Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De tweede dag van het NK atletiek was een dag waarop de eerste NK medailles verdiend konden worden voor de atleten van Team 4 mijl. Er kwamen dertien atleten in actie op vijf verschillende afstanden.

1500m
Voor Thijmen Kupers was het de eerste serieuze kans van dit weekend op eremetaal. De 800-meter-specialist stond, samen met zijn teamgenootje Niek Blikslager, aan de start van de finale van de 1500 meter. Al vrij snel na het startschot pakte Mahadi Abdi Ali de leiding en begon tempo te lopen. “Voor mij was dit ideaal”, vertelde Thijmen, “ik hoefde alleen maar te volgen. De laatste 300 meter zag ik dat ik een gat had met de rest en heb ik nog even goed aangezet.” De nieuwe Nederlands Kampioen 1500 meter zette de klok stil na 3.43.29. Een zevental seconden na Thijmen kwam ook Niek Blikslager binnen. “Ik merkte meteen al dat het een snelle race was, dus ik heb zo veel mogelijk aangeklampt. In de laatste ronde heb ik nog een aantal mensen kunnen inhalen.” Uiteindelijk eindigde hij als zesde in 3.50.89.

800m
Ook voor Marlies Huigen was het de dag van de finale. Echter, kwam ze er al snel achter dat twee dagen achter elkaar racen voor nu iets te veel was. “Na 200 meter merkte ik dat ik al moest werken om bij te blijven. Het ging een stuk harder dan gisteren en dan kom je er achter dat mijn aanloop naar het NK niet ideaal was.” Haar tweede wedstrijd van dit seizoen was goed voor een zevende plek en een tijd van 2.13.54. “De tijd is aanzienlijk langzamer dan gisteren. Nu heb ik vooral zin in het naseizoen om nog even wat harde tijden te lopen.”

Vandaag konden ook de mannen van de dubbele ronde zich kwalificeren voor de finale. In de eerste serie kwamen meteen vier van de vijf Team 4 Mijl atleten in actie. Met andere woorden, om allemaal door te mogen gaan naar de finale moesten de heren de eerste vier plekken bezetten en daarnaast de snelste tijden neerzetten. Na een vlotte start kwam Wessel van Veenen op kop te lopen. Hij trok het veld, met daarin onder andere Thomas van Laar, Thijmen Kupers en Jelmer Lenstra, aan tot 550 meter. Toen passeerde Thomas Wessel met in zijn kielzog de Nederlands Kampioen 800 meter: Thijmen. In de laatste 100 meter liep Thijmen naar de winst in 1.50.97. Thomas en Wessel werden respectievelijk tweede en derde in 1.51.16 en 1.51.59. Omdat er in de daarop volgende series niet harder werd gelopen was ook Wessel verzekerd van een finaleplek. “Ik ben super blij met mijn finaleplek,” vertelde Wessel, “het was ook meteen een seizoensbesttijd!” Jelmer miste net een jump om nog bij de eerste vier te komen en finishte als vijfde in 1.52.86. “Ik heb gevochten voor een tijdsnelste plek, maar het was helaas niet goed genoeg”. In de volgende serie kwam Bram Buigel in actie. Na 200 meter bemachtigde hij de kop van de race om deze vervolgens niet meer af te staan. Hij zette de klok stil na 1.54.84. Helaas haalde trainer Wilfred van Holst, die mee liep in de tweede serie, de finale niet. Desalniettemin is Team 4 Mijl wederom goed vertegenwoordigd in de finale van de 800 meter met vier van de acht finaleplekken.

400mH
Voor het tweede jaar op rij wist Henderyke Wonink zich te kwalificeren voor de finale van de 400 meter Horden. “De race verliep niet zoals ik had gehoopt: bij horde drie kwam ik eigenlijk al niet goed uit. Daardoor kon ons plan eigenlijk direct de prullenbak in en was het missen van het ritme niet lekker voor mijn zelfvertrouwen.” Henderyke kwam als vijfde over de finish in 61.92. “Achteraf gezien mag ik niet klagen, ik liep slechts een paar tienden boven mijn PR. Er zit nog veel meer in; nu ga ik in de komende wedstrijden mijn PR nog proberen aan te scherpen.”

200m
Dominique Veninga en Arjan Roona kwamen vandaag, na hun 400 meter van de dag er voor, allebei uit op de 200 meter. In de series liepen beide atleten souverein naar de volgende ronde. Dominique wist met een flinke rugwind haar serie te winnen in 25.15 en Arjan werd nipt tweede in zijn serie met een tijd van 22.49. Helaas bleek voor zowel Dominique als Arjan de halve finale een stapje te ver: Arjan werd achtste in zijn serie met een tijd van 22.60; Dominique werd zesde in 25.64. “Tijdens de halve finale merkte ik dat mijn benen erg zwaar waren van alle races die ik dit weekend heb gelopen. Jammer dat mijn PR uit de series niet geldig is door de rugwind van 2.8.”

5000m
Tot slot kwamen Freek Lier, Fabian ten Kate en Edwin Slijkhuis in actie op de 5000 meter. Zowel Freek als Fabian wisten de twaalf-en-halve ronde niet te volbrengen en stapten onderweg uit. “Mijn rug begon weer wat op te spelen. Ik heb er de laatste tijd wel vaker last van. Ik ga me nu eerst focussen op mijn herstel en hopelijk kan ik dan nog een goed naseizoen draaien.” Edwin wist wel de eindstreep te bereiken. Hij finishte als veertiende in 15.06.57. “Het was een redelijke race vandaag, maar ook niet meer dan dat,” vertelde hij na afloop, “ik miste een goede eindsprint en daarmee een aantal plekjes.”