Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Groningen – Omdat er dankzij de maatregelen rondom het Coronavirus momenteel maar beperkte mogelijkheid is om wedstrijden te lopen ontstond het idee om zelf een wedstrijd te organiseren in Groningen. Dankzij de organisatie van Groningen Atletiek was het mogelijk om vandaag een wedstrijd te houden voor alle sprint en mila atleten die ook in Groningen trainen. Ondanks dat het om een onderlinge wedstrijd ging wist de organisatie een mooi evenement neer te zetten, en werden er mooie tijden gelopen. Dit alles gebeurde in de schitterende nieuwe Craft tenues, waar de atleten de rest van het jaar in te zien zullen zijn.

Sprint
Waar Eva Mollema afgelopen weken aan de start stond van de 400 meter, maakte ze vandaag een uitstapje naar de kortere sprint onderdelen. Ze liep een 100 en 200 meter en kwam tot 12,71 en 26,00 seconden, maar was hier niet tevreden over. “Ik had bij zowel de 100 als 200 meter een hele slechte start waardoor ik geen goede tijden liep. Nu eerst doortrainen, en dan later in het seizoen nog een keer proberen op de korte sprintnummers”. Ook Danique Gimbrère was niet tevreden over haar 100 en 200 meter. “Op de 100 meter had ik een veel te langzame start. Bij de 200 meter ging de start iets beter, maar kon ik niet goed door versnellen. Drie weken geleden ben ik flink ziek geweest, en sindsdien gaan de iets langere max-loopjes erg moeizaam. De resultaten lagen dus wel in de lijn van de verwachtingen, maar ik had toch op meer gehoopt”. Danique liep 13,31 en 27,05 seconden. Dominique Veninga stond vandaag ook aan de start van de 100 meter. Voor haar was deze wedstrijd meer een voorbereiding op de wedstrijd morgen, waar ze mag starten in het voorprogramma van de FBK Games. “Vandaag was het meer loswerken voor morgen, maar ik had een goede start en acceleratie, en ik liep sneller dan in Tilburg twee weken geleden, dus prima!” Dominique liep 12.59 seconden, slechts een tiende van haar PR af.

800 meter
Na een jaar met veel blessureleed was het voor Thije Tjebbes eindelijk weer tijd om een wedstrijd te lopen. “Ik ben nog lang niet waar ik zou willen zijn en ik had op een stuk meer gehoopt. Ik merkte vanaf 300 meter dat het heel moeilijk was om achter de haas te blijven. Het was wel een prima prikkel en hopelijk kan ik vanuit hier doorbouwen“. Ook Aron Koning liep de 800 meter, wat zijn eerste wedstrijd was onder leiding van coach Sybren Mulder. “De wedstrijd ging wel oké, maar ik had als opener graag 1.56 gelopen. Ik zat er echter niet ver vanaf, dus het is een startpunt“. Thije en Aron liepen 1.56,15 en 1.57,10 respectievelijk. Beide mannen werden vandaag gehaasd door teamgenoot Wessel van Veenen. Wessel: “toen ik naar de baan fietste dacht ik dat ik slechts 600 meter hoefde te hazen voor Thije en Aron in 1.23. Een half uur voor de wedstrijd kreeg ik van Eddy [Kiemel] te horen dat ik de race ontspannen uit moest lopen om te kijken of ik solo 1.51 kon lopen. Dit ging eigenlijk best gemakkelijk, en alleen de laatste 50 meter voelde ik wat verzuring op komen. Een goede opsteker om volgende week zaterdag in Leiden een stuk harder te lopen!” Wessels eindtijd was 1.51,82. Suzanne Voorrips was de enige vrouwelijke atleet in serie die verder uit enkel mannelijke atleten bestond. Suzanne kreeg tijdens het indoorseizoen te maken met een kuitblessure waardoor ze daar een tijd van heeft moeten herstellen. Vandaag was voor Suzanne dus ook de seizoensopener. “Na een paar maanden met blessure gedoe ben ik heel blij dat ik nu alweer 2.05 loop. Deze race had ik denk ik nodig om de stap naar 2.02 weer te kunnen maken“. Suzanne kwam over de streep na 2.05,48.

3000 meter
Ook voor Paavo de Leng en Nik Lemmink was het de eerste wedstrijd onder de vlag van Team 4 Mijl. Paavo werd vandaag gehaasd door Tom de Leeuw, en vertrok op een tempo van ongeveer 3 minuten per kilometer. “De eerste twee kilometers gingen goed, maar ik liep iets teveel in de verzuring waardoor het de laatste kilometer heel pittig werd. Het was wel heel goed haaswerk van Tom!” Voor Nik was het niet alleen zijn eerste wedstrijd voor Team 4 Mijl, maar ook zijn eerste baanwedstrijd ooit. “Ik kon de eerste twee kilometer met verstand op nul achter top haas Niek Blikslager aanrennen en had nog genoeg over om de laatste kilometer te versnellen. Ik ben dus voor nu blij met het verloop en resultaat.” Paavo kwam uit op 9.15.76 en Nik op 8.44,90. De andere Nick, Nick Marsman stond ook aan de start van de 3000 meter. Hij kon achter Tom Hendrikse aanlopen en eindigde in een PR van 8.27,90. “Het voelt lekker om weer een PR te lopen! Het zou nog wel sneller moeten kunnen maar voor nu ben ik dik tevreden. De vorm is nog steeds stijgende.” Bij de dames was het aan Jolien de Waard en Evelien Kuiper. Jolien liep een tijd van 9.55,01, waar ze niet tevreden mee was. “Het was vandaag niet helemaal mijn dag. De eerste 1000 meter viel al zwaar, terwijl dit tempo op training wel makkelijk aanvoelde.” Voor Evelien was het na lange tijd weer de rentree op de atletiekbaan. Ze gaf aan een dubbel gevoel te hebben over de race. ”Ik ben blij dat ik weer een wedstrijd op de baan kon lopen, maar het laatste stuk ging niet heel goed meer, dus mijn tijd viel een beetje tegen.” Evelien kwam uit op 10.54,35.

Een eervolle vermelding is er voor de hazen die vandaag in dienst stonden van hun teamgenoten:
Jetske van Kampen, Wessel van Veenen, Tom Hendrikse, Niek Blikslager, Tom de Leeuw en Thomas van Laar

Oordegem (BE)
Vorige week liep Job IJtsma de limiet voor de EK <23 die in juli gehouden zal worden in Tallinn, Estland. Vandaag was de tijd voor Job dan ook minder belangrijk, dus kreeg hij de opdracht mee om zijn race te winnen. Hierin was hij succesvol, want met een tijd van 3.44,13 wist hij precies 0,01 seconde voor Tim Verbaandert te blijven en de race te winnen. “Het was leuk om niet met tijd bezig te zijn en gewoon te racen. Helemaal lekker als je dan op één honderdste wint”.