik kop over kop gaan lopen met Belgische atleet Soufiane Bouchiki en IJslander Hlynur Andresson. Waar ik in het begin van de race nog goed uit de wind zat, moest ik nu lange stukken tegen de wind in beuken. Rond kilometer 30 begonnen mijn benen zwaarder te worden, en zakte ik wat terug in tempo. Het was heel fijn om bidons van Eddy te krijgen met aanwijzingen en aanmoedigingen. Helaas viel de bidon die ik op 36 kilometer kreeg niet zo lekker, en werd ik een beetje misselijk. Ik dacht zelfs even dat ik de finish niet zou halen. Uiteindelijk heb ik alles gegeven, en zo veel mogelijk aangezet wanneer dat lukte.”

Eddy over de race: “Tom heeft het gewoon heel goed gedaan. Dat hij de limiet nu niet loopt is niet balen, maar wel jammer. Hij had het niveau, en zonder de wind van vandaag loopt hij misschien wel 2 minuten harder.” Achteraf houdt Tom een dubbel gevoel over aan zijn debuut. “Ik heb enorm veel prijzende berichten gekregen na afloop van de marathon, maar ik vind het echt heel jammer dat het vandaag niet gelukt is. Ik heb er de afgelopen maanden alles voor gedaan, en ik had er enorm veel vertrouwen in. Toen ik over de finish kwam en de tijd zag barste ik in tranen uit. Ik heb wel enorm genoten vandaag, ik vond het fantastisch om de marathon te lopen, ondanks dat het zwaar was, en het was heel fijn dat Eddy en mijn managers van Volare er bij waren om mij te begeleiden