Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Heiloo / Heusden-Zolder (BE) / Gent (BE) – Dit weekend stonden er maar liefst drie wedstrijden op het programma. Op vrijdag werd er gelopen in Heiloo, zaterdag reisden de atleten af naar Heusden-Zolder in Belgie, en op zondag werd het wedstrijdweekend afgesloten in Gent. In totaal kwamen er 12 atleten in actie op vier verschillende afstanden. Sommigen maken zich op voor hun laatste wedstrijd dit seizoen, anderen strijden nog even door.

Heiloo – Vrijdag 20 juli vond de eerste uit een reeks van drie avondinstuiven in Heiloo plaats. Voor de atleten van Team 4 Mijl stond de 400 meter als eerste op het programma. In de zesde en laatste serie mochten Dominique Veninga, Floortje van Kampen, Lea Jurdzinski en Carlijn Wagenaar het tegen elkaar afleggen. Dit leverde een mooie onderlinge strijd op. Dominique kwam als eerste van deze vier dames over de streep in 56.70, wat een kleine verbetering is van haar tijd die zij eerder deze week in Luik heeft gelopen. Kort daarna finishte Floortje in de laatste wedstrijd van haar seizoen, ze zette de klok stil op 58,34. Als derde voltooide Lea haar wedstrijd. Hoewel zij de afgelopen week niet fit was besloot zij toch te starten en er zonder verwachtingen in te gaan. “Ik heb met goede ontspanning kunnen lopen, vooral in het laatste stuk kon ik nog goed doortrekken”, vertelt de atlete na afloop, “ik ben dan ook blij met het resultaat.” Lea mag een tijd van 59,49 achter haar naam noteren. Carlijn volgde op de voet en sloot de Team 4 Mijl trein. Na een reeks van 800 meters te hebben gelopen, kwam zij vrijdag uit op de 400 meter en finishte in 59.67.

Later op de avond werd er door Jolien de Waard en Ellen Jansen op de 3000 meter gelopen. Trainer en coach Sybren Mulder fungeerde deze avond als haas voor Ellen wat voor haar resulteerde in een tweede besttijd van 10.00,67. Toch is Ellen niet geheel tevreden: “Deze tijd is niet wat ik verwachtte. Ik heb veel progressie gemaakt dit seizoen, maar deze tijd is daar geen goede weergave van”. Voor Jolien was dit haar eerste 3000 meter dit seizoen en ze zette een tijd neer van 10.18,54.

Heusden-Zolder (BE) – Een dag later, zaterdag 21 juli, startte een zestal atleten in het voorprogramma van de ‘Nacht van de Atletiek’. Elisa de Jong beet het spits af op de 1500 meter, maar de voorbereiding was niet geheel zonder stress door een aantal organisatorische fouten. Uiteindelijk mocht ze dan toch van start in de snelste serie. Ondanks dat de dames in deze serie eigenlijk wat te snel voor Elisa waren, wist zij in een solo race een klein persoonlijk record neer te zetten van 4.25,53. Elisa: “Ik baal dat ik door organisatorische foutjes in een te snelle serie ben geplaatst en daardoor niet heb kunnen laten zien dat ik nog harder kan.” Maar de atlete blijft positief en zal volgende week in Ninove (BE) revanche nemen.

Foto: Ejam Maail

Hierna was het de beurt aan de 800-meter lopers Suzanne Voorrips, Bram Buigel en Wessel van Veenen. Dit seizoen lijkt Suzanne een abonnement te hebben op de 2.04, een tijd die ze dit baanseizoen al een paar keer eerder heeft gelopen. In Heusden was dit weer het geval, waar zij de klok stopte na 2.04,84. Suzanne vertelt: “De eerste ronde was traag en liep ik in 62,5. Daarna hard doorgelopen om te eindigen met een flinke eindsprint.” Volgende week in Ninove zal Suzanne een laatste poging wagen om dit seizoen nog een persoonlijk record te lopen. Vervolgens mochten de mannen zich melden bij de startstreep. Bram en Wessel kwamen in actie in de vierde serie. Bram deed goede zaken en wist opnieuw dit seizoen een persoonlijk record neer te zetten. Eerder deze maand dook Bram voor het eerst onder de 1.50, en in Heusden was het weer raak voor de Groningse atleet: 1.49,47 over 800 meter. “Ik ben echt heel erg blij met dit resultaat!” vertelt Bram trots. Teamgenoot Wessel wist geen potten te breken . Gedurende het hele seizoen loopt hij constante wedstrijden die resulteren in tijden van in de 1.51. Wessel: “Ook vandaag zat er geen uitschieter in, ik miste de power om in de laatste 200 meter naar voren te schuiven.” In zijn afsluitende wedstrijd noteert hij 1.51,80 achter zijn naam.

De laatste atleet die namens Team 4 Mijl het startnummer op mocht spelden was Leonie van Vliet op de 400 meter. “De wedstrijd ging helaas niet zoals ik had gehoopt. Mijn doel was om sub 55 te lopen, maar dat werd 55.26”, vertelt de atlete uit Alphen aan den Rijn. Ook zij zal in Ninove nog een laatste poging wagen. “Ik weet dat er meer in zit. In Ninove hoop ik dat alles op zijn plek valt en dat ik een goede race kan lopen!”

Gent – Het wedstrijdweekend werd zondagavond afgesloten door Tom de Leeuw bij de Gentse Feesten Meeting. In de tweede serie van de 800 meter liep Tom een tijd van 1.54,81. Maar dit ging niet zonder slag of stoot: “De start was rommeling, omdat we op de lijn moesten starten in plaats van in banen,” vertelt Tom, “ook de haas ging de eerste ronde te langzaam. Gelukkig kon ik zelf goed doortrekken in de tweede ronde.” Volgende week in Ninove zullen we zien of Tom nog meer in zijn mars heeft.