Het baanseizoen zit er op, tijd om na een rustperiode weer te gaan trainen. Voor verschillende trainingen gebruikt de gemiddelde Team 4 Mijl atleet ook verschillende schoenen afhankelijk van de intensiteit en duur van de training. Hier geven wij een overzicht welke schoen het beste bij welk type training past.
Maximaal dempende schoen
Zoals de naam al suggereert bevatten schoenen uit deze categorie een flinke hoeveelheid demping. Demping geeft het vermogen van een schoen aan om de impact bij vooral de landing op te vangen. Deze schoenen zijn vaak wat zwaarder en zijn gemaakt om je zo comfortabel mogelijk door je lange duurlopen heen te brengen, of om je benen te sparen als ze wat vermoeid zijn van de dag ervoor. Door het gewicht en de zachte tussenzool zijn ze minder geschikt voor snelle trainingen.
Daily Trainer
Omdat het zo’n passend woord in het Engels is gebruiken we hier de Engelse term. De daily trainers zijn het Zwitserse zakmes van de hardloopschoenen. Als je maar 1 paar hardloopschoenen zou willen gebruiken komen ze vaak uit deze categorie. Ze hebben genoeg demping en duurzaamheid voor lange lopen, maar zijn net even wat lichter en responsiever (hoeveelheid energie die je terug krijgt bij de afzet) dan de maximaal dempende schoen waardoor ze ook bij intervaltrainingen goed uit de verf komen.
Lichtgewicht trainer
Voor de snellere intervaltrainingen op de baan en op de weg voelt het vaak fijner om een wat lichtere schoen te hebben. Hierdoor hoef je minder energie te gebruiken en ben je sneller weer van de grond af door de geringe hoeveelheid demping. Het nadeel hiervan is dat deze schoenen vaak minder lang mee gaan doordat er minder rubber onder de zool zit om gewicht te besparen en je sterkere spieren moet hebben om de extra impact te verwerken.
Spikes
Spikes worden vooral gebruikt voor baanwedstrijden en trainingen op wedstrijdtempo of harder. Spikes kunnen ingedeeld worden in sprint spikes, middellangeafstand spikes, langeafstand spikes en cross spikes. Sprint spikes zijn erg stijf en hebben veel puntjes onder de plaat om zo veel mogelijk energie die je in de baan stopt bij de afzet terug te geven. Lange afstand spikes zijn juist zo licht mogelijk om bij elke pas energie te besparen. Middellangeafstand spikes zitten hier tussenin, vaak relatief stijf maar lichter dan een sprint spike. Cross spikes worden bij veldlopen gebruikt, maar kunnen ook gebruikt worden bij baantrainingen als het glad is of om iets meer demping te geven dan de andere spikes.
(Marathon) racers
Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden op de weg. De grote ontwikkeling van de afgelopen jaren is dat deze schoenen tegenwoordig een carbon plaat in de tussenzool bevatten. Samen met het lichtgewicht foam in de tussenzool heeft deze ontwikkeling ervoor gezorgd dat bijna alle wereldrecords op de weg de afgelopen jaren zijn verbeterd. Als je het uiterste uit je prestatie wilt halen voor wegwedstrijden van 5 kilometer tot en met de marathon zijn deze schoenen de aanschaf waard.
Voor je nieuwe hardloopschoenen koopt is het dus belangrijk om bij jezelf na te gaan wat het doel is waarvoor je ze wilt gebruiken. Daarnaast zijn dit geen gefixeerde categorieën en komt het voor een deel ook op individuele voorkeur aan. Waar de ene persoon het fijn vindt om altijd op een lichte schoen te trainen en nooit ergens last van heeft kan een ander het prettig vinden om ook bij snellere trainingen wat meer demping te hebben om pezen of spieren te ontzien.
Tot dusver is de beste voorspeller of je geblesseerd gaat raken of niet hoe comfortabel de schoenen zijn waarop je loopt. Probeer dus een aantal verschillende schoenen uit in een hardloopspeciaalzaak om te kijken welke schoen het prettigst loopt. Het deskundige personeel bij RunX Groningen helpt je hier graag bij.