Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Assen/Zuidwolde – De eerste wedstrijden van het kersverse seizoen zijn weer gelopen. Dit keer hoefden de atleten niet ver te reizen: de provincie Drenthe werd aangedaan. Maarten Hindriks kwam op 6 oktober in actie in Assen bij de Kloosterveste Run. Een dag later startten de dames Marcella HerzogJacelyn Gruppen en Stefanie Bouma bij de Bikkelloop in Zuidwolde.

Aan het begin van de zaterdagmiddag startte Maarten op de 5 kilometer. Samen met Gert-Jan Stevens vormde hij de kop van de wedstrijd. Maarten vertelt: ‘Na 1,5 km ging ik wat versnellen om te kijken hoe Gert-Jan zou reageren, er ontstond direct een gat van ongeveer 10 meter. Ik wist genoeg en liet mij weer wat terugzakken.’ Met zijn tweeën vervolgden ze hun weg en begonnen ze aan de tweede ronde. In de laatste 600 meter berg op zette Maarten de versnelling in en liep van zijn tegenstander weg, op naar de winst. ‘Ik was meer bezig met racen dan met een harde tijd lopen, maar ik heb easy naar de winst kunnen lopen in 15.40, dus ik ben tevreden!’ besluit Maarten achteraf.

Maarten Hindriks viert zijn overwinning. Foto: Flip Slik

’s Zondags stonden Marcella, Jacelyn en Stefanie aan de start van de Bikkelloop. Eerst was het de beurt aan Marcella op de 5 kilometer. Een spannend moment, want na twee jaar blessureleed mocht zij eindelijk weer een startnummer opspelden. Marcella: ‘Ik heb vandaag vooral enorm genoten van het hele ‘wedstrijdgebeuren’: het opspelden van mijn startnummer, de zenuwen, en voorbereidende muzieksessies in de auto hier naartoe.’ Zonder enige verwachting is ze dan ook de wedstrijd in gegaan. Bij een groepje mannen vond ze aansluiting, maar echt ‘diep gaan’ lukte nog niet. Toch wist Marcella de winst te pakken en een parcoursrecord neer te zetten van 16.14. Ze heeft de smaak weer te pakken en zal volgende week verschijnen bij de 4 mijl van Groningen.

Direct daarna klonk het startschot voor Jacelyn op de 10 kilometer die deze wedstrijd zag als een mooie laatste wedstrijdprikkel in haar voorbereiding op de marathon. Al meteen na het startschot kon geen enkele vrouw het tempo van Jacelyn bijbenen waardoor zij solo aan kop kwam te lopen. Ook de mannen, die een kleine vijf minuten later startten, konden niet tippen aan de snelle Hoogeveense. ‘Ondanks het feit dat ik alleen liep kon ik het tempo goed hoog houden en vier vlakke rondetijden lopen’, vertelt Jacelyn na afloop. Het nieuwe persoonlijke record van 34.04 belooft veel goeds voor de marathon over twee weken.

Ook Stefanie ontbrak niet aan de start van de 10 kilometer in haar tijdelijke woonplaats Zuidwolde. Evenals Marcella heeft Stefanie de wedstrijden gemist, maar dat zorgde er voor dat ze erg kon genieten. Met twee andere dames ging zij de strijd aan en Stefanie trok uiteindelijk aan het middelste strootje. ‘Gek hoe je dan toch tevreden kunt zijn met een tijd waar je vroeger voor de doorkomst van een marathon nog een stuk onder zat‘, vertelt Stefanie. Met een tijd van 39.51 wist ze de derde plaats te veroveren.