Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Ninove (BE) – Zaterdagavond 28 juli stond de Memorial Rasschaert in Ninove op het programma. Een twaalftal atleten maakten de reis naar deze Belgische atletiekbaan om daar een snelle tijd neer te zetten. De zwoele zomeravond leende zich hier goed voor, maar de wind was een geduchte tegenstander.

Aan het einde van het voorprogramma trapten Lea Jurdzinski en Leonie van Vliet af met hun laatste 400 meter van dit seizoen. In de derde serie mochten de dames direct de strijd met elkaar en met de wind aangaan. Leonie was de snelste in haar serie en al na 100 meter liep ze op kop. “Ik had weinig aan mijn serie. Tot 260 meter ging het goed, maar daarna kwam ik in een harde tegenwind te lopen” vertelt Leonie na haar wedstrijd. Ze vervolgt: “Ondanks de wind is mijn tijd van 55.89 nog wel oke.” Een aantal seconden later kwam Lea over de finish. Na een goede start gooide de wind ook bij haar roet in het eten. Lea vertelt: “Tegen de harde wind in lopen kostte veel energie waardoor ik veel snelheid verloor. De laatste 200 meter gingen erg moeizaam: ik verzuurde snel en had geen kracht meer.” In haar laatste wedstrijd had Lea gehoopt nog een keer onder de 60 te lopen, maar dat is helaas niet gelukt, ze sloot haar seizoen af met 1.02,74. Toch kijkt ze positief terug op haar seizoen en gaat nu genieten van haar vakantie.

Een uur later was het de beurt aan Suzanne Voorrips op de 800 meter in de B-serie van het hoofdprogramma. Haar wedstrijd kwam al snel ten einde: na 250 meter werd haar spike uit getrapt waardoor ze half op haar schoen liep. Van de coulante organisatie mocht Suzanne zich in de A-serie, die slechts een paar minuten later van start ging, opnieuw bewijzen. “Ik wou eigenlijk nog een persoonlijk record lopen in mijn laatste wedstrijd,” vertelt atlete teleurgesteld, “de kans was klein dat dat nog zou lukken, maar ik wou het toch nog proberen in de A-serie.” Tot 500 meter ging het goed, maar met al een extra 250 meter in de benen en een mentale klap was daarna het vaatje leeg. Na 2.13,99 kwam Suzanne deze keer wel over de finishlijn. “Het is een vervelend einde van mijn seizoen, maar het is niet anders.”

Eveneens in het hoofdprogramma liep Elisa de Jong op de 1500 meter. Haar eerste reactie na de wedstrijd: “Ik ben echt héél blij!”. In een vlakke en sterke race liep Elisa namelijk naar een nieuw persoonlijk record van 4.22,72. “Tot ongeveer 1000 meter liep ik achterin de groep, maar daarna kon ik steeds meer opschuiven, wat resulteerde in deze mooie tijd” laat een dolblije Elisa weten. Jolien de Waard en Jordy Dikkers liepen hun 1500 meter in het naprogramma van de memorial. De eerste ronden van Jolien haar wedstrijd gingen net iets te langzaam, maar hierdoor had zij op het eind nog wel veel over en kon ze in de laatste 300 meter hard doorversnellen en mensen inhalen. Jolien: “Ik ben erg blij dat ik eindelijk onder de 4.40 heb gelopen, deze tijd van 4.38,57 is een nieuw persoonlijk record!”. Jordy Dikkers ging in de tweede mannen serie van start. Hij liep een goede wedstrijd, maar de opening was te langzaam voor een goede tijd en finishte in 4.01,79. Volgende week zal hij nog een 800 meter lopen in Utrecht.

Op de 800 meter in het naprogramma kwamen Lynn van der Schaaf, Bram Buigel en Tom de Leeuw in actie. Eerst was het de beurt aan Lynn. Bij het uitgaan van de bocht kwam zij aan kop en wist dit tot 500 meter vol te houden. Daarna trad de verzuring op en was het knokken tot het eind. “Ik had eigenlijk onder de 2.30 willen lopen, maar ben blij dat het verloop van de wedstrijden nu beter gaat en dat ik niet meer heel erg instort. Nu is het zaak om het tempo over de hele wedstrijd nog wat op te krikken” besluit Lynn die 2.34,75 liep. Vervolgens was het de beurt aan de mannen. Vorige week wist Bram voor de tweede keer onder de 1.50 te lopen, maar helaas lukte dat in Ninove niet. Toch zette hij met zijn tijd van 1.50,09 een prima prestatie neer. Een paar series later kwam Tom tot een eindtijd van 1.55,45.

Aan het eind van de avond werd de 5000 meter gelopen. Niek Blikslager, Maarten Hindriks en Fabian ten Kate startten gezamenlijk in de eerste serie. Inmiddels was de wind gaan liggen en samen met een goede temperatuur waren dit de perfecte omstandigheden. Niek vertelt over zijn afsluiter van het seizoen: “De eerste 3000 meter heb ik met de groep gelopen. Ik was echter de sterkste van de serie dus met nog 2000 meter te gaan ben ik gaan versnellen en heb ik tot de finish op kop gelopen.” Met een tijd van 14.23,26 wist Niek zijn persoonlijk record met maar liefst een halve minuut aan te scherpen. “Voor nu ben ik erg tevreden met mijn tijd, het biedt perspectief voor volgend seizoen.” Maarten en Fabian besloten beiden om hun wedstrijd voortijdig te staken. Maarten kreeg bijna direct na de start al last van zijn achillespees, “ik heb nog geprobeerd door te lopen, maar het liep zo moeizaam en pijnlijk dat ik heb besloten uit te stappen.” Maarten had na de winter hoge verwachtingen en baalt dat hij dit niet waar heeft kunnen maken.

Foto: Ejam Maail