Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Het laatste weekend voor het NK atletiek kwamen een achttiental atleten in actie. De wedstrijden in Wageningen en Stadskanaal stonden in het teken van de laatste voorbereidingen voor de nationale kampioenschappen in Utrecht.

Wageningen – Vrijdagavond reisden 6 atleten namens Team 4 Mijl af naar de tweede Wageningen Track Meeting. Aan de start van de eerste serie 1500 meter stonden Edwin Slijkhuis en Fabian ten Kate. Beide atleten lopen op het NK de 5000 meter en zagen deze wedstrijd daarom als een mooie snelheidsprikkel voor volgende week. In een rommelige race werd Fabian derde en wist nipt onder de 4 minuten te lopen; hij zette de klok stil op 3.59.38. “Mijn opdracht was vooral om een snelle slotronde te lopen”, vertelde Fabian, “ik klokte 60 seconden over de laatste 400 meter, hopelijk betaalt deze eindsnelheid zich volgende week op het NK 5000m uit.” Een zevental seconden na Fabian finishte Edwin in 4.06.38. Na afloop toonde hij zich content met het resultaat: “Het middengedeelte ben ik te voorzichtig geweest, ik was iets te fris direct na de finish. Maar met deze tijd heb ik toch een kleine seconde van mn pr afgesnoept”. In de serie na Fabian en Edwin snelde Simon naar een nieuw persoonlijk recond van 4.18.19.

Ook Jacelyn Gruppen probeerde op de 1500 meter een snelheidsprikkel op te pikken. De laatste keer dat zij een 1500 meter liep was in 2013. “Ik had geen idee hoe het tempo zou moeten aanvoelen”, vertelde Jacelyn, “achteraf had ik waarschijnlijk wat meer moeten pushen”. Ze finishte haar 1500 meter in een nieuw PR van 4.41.24. “Ik ben tevreden met de tijd en dit geeft vertrouwen voor de 5000 meter op het NK.”

Tot slot kwamenEllen Jansen en Bart Maas in actie op de 800 meter. Zij legden de dubbele ronde af in respectievelijk 2.19.25 en 2.05.81.

Stadskanaal – Zaterdag tijdens de open Noord-Nederlands kampioenschappen meerkamp was er door de organisatie ruimte gemaakt in het programma voor de atleten van Team 4 Mijl om een wedstrijd te lopen. Voor de dames stond er een 400 meter op het programma en voor de heren een 800 meter.

Als eerste mochten de dames van start op hun 400 meter. Van de vijf Team 4 Mijl dames, kwam Dominique Veninga als eerste over de finish. Zij zette de klok stil op 56.32. “Deze tijd is een nieuw PR”, vertelde een tevreden Dominique, “ik had een prima start en ik kon ook goed blijven doorlopen”. Vlak na Dominique finishte Henderyke Wonink in 56.58. “Dit was pas mijn tweede 400 meter van dit seizoen. Het plan was om hard te starten en dat resulteerde uiteindelijk in een nieuw PR met drie honderdste van een seconde”. Na Dominique en Henderyke finishten Bernice Meijer,Carlijn Wagenaar en Lea Jurdzinski respectievelijk in 56.85, 58.09 en 59.96. Na afloop vertelde Lea over haar 400 meter: “Ik ben op zich wel tevreden over mijn race. Het zat vandaag even niet mee en ik merk dat mijn lichaam op is na een lang wedstrijdseizoen.”

Toen mochten de mannen van de dubbele ronde de baan op komen voor hun wedstrijd. Het plan was om een NK race te simuleren met de nadruk op de laatste 200 meter. Wilfred van Holst, als haas van dienst, nam het veld op sleeptouw tot 600 meter. Na wat gedrang bij het uitstappen van de haas, kwam Thomas van Laar als eerste de bocht uit. Onverhinderd liep hij naar de winst in 1.50.66. “Het plan was om de race van achteruit op te bouwen. Na een langzame doorkomst kon ik de laatste 200 meter goed doortrekken. Al met al met ik tevreden en klaar voor het NK”. Bijna anderhalve seconde na Thomas kwam Wessel van Veenen over de meet; hij zette de klok stil na 1.51.92. “Helaas kwam ik 200 meter voor het einde in het gedrang terecht”, vertelde Wessel, “vanaf 500 meter probeerde ik langzaam op te schuiven. Met nog 120 meter te gaan zat ik op de tweede plek en deze heb ik niet meer uit handen gegeven.” Vlak na Wessel kwamen ook Bram Buigel, Niek Blikslager enJelmer Lenstra over de finish. Zij klokten respectievelijk 1.52.68, 1.52.94 en 1.53.30. Niek toonde zich content met de race: “Het was leuk om mee te doen aan onze “clubkampioenschappen” 800 meter. Ik vond het aan het begin heel hard gaan en tussen 400 en 600 meter moest ik een klein gaatje laten met de rest, maar in de laatste 100 meter kon ik goed terugkomen. De tijd stemt me niet helemaal tevreden, maar ik kan niet ontevreden zijn met de race.Rob ter Burg finishte als zevende in 1.55.12. “Er heerst nu vooral frustratie. Ik heb het gevoel dat er meer in zat. Desondanks is de tijd niet dramatisch na twee jaar geen 800 meter gelopen te hebben.” Tot slot finishte Freek Lier de wedstrijd in een tijd van 1.58.91.