Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Waar Hemelvaartsdag voor vele mensen een vrije dag betekent was het voor een aantal atleten een mooie kans om hun PR aan te scherpen. Vandaag kwamen er in Vught bij de Harry Schulting Games vier atleten in actie op de 800 en de 3000 meter, terwijl Floortje van Kampen er voor koos om op de thuisbaan van Groningen Atletiek van start te gaan bij de Nederlandse Studentenkampioenschappen.

Vught – Elisa de Jong had vandaag maar één opdracht gekregen van haar coach en dat was om te winnen. Zo gezegd, zo gedaan. De race kwam langzaam op gang kwam en eindigde in een lange versnelling. ‘De race startte nog al rommelig en we kwamen te langzaam door voor een echt snelle eindtijd. Daarna lukte het goed om op te schuiven en met een laatste kilometer van 3.03 de race te winnen in een klein PR. Tevreden voor nu maar hongerig naar meer,’ aldus Elisa.
Achter Elisa haalde Lianne van de Belt een hap van 10 seconden van haar record af. Over de tijd was Lianne zeer te spreken, maar ook voor haar voelde de race wat rommelig aan en was het lastig om een plekje in de groep te vinden. Met een goede slotronde lukte het om nog net binnen de 9.40 te finishen.

Bij de mannen lukte het Maurice Smit niet om zijn goede vorm van twee weken geleden te vinden. ‘Het was een slechte wedstrijd, ik kwam niet in mijn ritme en heb geen enkel moment lekker in de wedstrijd gezeten. Toch voel ik me sterk en hoop ik volgende week in Wageningen revanche te nemen.’

Eerder op de dag kwam Tom de Leeuw in actie in de A serie wat beloofde een snelle race te worden. Alleen miste hij net de aansluiting bij de kopgroep omdat de mannen voor hem een gaatje lieten vallen. ‘We openden goed, maar toen zakte het tempo heel erg in en moest ik in mijn eentje tegen de wind in versnellen en was het gat met de voorste vier te groot.’ De tijd van 1.54.56 was helaas niet waarvoor Tom naar Vught kwam.

Groningen – Tot slot had Floortje van Kampen een drukke dag met series en finale van de Nederlandse Studentenkampioenschappen anderhalf uur na elkaar. De series kwam ze gemakkelijk door en de finale ging ze de strijd aan met haar zusje Jetske die een baan buiten haar startte. ‘Ik ging er zo hard mogelijk onderdoor en mijn opening ging goed op schema. De laatste 100 kwam Jetske er langs en kon ik aanpikken, maar zij kon net wat beter door de harde wind heen.’
Floortje kwam als tweede over de finish maar aangezien Jetske buiten mededingen meedeed kan Floortje zich Nederlands Studentenkampioen noemen in een tijd van 59.04.