Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De marathon van Rotterdam staat bekend om haar snelle parcours en om haar grote hoeveelheid binnen- en buitenlandse toppers. In dit veld gingen Olfert Molenhuis en Stefanie Bouma van start op zoem naar een mooie eindtijd.

Olfert ging op schema 2.14 weg. Dit is tevens de limiet voor het EK in Zürich volgend jaar. Hij wilde zich hiervoor op de Coolsingel voor plaatsen. Voor Stefanie was het haar eerste marathon ooit en dus een grote test om te zien wat het lichaam kan met zo”n grote afstand.

Lange tijd liep Olfert op schema van een tijd in de 2.14, maar na de halve afstand begon hij te verliezen op dit schema. Olfert vertelde na afloop van de race: “Mijn benen voelden veel zwaarder dan gepland na 21 kilometer. Normaal is dat veel minder en ik was dus ook best wel een beetje teleurgesteld daarmee. Uiteindelijk liep ik de tweede helft beduidend langzamer zoals eigenlijk iedereen en finishte in 2 uur en 22 minuten. Dat was toch niet wat ik ervan verwacht had, want anders zou ik niet op een schema van 2 uur 14 minuten wegstarten.”

Stefanie had voor haar eerste marathon 2 hazen meegenomen, Marieke Falkman en Erik Niemijer. De eerste 20 kilometer maakte Marieke het tempo hard en vervolgens nam Erik nog 12 kilometer het tempo voor zijn rekening. Daarna was het de taak aan Stefanie zelf. Ook voor haar was de tweede helft zwaar en daardoor ook langzamer. Ze werd uiteindelijk achtste in het eindklassement en tweede Nederlander achter Hilda Kibet. Een uitstekende prestatie tijdens een eerste marathon. Toch was Stefanie kritisch over zichzelf: “Net boven de 2 uur 40 minuten is een goed begin, maar toch zeker niet de toptijd die ik kan halen. Eerst maar eens uitrusten van deze marathon en dan zoeken we weer verder naar een nieuw doel.”

Interview van Losseveter met Olfert en Stefanie

130414 OlfertMolenhuis from Losse Veter on Vimeo.

Stefanie Bouma na haar debuutmarathon in Rotterdam from Losse Veter on Vimeo.

In de noordelijke regio liep Yannick Akkerman twee wedstrijden. Hij werkt aan zijn vorm voor het outdoor seizoen na een uitstekend indoor seizoen die afgesloten werd met brons op het NK junioren. Op de vier mijl in Hoogeveen werd hij derde bij de senioren en op de 9km van de Semslinieloop won hij zelfs in dezelfde categorie. Volgende week loopt hij een 10 mijl voor een scherpe tijd.