Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Wageningen/Hilversum/Loppersum – Afgelopen weekend gingen er weer acht atleten op verschillende plekken in het land van start op de atletiekbaan en op de weg. Vrijdagavond begaven de atleten zich naar Wageningen om deel te nemen aan de tweede trackmeeting op de blauwe atletiekbaan. De volgende dag werd er gestart in Hilversum tijdens de Klaverblad Arena Games en in Loppersum bij de Lopster Torenloop.

In Wageningen trapte Floortje van Kampen de avond af met een 100 meter. In een persoonlijk recordtijd van 12,99 seconden wist Floortje zich naar de finish te snellen. Maar veel tijd om dat te vieren was er niet, want ongeveer een uur later stond er ook nog een 200 meter op het programma. Hier zette ze een tijd van 25,96 seconden neer. In de tussentijd maakte Dominique Veninga zich klaar voor haar wedstrijd in haar korte outdoorseizoen. De normaal gesproken 400-meter-loopster deed vanavond mee aan een 800 meter, omdat zij door lang blessureleed nog niet voldoende heeft kunnen voorbereiden op haar favoriete afstand. Dominique vertelt over haar wedstrijd: “In de eerste 200 meter ging ik te hard van start, maar tot ongeveer 550 meter voelde ik mij prima en kon ik goed doorlopen. Daarna begon ik de snelle start wel te voelen in mijn benen en zakte ik in. Maar ondanks dat ben ik tevreden met mijn tijd van 2.18,56 minuten!”. Ook Leonie van Vliet en Sofie Lovdal kwamen in actie. Leonie zette op haar 400 meter een tijd van 57,08 seconden neer. Op de 1500 meter passeerde Sofie na 4.40,66 minuten de finish. (Tekst loopt door onder de foto)

Danique Gimbrère tijdens haar 400 meter. Foto: Bjorn Parée.

De volgende dag startte Danique Gimbrère op de 400 meter. Ze liep een goede wedstrijd: door de barrière van 60 seconden te doorbreken wist zij meer dan een seconde van haar persoonlijk record af te halen en zette ze een tijd neer van 59,37 seconden. “Ik hoop dat er met een snellere start de volgende keer er nog meer in zit!” Ook Elisa de Jong ging bij deze wedstrijd van start maar dan op de 800 meter, een afstand die zij niet vaak loopt. Het ging haar dan ook vooral om de snelheidsprikkel. Ze neemt ons mee in haar wedstrijd: “De start ging hard. De eerste 400 meter ging in 63 seconden. Het voelde alsof ik continu op mijn maximum snelheid liep. Daarna moest ik wat inleveren, maar ik heb gestreden tot de finish!” Uiteindelijk finishte Elisa in een tijd van 2.12,41 minuten. De derde atleet die in Hilversum van start ging was Niek Blikslager. Na een trainingsblok van een paar weken was het nu weer tijd voor een eerste serieuze wedstrijd: een 3000 meter. “Ik had een hele mooie serie en een goede race. Het tempo was redelijk vlak en in de laatste ronde kon ik nog wat versnellen.” Hiermee zette Niek wederom een nieuw persoonlijk record neer: 8.04,66. (Tekst loopt door onder de foto)

Elisa de Jong in actie tijdens haar 800 meter.

Tot slot ging Maurice Smit van start op de 10 kilometer bij de Lopster Torenloop in Loppersum. Het parcours was lastig, met onverharde delen en er stak regelmatig een pittig windje op. Maurice is vanaf de start meteen hard weggegaan, en vertelt: “Ik heb meteen de kop gepakt. De eerste ronde (5 kilometer) ging goed, ik kwam in 16.10 minuten door, maar achteraf is dat misschien toch wat te hard geweest op dit parcours. In de tweede ronde kwam de wind ook meer opzetten, hierdoor begon ik het na 7 kilometer toch behoorlijk zwaar te krijgen.” Uiteindelijk wist Maurice de klok stil te zetten op een tijd van 33.00 minuten, wat een nieuw parcoursrecord betekende.

Omslagfoto: Odile Verzantvoort.