Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Als fanatiek redactielid en vaste reporter van Team 4 Mijl zien we Frank Blikslager geregeld op en rond de baan bij wedstrijden van Team 4 Mijl-atleten. In 2017 zette hij een punt achter zijn eigen carrière als atleet, waarin hij mooie prestaties wist te leveren. In regio Noord was hij een heus begrip, en ook op nationaal niveau was hij iemand om rekening mee te houden. We blikten met hem terug op zijn carrière bij Team 4 Mijl.

Dat Frank aardig kon lopen werd al vrij snel duidelijk: Als 15-jarige korfballer deed hij samen met zijn broertje Niek Blikslager mee aan de 5 kilometer bij de Monnikenloop op Schiermonnikoog. ‘Na de wedstrijd kreeg Niek bericht van zijn toenmalige coach Guido van Weeren dat hij erg sterk gelopen had. Het grappige was dat mijn vader per ongeluk de startnummers had verwisseld en dat dat dus mijn tijd was. Daarna werd  ik gevraagd om ook eens mee te trainen,’ aldus Frank.

Na een paar keer mee te hebben getraind, werd Frank al snel lid van Team 4 Mijl. Net als Niek ging hij bij coach Guido trainen en ging hij met sprongen vooruit. In de seizoenen 2012 – 2013 was Frank in de vorm van zijn leven. Al zijn persoonlijke records komen dan ook uit die periode. Tevens behaalde hij dat jaar een bronzen NK medaille op de 10 kilometer en verbrak hij het team record op de 4 mijl van Groningen. ‘Op het NK 10 kilometer kwam ik er op het laatste stuk achter dat ik nog derde zou kunnen worden. Dit gaf mij zulke vleugels, dat het me vervolgens ook daadwerkelijk lukte.’ Ook op de 4 mijl van Groningen van 2013 kijkt hij met trots terug. ‘Ik liep ik echt mijn eigen race en kon ik mezelf de hele wedstrijd blijven pushen. Dit leidde tot een tijd van 18.45 en daarmee een team record van 5 seconden’.

Deze prestaties boden perspectief voor de carrière van Frank. Helaas raakte Frank aan het eind van zijn succesvolle seizoen geblesseerd. ‘Het begon met een stressfractuur in mijn voet. Ik wist zelf niet eens dat ik een stressfractuur had en ben er daardoor veel te lang mee blijven doorlopen.’ Na een revalidatieproces met veel alternatieve trainingen wist Frank zichzelf terug te vechten, maar tot ieders spijt bleef zijn blessureleed niet beperkt tot deze ene stressfractuur. Een jaar later kreeg Frank opnieuw een stressfractuur in zijn scheenbeen en weer een jaar later een stressfractuur in zijn middenvoetsbeentje. ‘En naast die stressfracturen speelden in de periode die volgde nog talloze andere blessures waaronder een runners knee en achillespees problemen.’ In die periode startte Frank een nieuwe samenwerking onder begeleiding van coach Fokie Cnossen. Ondanks zijn vele blessures wist Frank geregeld binnen een aantal maanden zijn oude niveau te benaderen. Hij leerde om op alternatieve manieren goed door te kunnen trainen, en kreeg als bijnaam ‘koning alternatief’. Helaas was het in 2017 opnieuw raak. ‘Dit keer was er sprake van een botkneuzing in mijn grote teen. Vanaf dat moment begon ik mij af te vragen of ik dit nog wel moest willen. Mijn lichaam had al zoveel moeten doorstaan, dat ik besloot dat het een keer genoeg geweest was.’ Toeval wilde dat Frank op dat moment afstudeerde in de bewegingswetenschappen en dus ook op zoek was naar een baan. Deze factoren samen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat Frank een punt achter zijn atletiek carrière heeft gezet.

Op dit moment werkt Frank als softwareontwikkelaar bij Sogyo in de Bilt en binnenkort verhuist hij naar Amersfoort. Ondanks dat dat een eind van Groningen vandaan is, weerhoudt dit hem er niet van om bij Team 4 Mijl betrokken te blijven. Frank is trouw lid van de redactie en daarmee mede verantwoordelijk voor de nieuwsartikelen die wekelijks op de website van Team 4 Mijl verschijnen. Tevens volgt Frank als ‘razende reporter’ de atleten van Team 4 Mijl op de voet bij grote wedstrijden, gewapend met zijn camera. Aangezien het wedstrijdseizoen van de atleten van Team 4 Mijl voor de deur staat, is Frank binnenkort dus weer te volgen via het youtube-kanaal van Team 4 Mijl.