Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Traditiegetrouw trappen we in oktober het aankomende seizoen af met de jaarlijkse Kick-off. Tijdens deze teambijeenkomst worden, naast een presentatie van een gastspreker en het evalueren van het afgelopen seizoen, de nieuwe atleten van het team voorgesteld. Waar alles al anders liep dit hardloopjaar, gold dat net zo voor onze Kick-off. Daarom willen we via deze weg onze nieuwe atleten alsnog voorstellen.

Eén van onze nieuwe atleten is Paavo de Leng. Paavo rent naar eigen zeggen zijn hele leven al. Eén van zijn eerste ervaringen met het lopen van wedstrijden deed hij al op toen hij slechts vier jaar oud was. Al rennend in zijn spidermanpak werd hij uit de sponsorloop gehaald, omdat hij maar niet wilde stoppen. Die mentaliteit is hem daarna altijd bijgebleven.
Paavo is zijn hele leven lid geweest van Atletiek- en Duursportvereniging Dynamica in Vlissingen. Ondanks dat zijn trainingswijze vooral sprintgericht was, liep Paavo vooral de 800m en 1500m. Na het afronden van zijn VWO stelde zijn aanstaande studie beweginswetenschappen hem voor de keuze: verhuizen naar Amsterdam of Groningen. Dat was natuurlijk een gemakkelijke keuze. Niets boven Groningen.
Paavo zijn introductie met Team 4 Mijl is een bijzondere. Toen hij in 2018 een wedstrijd liep in Ninove (België) werd hij ineens aangemoedigd door een onbekende joelende menigte atleten. Paavo pikte dit op, maar had geen idee wie hem stonden toe te juichen. Het hielp hem om nog harder te gaan dan normaal. Wat bleek: een groep Team 4 Mijl leden stonden toe te kijken en kozen een willekeurige atleet uit om aan te moedigen. Paavo liep die wedstrijd een PR en dat verbaasd ons natuurlijk helemaal niet. Bij Team 4 Mijl hoopt Paavo te gaan experimenteren met langere afstanden en denkt hij te gaan profiteren van het trainen in groepsverband. Hij heeft in Ninove al ervaren wat een goede teamgeest kan brengen en denkt dat dit hem naar mooie prestaties zal leiden.

Onze andere teamaanwinst is Aron Koning. Waar Paavo zijn hele leven bij ADSV Dynamica heeft getraind, kent Aron zijn atletiekcarrière verschillende uitstapjes. Tot zijn 18e trainde Aron bij De Keien Atletiek in Uden, vervolgens verhuisde hij naar Maastricht voor zijn studie, aldaar kreeg hij een kans om te gaan trainen bij Wingate University in North Carolina en verhuisde hij in augustus 2019 naar Amerika. De 800m loper (hij liep in 2018 al 1:55, zowel in- als outdoor) keerde door de coronacrisis noodgedwongen terug naar Nederland. Ondanks dat het een heel tof avontuur was én er een prachtige topsportcultuur heerste aan deze universiteit, besloot Aron om niet terug te keren. De hiërarchische trainingsstructuur en algemene trainingsaanpak maakten dat hij er zich niet helemaal thuis voelde.
Eenmaal in Nederland restte hem de vraag waar hij nu naar toe zou verhuizen. Hierop bleek Team 4 Mijl het antwoord. Toen Aron in 2018 op de Dag van de Atletiek een presentatie van Eddy Kiemel bijwoonde hoorde Aron voor het eerst over Team 4 Mijl. Hij was onder de indruk van Eddy zijn verhaal over de 800m en de prestaties van de atleten van het team. De professionele aanpak en het feit dat in zo’n klein land zoveel goede 800m lopers voortkomen uit één team, wekte zijn interesse. De keuze voor een nieuwe trainingsgroep en nieuwe universiteit was dan ook zo gemaakt. Aron besloot te verhuizen naar Groningen en zijn studie International Business voort te zetten aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Bij Team 4 Mijl hoopt hij zich in de toekomst te kunnen gaan meten aan de snelste 800m mannen van Nederland. Het trainen met zoveel teamgenoten van een gelijk of hoger niveau zullen hem daar zeker bij kunnen helpen.

Aron in actie voor Wingate University Foto: Saul Valdez

 

Omslagfoto: Paavo voorop met startnummer 38. Fotograaf: Odile Verzantvoort