Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Met komend weekend het NK Indoor voor senioren voor de boeg, was afgelopen weekend voor een aantal atleten van Team 4 Mijl het moment voor de laatste test richting dat belangrijke toernooi. In Gent stonden bij de sterk bezette internationale IFAM Meeting 4 atleten van het team aan de start.

Marit Dopheide kampte een maand met achillespeesklachten, waardoor ze geen wedstrijden kon lopen. Zodoende voelde de 400 meter in de A-serie voor haar als de 1e wedstrijd van het seizoen. In een race met sterke concurrentie komt Marit snelheid tekort om met de eerste 2 dames mee te kunnen (met daarbij ook de Nederlandse Madiea Ghafoor, Nederlands juniorenrecordhoudster op de 400 meter outdoor). Ze vecht voor wat ze waard is en wordt uiteindelijk nipt 3e in een tijd van 54,89 (achter Ghafoor die 2e wordt in 54,02). Marit na de race: ‘Over de tijd ben ik tevreden, het goede gevoel was er alleen nog niet. Op naar het NK van volgende week!’. Bij dat NK zal Ghafoor haar belangrijkste concurrente zijn voor het goud op de 400 meter.

Thijmen Kupers startte in het voorprogramma op de 800 meter . Kupers draait de laatste tijd na een knieblessure weer goed en stond als snelste geplaatst in zijn serie. De eerste 500 meter kan hij soepel meelopen achter haas Kurt Doutreloigne en Fransman Thomas Larchaud. Op 500 meter passeert hij de Fransman en zet aan. Met volle overtuiging duikt hij de laatste 150 meter in en trekt een flink gat om afgetekend te winnen in 1:51,03. Een verbetering van zijn indoor PR met een halve seconde. Daarmee kan Kupers komend weekend tot de kanshebbers voor een medaille gerekend worden. Victor Bouwman kreeg in de B-serie te maken met pech. Een van de andere lopers stapt op 400 meter recht voor zijn neus uit. Victor knalt bovenop de jongen en staat stil, waardoor het einde race is. Om toch nog een goede trainingsprikkel te pakken loopt Victor zijn frustratie eruit met een harde 600 meter op de inloopbaan en lijkt klaar voor het NK.

Wilfred van Holst stond aan de start van de sterke A-serie op de 1500 meter met lopers van 3.35 of sneller. Bij de start met 12 man is het wat drukken, maar vanuit achter in het veld loopt Wilfred ontspannen de eerste rondjes in respectievelijk 29-30-30-30. Daarna gaat plots het licht uit… Zijn benen willen niet meer en Wilfred gaat volledig stuk. Compleet gesloopt komt hij over de finish in een tijd van 4:03,99. Wilfred: ‘Waar het misging weet ik niet, maar dit sloeg nergens op. Het lijkt allemaal wel sterk op overtraining. Deze week goed uitrusten en voor het NK er maar het beste van hopen.’

Stefan Wessel moest voor zijn baan als promovendus een week naar Chicago. In de leuke en enthousiaste ambiance van een universiteitswedstrijd pakt hij een goede prikkel mee in een week, waarin trainen niet op nummer 1 staat. Iets te ontspannen wint hij de 800 meter in een tijd van 1:55,32. Stefan draait de laatste tijd behoorlijk goed en staat komend weekend als 3e geplaatst op de 1500 meter.