Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Het is een druk weekend voor de leden van Team 4 Mijl. Maar liefst 16 atleten mogen dit weekend hun startnummer opspelden in Apeldoorn, Gent en Schoorl. De popelende atleten staan aan de start van Nederlandse Kampioenschappen, maar ook strijden ze nog een laatste keer om zichzelf klaar te stomen voor het NK Senioren dat volgend weekend gehouden zal worden in Apeldoorn. Vandaag, zaterdag 10 februari, kwamen er atleten in actie op de indoorbanen in Apeldoorn en Gent.

Apeldoorn – Danique Gimbrère nam vandaag voor het eerst deel aan het NK indoor als Team 4 Mijl atlete op de 800 m. Dit deed ze verdienstelijk. De nummers één uit elke serie en de drie tijdsnelsten zouden zich plaatsen voor de finale die morgen gehouden zal worden om 17.05 uur. ‘Ik zat in de tweede serie, dus we wisten wat er gelopen moest worden’, vertelt Danique. Ze werd derde in haar serie en haar tijd van 2.19, 96 was goed genoeg om zich als een van de tijdsnelsten te plaatsen voor de finale. Bovendien liep ze hiermee een nieuw persoonlijk indoor record. ‘Het ging eindelijk weer wat beter in een wedstrijd, ik heb zin in de finale van morgen!’

Gent (BE) Dik een uur later was het de beurt aan de sprintdames om op de 400 m in Gent de puntjes op de i te zetten. In de tweede serie kwam Bernice Meijer in actie, helaas wist zij geen potten te breken en ze finishte in 59,10. In de serie die volgde zaten Dominique Veninga en Henderyke Wonink klaar in hun startblokken. Henderyke vertel kort maar krachtig: ‘Vandaag was een slechte wedstrijd, een om snel te vergeten. Nu op naar het NK om mezelf te revancheren.’ Ze zette de tijd stil op 59,34. Dominique won de serie in een tijd van 56,93 en vertelt over haar race: ‘Het voelde goed aan, de start was prima en de rest van de race was ook goed.’ De constante wedstrijden van de atlete uit Veendam laten zien dat ze een goed basisniveau heeft. ‘Volgende week hoop ik op een uitschieter!’

Later op de middag en avond luidde het startschot voor de 800 m mannen en vrouwen. Thomas van Laar, Bram Buigel en Wessel van Veenen vertegenwoordigden Team 4 Mijl in de eerste serie en liepen samen met een haas die het tempo moest maken. Helaas pakte dit niet zo uit als was bedoeld, tot ergernis van Thomas: ‘De haas ging te langzaam, elke 100 m ging hij langzamer.’ Na zo’n 400 m stapte de haas uit en nam Thomas de kop over, maar er zat voor hem geen echte strijd meer in. Hij won zijn serie in 1.50,82. ‘Ik wacht nog op een harde en snelle race, waarin ik echt snel kan lopen. Maar eerst gaan we volgende week strijden voor de medailles.’ Kort daarna passeerden ook Bram en Wessel de eindstreep in respectievelijk 1.51,41 en 1.52, 76. Wessel kon de eerste 600 m goed meekomen met de rest, ‘ik mis alleen nog wat inhoud door een gebrek aan training, daardoor moest ik de laatste ronde wat toegeven. Het is kijken of er volgende week nog verbetering in zit.’ Vertelt een hoopvolle Wessel.

Ook was er deelname van Niek Blikslager en Tom de Leeuw op de 800 m. Een verassing, want Niek stond eigenlijk ingeschreven voor de 1500 m, maar die was vol. De atleet uit Groningen liet zich hierdoor niet uit het veld slaan. Ook in deze serie was er een haas ingehuurd die de eerste 450 m het tempo maakte, waarna Niek de koppositie overnam. Dit wist hij vol te houden tot het uitgaan van de laatste bocht. In de resterende 50 meter werd hij nog door drie anderen ingehaald. Niek finishte uiteindelijk in 1.54,26. ‘Ik heb de hele race goed gepusht, maar de laatste 100 m verzuurde ik flink. Deze wedstrijd was een goede prikkel voor het NK waar ik wel de 1500 m ga lopen.’ Vertelt hij na afloop. In dezelfde serie liep Tom, hij finishte als achtste in een tijd van 1.58,98.

Thijmen Kupers verscheen vandaag toch niet aan de start in Gent, vanwege een pijntje. Hij wil volgende week fit zijn om tijdens de NK Senioren een nieuwe aanval op de WK-indoor limiet te doen.

Suzanne Voorrips mocht voor Team 4 Mijl de dag afsluiten. ‘Mijn race ging goed!’ begint een blije Suzanne te vertellen, ‘ik had weer mijn vertrouwde ritme te pakken.’ In haar derde indoor wedstrijd van dit seizoen wist ze weer een seconde van haar season’s best tijd af te snoepen: 2.07,75. De eerste 400 m ging goed, en Suzanne had een sterke derde ronde, maar in de laatste 100 m kwam de verzuring erg opzetten, waardoor ze veel tijd verloor. ‘Maar het is fijn om weer zo’n stap te maken in de opbouw, ik begin me weer atleet te voelen en de wedstrijden beginnen weer op echte races te lijken. Nu op naar het NK met deze groeiende vorm, wie weet zit er daar nog een verassing in!’.

Volgende week zullen we al deze atleten weer terug zien op het NK Senioren dat op 17 en 18 februari in Apeldoorn plaats zal vinden.

Suzanne Voorrips in actie. Foto: Erik van Leeuwen