Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Amersfoort – De dames van Groningen Atletiek hebben zich voor volgend seizoen weten te verzekeren van een plaats in de eerste divisie in de competitie. Bij de Promotie/Degradatiewedstrijd in Amersfoort werd met onder andere deelname van enkele Team 4 Mijl atletes de eerste plaats van deze wedstrijd veroverd. Met een puntentotaal van 122 bleven ze de concurrentie ruim voor.

De scholen zijn inmiddels in het hele land weer begonnen, iedereen is terug van vakantie. Dit is doorgaans het moment voor de laatste baanwedstrijd van het jaar. Afgelopen jaar is de vrouwenploeg van Groningen Atletiek als tweede geëindigd in de Tweede divisie. Deze plek geeft recht op deelname aan de Promotie/Degradatie wedstrijd voor de eerste divisie. In deze wedstrijd kon de ploeg uit Groningen promotie definitief afdwingen. Gedurende de wedstrijd worden punten verdiend op basis van de posities die de atletes behalen op de verschillende onderdelen, in tegenstelling tot de reguliere competitie waarbij punten worden toegekend op basis van prestatie.

Als eerste van de Team 4 Mijl atletes mochten Leonie van Vliet en Lea Jurdzinski de baan op voor de 100 meter. Ze werden in de derde serie respectievelijk tweede en zevende in 12.54 en 13.20. “M’n race ging best goed, alleen toen ik wilde dippen verloor ik mijn evenwicht en viel ik. Toen heb ik de baan even goed van dichtbij ‘geïnspecteerd'”, geinde Leonie. Naar aanleiding van de val meldde ze zich af voor de 200 meter. Lea kwam hier wel in actie: ze finishte als vijfde in haar serie met een tijd van 27.09. “Deze 200 meter wil ik snel vergeten. De 100 meter ging prima, maar laten we het maar niet meer hebben over deze 200”, aldus Lea.

Op de 400 meter kwamen ook twee atletes van Team 4 Mijl in actie. In de tweede serie snelde Danique Gimbrere naar een tweede plaats in 61.39. “Ik had gehoopt wat sneller te zijn”, vertelde Danique, “maar op zich is dit niet gek voor de tijd van het jaar.” Dominique Veninga stelde in de laatste serie elf punten voor Groningen Atletiek veilig; ze werd tweede in 58.72. “Vooraf was ik niet helemaal zeker van mijn kunnen, maar deze tijd is voor dit moment in het seizoen prima“, aldus Dominique.

Op de middenlange afstanden werd er eenvoudig gewonnen. Suzanne Voorrips en Elisa de Jong lopen gecontroleerd naar de winst op respectievelijk de 800 meter en de 3000 meter en sleepten elk twaalf punten binnen. “De eerste ronde was erg langzaam. Toen werd er ineens heel hard versneld door Annemarie Slangenwal om de tijd uit de eerste serie te breken. In de laatste 100 meter wist ik er voorbij te komen”, vertelde Suzanne. Ze finishte uiteindelijk met een tijd van 2.21.00. Ook Elisa wachtte in haar serie geduldig tot haar moment. “Ik kon gedurende de race mooi Lianne van der Belt blijven volgen. Met nog 450 meter te gaan plaatste ik een versnelling en kon ik zo mooi naar de winst lopen.” Ze zette de klok stil na 9.51.92.

Ook op het laatste onderdeel wist Groningen Atletiek de winst te pakken. Op de Zweedse estafette mochten namens Team 4 Mijl Suzanne, Dominique en Lea nogmaals komen opdraven. Samen met Sofie Dokter snelde het team onbedreigd naar de winst met bijna twee seconden voorsprong op de nummer twee. “We hadden vanaf het begin een mooie voorsprong op de estafette. En verder is het vooral mooi dat we gepromoveerd zijn naar de eerste divisie”, aldus Suzanne.