Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Volgend weekend is het zo ver: het NK Atletiek in Den Haag. Deze week reisden zeven atleten van Team 4 Mijl af naar het zuiden voor de laatste echte test voor het NK. Alle atleten kwamen in actie op de onderdelen waar ze volgende week ook aan de start staan.

Heusden – In het voorprogramma mochten Bram Buigel en Wessel van Veenen het spits afbijten. Wessel, die pas zijn tweede 800 meter van het seizoen liep, wist een tijd te klokken van 1.51.99. “De tactiek was eigenlijk hetzelfde als vorige week in Utrecht, op 600 meter in een positie komen om de race te winnen. Dit lukte goed maar de laatste 100 meter miste ik nog wat hardheid om door de verzuring heen te lopen,” vertelde Wessel. “Mijn tijd is al wel weer bijna een seconde sneller dan vorige week, dus de stijgende lijn is ingezet.” In de serie na Wessel stond Bram aan de startstreep. De race van hem startte relatief langzaam: “Het werd uiteindelijk één grote versnelling. Dat ligt mij niet. Toch ben ik tevreden met de tijd bij deze slechte opening. Nu op naar NK,” aldus Bram. Hij werd zevende in zijn serie in een tijd van 1.50.32. 

Daarna was het de beurt aan Elisa de Jong, Lianne van de Belt en Ellen Jansen op de 1500 meter. Ook Elisa liep in een race waar er te langzaam gestart werd: de tempomaker kwam de eerste ronde twee seconden boven het gewenste schema door. “Ik wist me goed te positioneren in het voorste gedeelte van de race. Hierdoor kon ik mee met de kopgroep. Al bleken de eerste twee dames wel iets te sterk in de laatste 200 meter.” Waar de wedstrijd werd gewonnen in een tijd van onder de 4.20 kwam Elisa hier net boven uit. Ze werd derde met een nieuw persoonlijk record: 4.21.71. “Dit PR van 0.92 seconde wordt zeker gevierd,” besloot Elisa. Naast Elisa wist ook Ellen een nieuwe persoonlijke toptijd te lopen van 4.33.61. Ellen: “Mijn race verliep solide. Een PR in de eerste race na een blessure periode is gewoon goed, dus ik ben zeker tevreden. Maar met nog wat meer training moet het nog wel harder kunnen.” Bij Ellen in de serie liep ook Lianne mee. Zij kon in deze race geen rol van betekenis spelen: “Ik weet niet precies wat er vandaag en vorige week aan de hand is en was, maar volgens mij is mijn vorm even zoek,” vertelde Lianne, “ik hoop dat ik deze snel weer kan vinden, want 4.40.48 is niet waarvoor ik naar België ben afgereisd.”

Later in het naprogramma van de KBC Nacht maakte Niek Blikslager zijn opwachting op de 5000 meter. Eerder dit seizoen zette hij op deze afstand al een tijd neer van 14.00.80. “Ik vertrok vandaag op een tijd van 14.00, maar het ging net iets te hard.” Waar hij nog op 3000 meter met de eerste lopers doorkwam in 8.24, precies op het schema, moest hij daarna een gaatje laten met deze groep. Uiteindelijk verloor hij in de laatste twee kilometer acht seconden en finishte hij als negende in 14.08.96.

Luik – Eerder deze week, woensdag 17 juli, kwam Leonie van Vliet uit op de 200 meter in Luik. De 200 meter was onderdeel van het voorprogramma van de Internationale Atletiek Meeting Luik. In de laatste serie van het onderdeel snelde Leonie naar de 2e plaats overall. Ze zette de klok stil na 23.77 en moest slechts zevenhonderdste toegeven op de winnaar.