Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Bij de Midwinter Marathon van Apeldoorn staat elk jaar een sterk deelnemersveld aan de start van de incourante afstanden. De lange afstands-equipe van Team 4 Mijl was vandaag ook met een sterke delegatie aanwezig om het noorden te vertegenwoordigen. De Acht van Apeldoorn fungeerde voor hen als generale repetitie voor het NK 10 kilometer van volgende week in Schoorl. Ondertussen kwam Leonie van Vliet in actie op de indoorbaan in Wenen, waar zij sneller dan ooit de 200 meter voltooide.

Apeldoorn – Tom Hendrikse liep de eerste helft van de race behouden, in kilometers van 3.02 minuten. “Daarna mocht het gas erop en mocht ik eindelijk versnellen. Het tweede stuk liep ik echt heel veel sneller en dat voelde machtig aan!” Na 23.19 passeerde de Assenaar de eindstreep waarmee hij tweede Nederlander en zevende overall werd. Job Ijtsma had dezelfde tactiek als Tom. “Doordat ik de eerste vier kilometer behouden liep, miste ik helaas wel de aansluiting met de kopgroep.” Hierdoor kwam Job de hele wedstrijd alleen te lopen. Desondanks kon hij nog hard door versnellen en geeft de eindtijd van 24.11 hem veel vertrouwen in het NK 10 kilometer van volgende week. Ook Maarten Hindriks liep de eerste helft van de race met de rem erop in verband met het NK 10 kilometer van volgende week. Na vier kilometer wisselde hij zijn kilometertijden van 3.10 minuten in voor een versnelling, wat hem een eindtijd van 24.45 minuten opleverde. “Ik voelde me de hele week al supergoed na de hoogtestage in Kenia, en dat is ook te zien aan deze uitslag!” Maurice Smit zette zeventien seconden na Maarten de klok stil. Maurice: “Tot 6,5 kilometer heb ik met Maarten kunnen lopen. Toen hij een versnelling in zette kon ik niet mee, maar ik ben tevreden over mijn eindtijd van 25.03 minuten!” 

Jacelyn Gruppen wist als eerste vrouwelijke atlete van Team 4 Mijl de finishlijn te bereiken. Haar eindtijd van 26.55 minuten leverde haar een zesde internationale plaats en een tweede nationale plaats op in het eindklassement. De voormalig Apeldoornse atlete, die nog bezig is met haar comeback na een lange blessure, merkte de laatste weken al dat de trainingen weer steeds beter gaan. “Ik liep boven verwachting goed! Mijn eindtijd was 22 seconden sneller dan vorig jaar, terwijl ik toen de hele winter goed heb kunnen trainen,” aldus een opgewekte Jacelyn. Een halve minuut later bleef haar teamgenoot Lianne van de Belt met 27.30 minuten ook binnen de top tien klassering van internationale dames. Lianne, die eerder deze winter haar 10 kilometer PR al wist aan te scherpen naar 34 en-een-halve minuut, laat hiermee zien veel progressie te hebben geboekt in de wintermaanden. Elisa de Jong kwam naar Apeldoorn om haar vorm te testen na haar hoogtestage in Kenia. Zij werd door haar coach op pad gestuurd met de opdracht om rustig te starten. “Ik had na de rustige start het gevoel dat ik niet echt harder kon, maar het tempo nog wel langer vol had kunnen houden. Misschien ben ik nog niet over mijn hoogte-dip heen.” Hoewel ze met haar eindtijd van 28.41 geen nieuw persoonlijk record liep op de acht kilometer kon ze wel van de goede sfeer op de wedstrijd genieten. Ook Jolien de Waard had de opdracht meegekregen om rustig te starten. Zij liep uiteindelijk de tweede helft zelfs een minuut harder dan de eerste helft, wat haar een eindtijd van 29.02 minuten opleverde. Jolien: “Ik ben benieuwd naar het NK 10 kilometer van volgende week!” 

Wenen – Leonie reisde dit weekend af naar Wenen om daar op de 200 meter de concurrentie op te zoeken. Helaas bleek dat de snelle meiden over de buitenbanen van verschillende series verdeeld werden, waardoor Leonie uiteindelijk alsnog haar eigen race moest lopen. “Ik moest heel erg wennen aan de scherpe bochten op volle snelheid, maar heb mijn serie kunnen winnen in 24.26 seconden.” Met deze tijd wist ze haar indoor PR met bijna een halve seconde te verbeteren.