Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Groningen – Zondag 14 oktober was het dan eindelijk zo ver: de 4 Mijl van Groningen stond op het programma. Samen met 23.000 andere deelnemers hebben de atleten van Team 4 Mijl weken uitgekeken naar hét hardloopevenement van Noord-Nederland. Alle 18 fitte atleten reisden ’s ochtends af naar Haren om vervolgens de 6,4 kilometer terug naar Groningen zo snel mogelijk te hardlopen. Om 13.00 uur klonk dan het lang verwachtte startschot en mochten de atleten los. Het was een warme editie dit jaar, wat niet voor iedereen even voordelig uitpakte.

Aan de start waren de atleten van Team 4 Mijl te herkennen aan hun rode outfit. Speciaal voor de 4 Mijl werd het team gesponsord door de Rijksuniversiteit van Groningen en mochten de atleten in een shirt van de universiteit en de vaste sponsoren in actie komen. Na het startschot gingen Niek Blikslager, Bram Buigel, Wessel van Veenen, Fabian ten Kate, Tom de Leeuw, Maurice Smit en Maarten Hindriks direct hard weg. Niek, die een poging deed om het teamrecord (18:45 minuten) op naam van zijn broer te verbreken, nam het voortouw maar kreeg het zwaar. De snelle start in combinatie met het warme weer zorgden ervoor dat zijn race niet lekker ging. ‘Ik probeerde mijn tempo zo min mogelijk te laten zakken tijdens de wedstrijd, maar ik had het erg zwaar. Wel heb ik in de laatste kilometer alles er nog uit kunnen halen’, vertelt Niek na de finish. Ondanks de laatste kilometer lukte het hem niet om het teamrecord aan te scherpen. Hij finishte in een tijd van 19:01 minuten en werd daarmee achtste Nederlander, de snelste Groninger en de snelste van de Rijksuniversiteit Groningen.

Ook bij Fabian ging de wedstrijd moeizaam: ‘De eerste 2 kilometer liepen erg lekker op het beoogde temp (3:05/km), maar daarna werd het snel minder’. Wel kon hij zich optrekken aan Bram, Wessel en Maarten die een klein stukje voor hem liepen en kon hij ze uiteindelijk één voor één inhalen in de tweede helft. Uiteindelijk finishte Fabian in een tijd van 20:31 minuten en hij besluit: ‘Het was geen top wedstrijd, maar wel weer mijn beste wedstrijd sinds juni. Hopelijk zet deze positieve trend door’. Slechts een paar seconden voor Fabian finishte Maurice Smit die voor de eerste keer namens het team in actie kwam, zijn tijd was 20:27 minuten. Niet veel later kwam ook Maarten over de finish in 20:55, op de voet gevolgd door Wessel die net boven zijn persoonlijk record finishte. ‘Ik had op iets meer gehoopt, want de trainingen afgelopen week gingen goed dus ik had vertrouwen in een snelle tijd. Helaas ben ik te hard van start gegaan waardoor ik in de tweede helft veel tijd verloor’, reageert Wessel. Bram en Tom wisten de wedstrijd in respectievelijk 22:21 en 23:17 minuten te klaren.

Ook bij de vrouwen was er een plan om het teamrecord aan te vallen door Marcella Herzog. Helaas moest zij zich een dag voor de wedstrijd afmelden vanwege een flinke griep. ‘Het doet pijn in mijn hart, maar ik kijk uit naar de wedstrijd die nog komen gaan’, laat Marcella weten. De andere 11 dames speldden wel hun startnummer op om hun doelen te bereiken. Zo ook Elisa de Jong, die onder de 22 minuten wou lopen. Ze vertelt: ‘Het plan was om behouden te starten en de tweede helft te versnellen, maar dat lukte pas in de laatste 1,5 kilometer. Dit resulteerde in een tijd van 22:25 minuten.’ Hiermee werd ze ook nog achtste Nederlandse en de beste loopster uit het Noorden. Ondanks de tijd heeft Elisa wel genoten van de race. Als tweede dame van Team 4 Mijl kwam de kersverse Lianne van de Belt over de eindstreep in een tijd van 23:04 minuten. Niet lang daarna finishten ook Ellen Jansen en Suzanne Voorrips op de Groningse Vismarkt. Ellen deed er 23:19 minuten over, maar is teleurgesteld: ‘Ik baal van mijn tijd. Ik ben rond deze periode nog nooit zo goed in vorm geweest, dus het voelt alsof deze tijd geen goede weergave is van mijn huidige vorm.’ Voor Suzanne was het afzien van start tot finish: ‘Ik had direct al zware benen, toch kon ik de eerste 3 kilometer nog bij Elisa en Lianne aanhaken, maar daarna moest ik ze laten gaan.’ Het eindpunt kwam maar langzaam in zicht, maar na 23:26 minuten was het moment daar.

Lianne van de Belt in de Herestraat

Dik een minuut later kwam ook Stefanie Bouma de Vismarkt op gerend die met weinig verwachtingen van start was gegaan, ‘gewoon lekker lopen en maar kijken hoe het gaat’ was haar enige plan. Dit hield ze de eerste 4 kilometer vol, ‘daarna was het beste er wel af’, zei Stefanie met een eindtijd van 24.49. Carlijn Wagenaar ging zondag tevreden naar huis. Ondanks dat ze het zwaar vond wist ze een dik persoonlijk record neer te zetten van 25:35 minuten. Kort na haar kwam Sofie Lovdal over de finish in 25:54. Danique Gimbrère was minder tevreden en vertelt dat het ‘niet echt goed ging’. Zij noteerde een tijd van 28:13 achter haar naam.

Ook de sprintsters van Team 4 Mijl deden mee. De afstand is ver buiten hun comfort zone en staat niet bovenaan hun lijst van belangrijkste wedstrijden, toch had Dominique Veninga als doel om onder de 29 minuten te eindigen. Dat lukte: 28:46. ‘Toch blijf ik liever in het zuur gaan op de 400 meter’, vertelt de sprintster na afloop. Voor haar eindigde Floortje van Kampen in 27:03 minuten. Lea Jurdzinski was de hekkensluiter in 34:15 en eindigde met de woorden: ‘Ik ben gefinisht en dat is het belangrijkste. Het was zwaar, voornamelijk door de warmte, maar ik heb wel van het mooie weer en de sfeer kunnen genieten!’

Bekijk hieronder de reacties van Lianne van de Belt, Niek Blikslager en Elisa de Jong na afloop van de 4 Mijl: