Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Napels (IT) – Op donderdag 11 juli begon voor Bram Buigel dan eindelijk zijn eerste internationale toernooi. Om 11:00 uur stond hij aan de start van de 800 meter series bij de 30e editie van de Universiade in het Italiaanse Napels.

De eerste vier uit elke serie plus vier tijdsnelsten zouden zich plaatsen voor de halve finale die de volgende dag plaats zou vinden. Bram had zich hier zorgvuldig op voorbereid: “Het plan was om de race te maken, zodat ik tenminste als tijdsnelste door zou kunnen. De afgelopen maanden heb ik daarom veel geoefend en getraind om solo een harde race te kunnen lopen.” En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Bij het uitkomen van de eerste bocht nam Bram meteen de kop en wist dit lange tijd vol te houden. Tot en met 600 meter kon hij stabiel lopen kwam hij ‘precies goed door’. Maar.. “met nog zo’n 200 meter te gaan werd ik ingehaald. Ik wist meteen om te schakelen en ik ging mee. Op gegeven moment zag ik dat we met zijn vieren los waren van de rest en toen wist ik het: een plaats in de halve finale is binnen handbereik.” Bram kon makkelijk de laatste meters doorlopen en finishte als vierde in een tijd van 1.50,90, waarmee hij zich inderdaad plaatste voor de halve finale.

De volgende dag mocht Bram zich opmaken voor de halve finale om 18:37 uur. De zenuwen waren wel aanwezig, “maar ik was vooral bezig met een goede en slimme race te lopen” vertelt Bram. “Na de series had ik eigenlijk nog erg goede benen en ik had er veel zin in. Wel wist is dat een finale plek erg lastig zou worden.” Deze keer was het plan om voorin mee te gaan als het een boemelrace zou worden, maar al snel werd duidelijk dat de race hard zou gaan. “Ik ging op de tweede plek lopen omdat ik zelf ook hard was gestart. Het tempo was zwaar, maar ik kon blijven vechten” laat Bram weten. Lang wist hij dit vol te houden, maar met nog zo’n 200 meter te gaan werd hij ingehaald. “Ik probeerde technisch te blijven lopen. Op de laatste 100 meter was het alles of niks. Ik zag dat ik nog vierde kon worden en dat zou een grote kans op de finale betekenen.” Ondanks al zijn inspanningen werd Bram toch nog langzaamaan door een vierde jongen ingehaald. Uiteindelijk kwam Bram als vijfde over de finish, niet genoeg voor een finaleplaats maar wel voor een nieuw persoonlijk record van 1.48,90. Bram besluit tevreden: “Een mooi persoonlijk record en een negende plaats overall… Daar had ik van te voren dik voor getekend!”

Bram Buigel aan de start van de series 800 meter bij de Universiade in Napels.