Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

In het laatste weekend van mei hebben de atleten van Team 4 Mijl van zich laten spreken. Niek Blikslager liep een zeer snelle 5000 meter in Oordegem. Bram Buigel, Tom de Leeuw en Thijmen Kupers kwamen tot degelijke tijden op hun eerste 800 meter van het seizoen. En vijf Team 4 Mijl dames hielpen Groningen Atletiek naar een goede tussenstand in de eerste divisie in Alphen aan den Rijn.

Oordegem (BE) – Zaterdag 25 mei stond in het teken van de tiende editie van de IFAM Outdoor. In Oordegem stond een zeer gevarieerd internationaal deelnemersveld aan de start voor een 16 uur durende atletiekdag. Vooral de prestatie van Niek was vermeldenswaardig, hij kwam zeer dicht op de grens van 14 minuten op de 5000 meter, en verbeterde en passant het team- en clubrecord.

In het hoofdprogramma van de IFAM konden Bram en Thijmen zich opmaken voor hun eerste 800 meter van het seizoen. Bram zat gelijk dicht tegen zijn persoonlijk record aan met een tijd van 1.49.82. Thijmen kwam in de laatste serie tot 1.48.25. Zijn start was goed en hij kwam op de derde plek te lopen, helaas bleek de loper voor hem niet achter de haas te willen lopen, en remde hij af waardoor Thijmen genoodzaakt was een duw uit te delen. ‘’Daarna kreeg ik het niet meer voor elkaar om helemaal scherp te blijven in de race. Op 600 meter werd ik door een groepje ingehaald, ik versnelde een beetje door, maar te behouden, waardoor ik moest inhouden voor de eindsprint.’’, vertelde Thijmen. Thijmen hoopt komende tijd wat uit te rusten en weer mentaal scherp te worden.

Het slotstuk van het hoofdprogramma bestond uit drie 5000 meter series. Niek liep in de derde serie. Zijn doel was om op 14.10 tempo weg te gaan. ‘’Het was een hele volle serie, veel gewisseld van positie, maar de eerste 3 kilometer was redelijk vlak in 8.29. Het middengedeelte was even zwaar, maar na een ronde op adem te komen, kon ik op de laatste 1000 meter nog versnellen.’’, zei Niek achteraf. Hij bleek nog een zeer sterk eindschot in de benen te hebben, want hij brak zelfs bijna de 14 minuten grens. Met 14.00.80 kan Niek een teamrecord en een eerste senioren clubrecord bijschrijven.

In het voorprogramma in de middag kwamen Danique Gimbrere en Tom de Leeuw in actie op de 800 meter. Danique zette een tijd van 2:22.72 op de klokken. Ze had de volgende verklaring achteraf: ‘’Ik was de afgelopen dagen steeds al moe van een antibioticakuur, maar had gehoopt dat het desondanks wel zou gaan, wat niet het geval was.’’ Tom verbeterde zijn drie jaar oude persoonlijk record naar 1.53.69. Hij was tevreden met zijn tijd, maar hoopt dit seizoen nog iets sneller te gaan.

Alphen aan den Rijn – De damesploeg van Groningen Atletiek mocht zondagmiddag aantreden in Alphen aan den Rijn voor de tweede competitiewedstrijd in de eerste divisie. Ze haalden veel punten binnen en nemen nu de tweede plaats op de ranglijst in. Individueel deden de Team 4 Mijl atletes het uitstekend, met allemaal top drie klasseringen.

Sofie Lovdal won het openingsnummer, de 3000 meter steeplechase, in 11.14.09. Even later ging Leonie van Vliet als een speer op de 100 meter en won in 11.63, een nieuw persoonlijk record. Dit kunststukje kon ze net niet herhalen op de 200 meter, waar ze als tweede finishte in 24.21. Floortje van Kampen behaalde een mooie tweede plaats op de 400 meter in 58.98. Carlijn Wagenaar kwam tot een derde plaats op de 800 meter in 2.19.60. En ook Elisa de Jong kwam op het individuele podium terecht, ze liep naar de tweede plaats op de 1500 meter in 4.37.42. Elisa moest haar meerdere erkennen in Diane van Es, die het tempo langzaam opvoerde. ‘’Ze bleek te sterk en ik finishte als 2e. Daarna nog minutenloopjes gedaan, en donderdag knallen in Vught op de 3000 meter”, aldus Elisa.

Klazienaveen – Zaterdagavond liep Jolien de Waard een 4 mijl bij het Drenthe loopfestijn.  Het was na bijna een jaar van blessureleed weer haar eerste wedstrijd. Zij wist bij haar rentree gelijk goede zaken te doen, door de afstand te winnen in 24.12. Jolien over de wedstrijd: ‘’ Ik liep vanaf het begin al alleen, hierdoor was het wel best zwaar. Het was een prima trainingswedstrijd, op naar meer wedstrijden en snellere tijden.’’