Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Groningen – Maandag 2 oktober werd het nieuwe seizoen van Team 4 Mijl officieel geopend met jaarlijkse kickoff. Achtereenvolgens is de 4 Mijl van Groningen traditiegetrouw de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Aan de start van de 31e editie van dit evenement stonden 24 atleten van Team 4 Mijl. Niek Blikslager en Jacelyn Gruppen waren de snelste man en vrouw van Groningen.

Na het startschot toonden Niek Blikslager en Thijmen Kupers zich van voren in de wedstrijd. “Ik ben gewend om hard te starten, maar ik moest mezelf al gauw wat laten afzakken”, vertelde Thijmen, “vervolgens heb ik energie lopen sparen en vooral anderen het werk laten doen”. Niek liep mee in een compacte groep en probeerde daar vooral uit de sterke kopwind te blijven. “Na vierenhalve kilometer wist ik van de groep weg te versnellen en nog wat anderen op te rapen”. Op de Vismarkt, in de laatste 100 meter van de race, moest Niek in de eindsprint nog net het hoofd buigen voor Mike Foppen. Hij finishte als 10e Nederlander in 19.34. Deze plek bleek later goed te zijn voor de officieuze titel van snelste Groninger. Na Niek kwamen achtereenvolgens Jaap-Gerben Vellinga en Thijmen Kupers binnen in respectievelijk 20.00 en 20.11. “In de laatste anderhalve kilometer ben ik uit mijn groepje wegversneld en heb ik uiteindelijk een prima tijd neergezet,” besloot Thijmen. Ook Jaap-Gerben toonde zich tevreden met zijn uitslag: “van te voren was ik niet helemaal fit. Toch heb ik een mooie wedstrijd neer kunnen zetten, gevolgd door mijn eerste bezoekje ooit aan de EHBO: na de finish werd het zwart voor mijn ogen.”.

Bij de dames was Jacelyn Gruppen het snelste lid van Team 4 Mijl: ze legde de 6,4 kilometer af in 21.45. Met deze tijd werd de Stadjer niet alleen 6e van Nederland, maar ook, net als haar teamgenootje Niek, snelste Groningerse. “Ik wist niet wat ik zou kunnen na de Halve Marathon van vorige week; daar lag de piek van dit najaar. De 4 Mijl zag ik vooral als een mooi toetje”, vertelde een tevreden Jacelyn, die daarnaast haar persoonlijk record verscherpte met 43 seconden.

Edwin Slijkhuis finishte in een tijd van 20.28. Het was nog onzeker voor Edwin of hij zou gaan starten aangezien hij onlangs ziek was. “Al met al ben ik tevreden over mijn prestatie van vandaag. Het voelde goed aan. Nu gaan we weer lekker verder trainen,” besloot hij. Achter Edwin finishten Maarten Hindriks, Rob ter Burg en Freek Lier achtereenvolgens in 20.48 en 21.12 en 21.17. Vlak daarna waren Simon Vos en Fabian ten Kate verwikkeld in een strijd om eerder binnen te komen. Uiteindelijk lukte het Simon om Fabian af te schudden in de laatste 100 meter; hij eindigde vier seconden voor zijn teamgenoot in 21.25. “Van tevoren wilde ik graag een tijd neerzetten van 21.25, ik ben blij dat ik precies mijn doel heb gehaald. Nu lekker doortrainen en bovenal: heel blijven”. Fabian was minder tevreden met zijn optreden: “Na twee kilometer ging het eigenlijk al bergafwaarts. Ik verloor de aansluiting met mijn groepje en kwam alleen te lopen. Daarna heb ik eigenlijk niet meer in de wedstrijd gezeten”. Na Fabian en Simon kwamen Bram Buigel en Jelmer Lenstra over de finish in respectievelijk 22.09 en 22.23.

Ellen Jansen had voor de gelegenheid een persoonlijke haas weten te strikken: Wessel van Veenen. Na een vlakke race kwamen beide atleten over de finish in 23.22, wat voor Ellen met anderhalve minuut een flink nieuw persoonlijk record betekende. “Ik ben echt onwijs blij met mijn tijd en mijn niveau de laatste tijd. En ik ben Wessel heel dankbaar voor zijn haaswerk!” reageerde Ellen enthousiast. Ook haas Wessel vertelde over met een glimlachover zijn ervaring: “Het geeft een voldaan gevoel om iemand zo blij te maken. Dit was misschien wel de prestatie van de dag!”

Voor Jordy Dikkers, Tom de Leeuw, Floortje van Kampen en Danique Gimbrere was de 4 Mijl de vuurdoop namens Team 4 Mijl. Zij legden de afstand af in respectievelijk 20.59, 22.36, 26.42 en 27.24. Voor 800-meter specialist Jordy was de wedstrijd een mooie ervaring: “Ik heb tijdens de wedstrijd mooi in het kielzog van mijn teamgenoten gelopen. Ik heb goed progressief kunnen lopen en ben tevreden met het resultaat”. Voor de andere nieuwelingen viel de 4 Mijl zwaarder, zo ook voor Danique. “Ik probeerde een groepje te vinden om mee samen te lopen, maar die vond ik helaas niet. Het was zwaar, maar in de laatste kilometers kon ik de knop omzetten en ben ik “gewoon gegaan””.

“6,4 kilometer is mij eigenlijk 6 kilometer te ver”, vertelde Henderyke Wonink. De 400-meter-horden-specialist legde de afstand af in 29.44. Deze ervaring werd onderschreven door de andere 400-meter lopers. Bernice Meijer, Arjan Roona, Thomas van Laar en Dominique Veninga finishten achtereenvolgens in 26.42, 27.13, 27.32 en 28.27.