Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Veertien atleten strijden dit weekend in Amsterdam om de titels op het Nederlands Kampioenschap voor senioren. De omstandigheden waren zaterdag niet optimaal, met een frisse temperatuur en stevige wind. Het spits werd vandaag afgebeten door Marieke van der Zee en Inge Bootsma in de series op de 400 meter horden. Marieke start in de tweede serie en liep vanuit baan 1 naar 64.08 seconden. "Het eerste stuk ging erg lekker ondanks de vervelende wind. Ik deed 6 horden in 17-pas, toen 1 in 18-pas, waarna ik de volgende ook in 18 moest nemen, maar daar maakte ik een dikke misser door er 20 van te maken. Vervolgens nam ik horden 9 en 10 in 19-pas. Ik lag op 100m voor de finish ongeveer gelijk met de nummer twee. Door mijn dribbel kon zij winst maken, en doordat zij de een-na laatste horde toucheerde pakte ik weer wat winst op haar. Na horden 10 was het vechten om plaats 2 (rechtstreekse plaatsing), maar helaas moest ik dat met een tiende in mijn nadeel bekopen (63.96 om 64.08)", blikt Marieke terug op de race. "Er werd over het algemeen niet snel gelopen, maar ik ben als 1e tijdsnelste door naar de finale en als 4e overall". Inge Bootsma startte in de derde serie in baan 1 en liep 67.22 seconden. Een degelijke race, zeker gezien het feit dat zij in haar race naast de 10 horden een extra obstakel aantrof in haar baan. De organisatie had verzuimd het witte blok met nummer, dat tijdens de start achter het startblok staat, uit haar baan te halen (zie foto).
Dezelfde afstand, maar zonder horden, werd door Pascal Remminga afgelegd in 49.90 seconden. De tegenstand in zijn serie was niet groot en hij wist zich simpel te plaatsen voor de finale. Marit Dopheide liep eveneens een zuinige 400 meter. Met gemak liep zij naar een tweede plaats in haar serie (56.47 sec.), waarmee zij zich rechtstreeks plaatste voor de finale van morgen. Linda Swart kwam ook aan de start op deze afstand, maar wist vandaag niet te imponeren (60.26 sec.). Beide dames hadden vandaag een druk programma en verschenen ook aan de start van de 200 meter. Linda wist zich op deze afstand te revancheren en benaderde met 26.08 seconden haar beste tijd van dit jaar met 4 honderdste. Marit won haar race in 23.94 en plaatste zich hiermee als snelste voor de finale.
Druk werd het op de 800 meter, waar zeven leden van Team4mijl aan de start verschenen. Als eerste de dames Machteld Mulder en Jolien de Waard, die van start gingen in dezelfde serie. Na een langzame eerste ronde werd de tweede ronde gesprint om de eerste drie plekken voor rechtstreekse plaatsing naar de finale. Machteld liep gemakkelijk mee en won de race. Jolien, nog B-junior, kon in deze snelle ronde niet direct volgen en eindigde in 2.22.12, maar heeft vandaag de nodige ervaring opgedaan tussen de Nederlandse toppers in deze tactische race. De finale 800 meter bij de mannen zal morgen goed zijn vertegenwoordigd door Team4mijl. Wilfred van Holst liep van kop af aan (1.51.88) naar een tweede stek en plaatst zich hiermee direct voor de finale. In het kielzog van Wilfred liep Wouter Ploeger een tijd waarmee hij zich als tijdsnelste kon plaatsen voor de finale. Door het nemen van de koppositie en deze te behouden tot aan de streep, weet Victor Bouwman de valpartij in zijn serie te ontlopen en zich eveneens rechtstreeks te plaatsen voor de finale. Jasper Sinnema en Stijn Hoogwout, terugkomend van een blessure, weten zich met 1.57.42 en 1.57.50 niet door te dringen tot de finale.
Naast de zeven Team4mijlers die zich vandaag hebben geplaatst voor hun finale, zullen ook Olfert Molenhuis en Marieke Falkmann aan de start verschijnen van respectievelijk de finale op de 3000 meter steeple en 5000 meter.