Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Foto: William Ejam Maail

Utrecht – Op de slotdag van het NK Atletiek zijn geen nieuwe NK medialles gewonnen. Vijf atleten kwamen in actie: Leonie van Vliet miste net het podium, maar snelde wel naar een nieuw persoolijk record. De 800 meter voor mannen werd voor Team 4 Mijl getekend door de valpartij van Bram Buigel en op de 1500 meter konden de dames van Team 4 Mijl geen rol van betekenis spelen voor het podium.

200 meter
Leonie van Vliet mocht op de laatste dag van het NK als eerste haar opwachting maken namens Team 4 Mijl. Ze voelde zich goed van te voren en tijdens de race klopte het ook qua techniek. Dat was ook wel te zien aan de tijd die ze vervolgens wist neer te zetten: met een tegenwind van 2.0 m/s wist ze een nieuw persoonlijk record te lopen van 23.66. “Toen ik als vierde over de streep kwam baalde ik in eerste instantie, maar toen ik de tijd zag kon ik daar niet ontevreden over zijn”, sprak Leonie. Zie hier onder haar reactie op de wedstrijd.

800 meter
Tijdens eerdere edities van het NK Atletiek was Team 4 Mijl breed vertegenwoordigd in de finale van de 800 meter. Dit jaar werd het zwart van Team 4 Mijl verdedigd door Wessel van Veenen en Bram Buigel. “Na het startschot wist ik me goed te positioneren. Ik zat mooi op de tweede plek achter Wilfred van Holst. Daar liep ik totdat Bram viel op 450 meter”, vertelde Wessel. “Ik zat op een perfecte positie, maar toen werd ik ineens van achteren aangetikt. Voor dat ik het wist lag ik op de grond”, sprak Bram na afloop, “ik baal enorm. Mijn vorm was goed en ik wilde voor een medaille gaan”. Na de valpartij van Bram werd door de andere atleten gewoon doorgelopen: “Door de valpartij raakte ik uit balans en zakte ik door het veld heen. Ik wist me wel weer te herpakken, maar kon toen niet meer voor de medailles meedoen,” aldus Wessel. Hij finishte uiteindelijk als vijfde in 1.53.13.

1500 meter
Aan de start van de finale van de 1500 meter stonden namens Team 4 Mijl Elisa de Jong en Ellen Jansen. Het werd als snel duidelijk dat de wedstrijd tot een boemelrace zou uitlopen. Het veld bleef lange tijd dicht bij elkaar. “Bij het ingaan van de laatse ronde zat niet voldoende voorin,” vertelde Elisa, “de laatste ronde ging hard. Uiteindelijk finishte ik als zevende”. Ze zette een tijd neer van 4.29.96. “De teleurstelling overheerst nu wel, ik had hoger willen finishen.” Voor haar teamgenootje Ellen ging de race niet veel beter. Haar hoogtepunt van het NK was in de series, daar wist ze bijna vijf seconden van haar PR af te lopen. In de finale kwam ze niet verder dan een tiende plek in een tijd van 4.40.94. “Mijn race ging op zich wel goed. Ik kon mooi mee lopen met de groep, maar toen het los ging kon ik niet mee. Ik was nog te kapot van gisteren.”