Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Hilvarenbeek – Op zondag 26 november vond de Warandeloop plaats. Vier atleten reisden af naar Brabant om deel te nemen aan de korte cross. Niek Blikslager slaagde erin zich de winst toe te eigenen.

De Beekse Bergen, een natuurgebied tussen Tilburg en Hilvarenbeek, wordt het strijdtoneel van het EK cross in december volgend jaar. Om deze reden vindt de Warandeloop zowel dit jaar als volgend jaar plaats op deze locatie, anders dan de voorgaande jaren. Het parcours was modderig en technisch met veel bochten. De Warandeloop is de eerste wedstrijd van het nationale Crosscircuit en kent daardoor elk jaar een sterk deelnemersveld. Dit jaar namen namens Team 4 Mijl vier atleten deel, allen op de kort cross. In deze race van 2300 meter liepen de atleten twee rondes, waarvan de eerste wat groter was.

Niek had besloten om voor de eerste keer op een grote wedstrijd de lange variant in te wisselen voor de korte cross. Hij was goed van start gegaan en liep na 300 meter op kop. Na de hele race op een podiumplek gelopen te hebben, zat hij 500 meter voor de finish strak in de rug van Yorben Ruiter en wist voor de laatste bocht de kop te nemen en weg te sprinten. Zodoende pakte hij in de laatste 100 meter zelfs nog een voorsprong van 5 seconden en kwam over de finish met een tijd van 7.00. “Het tempo was steeds goed te doen, waardoor ik veel over had op het eind!”, aldus Niek, die erg blij was met zijn overwinning.

De andere drie Team 4 Mijlers: Thomas van Laar, Bram Buigel en Tom de Leeuw eindigden als respectievelijk 15e, 25e en 48e. Thomas had wat moeite met dit type parcours: “Op de zeldzame rechte stukken rolde ik enorm veel mensen op, maar op de andere stukken werd ik hard ingehaald.” Thomas haalde de finish na 7.26 minuten. Hij had van tevoren een top 15-klassering als doel gesteld en kon niks anders dan tevreden zijn nu hij dit gerealiseerd had. Thomas heeft met name op de lange tempotrainingen veel progressie geboekt en dat laat deze klassering zeker zien: “65 plekken hoger dan vorige keer is prima!”, aldus Thomas.

Ook Bram had wat moeite met het vele draaien en keren. Hij had als plan om in het begin lekker te lopen en zo het tweede gedeelte goed door te kunnen trekken. Helaas kwam de finish net te laat en zag Bram een plaats in de top 20 aan zijn neus voorbij gaan. “Ik baalde er erg van dat ik bij de laatste bocht nog in de top 20 liep, maar als 25e eindigde. Maar aan de andere kant ben ik ook tevreden met een redelijke 25e plek”, aldus Bram, die een tijd noteerde van 7.33.

Tom stond met hetzelfde plan als Bram aan de start, wat hij succesvol uitvoerde. De korte cross heet echter niet voor niets zo en Tom had de afstand iets overschat, waardoor hij te net laat versnelde. De nieuwe aanwinst van Team 4 Mijl kwam na 7.54 minuten over de eindstreep. “Dit geeft in ieder geval vertrouwen en ik ben zeker tevreden”, zo vertelde Tom, die in vergelijking met voorgaande jaren blij was met zijn plaats.

Niek en Thomas vertrekken komende dinsdag al richting Lanzarote, om zich voor te bereiden op het indoorseizoen. Een groot deel van het team volgt een week later en kan zich daar in de warmte optimaal opmaken voor het winterseizoen; de een voor indoor, de ander voor het wegseizoen of zelfs een combinatie.