Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Kessel-Lo: De Meeting voor Mon biedt jaarlijks een podium aan atleten die in hun naseizoen nog op zoek zijn naar een mooie race of snelle tijd. Dit jaar stonden er drie mannen van Team 4 Mijl in de twee 800 meter races van het hoofdprogramma. Zowel Thijmen Kupers als Wessel van Veenen wist een top drie positie in de serie te bemachtigen.

Thijmen, die na zijn eerste seizoensstart in mei geblesseerd raakte en vervolgens maandenlang vanaf de zijlijn moest toekijken, liep op het rode tartan in Kessel-Lo zijn ‘tweede eerste’ 800 meter van het seizoen. Zijn doel was om hard de eerste 600 meter door te komen en op die manier zijn wedstrijdvorm zo snel mogelijk terug te vinden. “De haas ging van kop af aan hard, en ik probeerde te volgen met de rest van het veld in mijn rug. Op het rechte stuk richting de bel vond ik de aansluiting en kon ik schuilen voor de wind.” De bel klonk na 51 seconden en na het uitstappen van de haas hield  Thijmen zijn koppositie vast. De elf-voudige 800 meter kampioen kon lang stand houden maar moest in de laatste 30 meter toch zijn meerdere erkennen in een Oegandese atleet. Met zijn 1.48.23 ging Thijmen er als eerste Nederlander met het zilver vandoor. “De kop is er weer af. Aankomende week staan er nog twee wedstrijden op het programma en dan zullen we zien waar ik in deze korte opbouw nog naartoe kan groeien!

In de tweede race van het hoofdprogramma gingen Wessel van Veenen en Jelmer Lenstra in het grijze Team 4 Mijl tenue van start vanuit de twee binnenbanen. Wessel, die door een voetblessure een moeilijke start van het seizoen kende, liet er zaterdag geen gras over groeien. Hij startte hard mee en voegde in op een positie voor in het veld. “Ik wilde geen krachten verspillen aan duw- en trekwerk maar hard doorlopen en vol overtuiging de eindsprint inzetten.” Zo geschiedde, en op het laatste rechte stuk vocht hij nog voor de tweede plaats in zijn serie. Deze tactiek bracht hem naar een nipte derde plaats in 1.51.13, waarmee hij minder dan een seconde verwijderd bleef van zijn beste tijd ooit.

Jelmer reisde af naar Kessel-Lo om na zijn finaleplaats op het NK dit seizoen ook nog een nieuw persoonlijk record aan zijn CV toe te voegen. Ook hij zat al vroeg in de race op een mooie positie en kon in de rug van Wessel tot 250 meter voor het eind volgen. “Toen ging ik teveel nadenken en de laatste 200 meter verloor ik mijn ritme.” Zijn 1.53.90 en achtste plaats konden hem dan ook niet tevreden stellen.

Sofie Lovdal zoekt Finse competitie op de 1500 en 800 meter

Esloo – Sofie, die afgelopen maandag al tot een tweede plek kwam op de 1500 meter in Helsinki in 4.38.02, kwam dit weekend ook uit op de 800 meter. Waar haar teamgenoten het buurland België opzochten, ging Sofie van start in haar thuisland op de Motonet Grand Prix in Esloo. De bronzen medaillewinnares van het Fins Kampioenschap kon hier echter niet verrassen en werd tiende in 2.17.99. De komende weken zal zijn nog meerdere malen in actie komen op de baan.