Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Tijdens de eerste nationale baancircuit wedstrijd in Hoorn hebben zowel Suzanne Voorrips als Thijmen Kupers de winst gepakt op de 800m. Voor vele atleten is dit jaarlijks de openingswedstrijd van het outdoor seizoen. Zo ook voor Team4mijl, waarbij 14 atleten aan de start stonden.

800m vrouwen
In de A-race van de vrouwen stonden maar liefst 3 teamleden aan de start. Met de toppers Marlies Huigen, Danaid Prinsen en Suzanne Voorrips was het, aldus coach Kiemel, niet onwaarschijnlijk dat de winst naar Groningen zou gaan. Na 100m was het dan ook niet verassend dat het roze tenue van Suzanne Voorrips resoluut de positie achter haas Lisanne de Witte opeiste. Marlies en Danaid volgden kort daarachter, maar na 200m ging het bij Danaid mis. Tijdens het invoegen verstapte ze zich en kreeg last van haar voet. Om verdere problemen te voorkomen maakte ze de moeilijke beslissing om na 400m de strijd te staken.
De 800m trein denderde voort, maar minderde vaart. Bij Marlies kwam dit doordat, na het uitstappen van een tegenstander er een gat voor haar was met de concurrentie. De kracht om dit gat dicht te lopen had ze nog niet in haar eerste wedstrijd en ze finishte daardoor verder naar achteren dan verwacht op een 5e positie. Vooraan in de race was het nog steeds Suzanne die de dans leidde, maar ze merkte dat de haas het tempo verloor en dat ze te soepel liep. Manon Kruiver had dit echter ook door en blokkeerde Suzanne met een inhaalactie na 550m. Met nog 200m te gaan liep Manon aan kop, maar nu was het Suzanne die haar versnelling plaatste en in de bocht zij-aan-zij strijdde met Manon voor de eerste plaats. Eenmaal de bocht uit pakte ze een halve meter voorsprong en hield deze tot de finish vast. “Mijn eerste A-race en gelijk de winst pakken! Dat is echt wel ontzettend gaaf! Naast de winst ook nog eens een prima tijd van 2.08.22, aldus een tevreden Suzanne.

800m mannen
In de B-race voor de mannen werd gestreden met 2 verschillende tactieken. De eerste was een “dood of de gladiolen”-tactiek, die werd uitgevoerd door Bram Buigel. De tweede tactiek had een gelijkmatiger wedstrijdverloop en zorgde voor een zo vlak mogelijke race. Wessel van Veenen paste deze tactiek toe. Het verschil was uiteindelijk minder dan 1 seconde. Het leverde voor beide atleten een prachtig pr op. Bram liep na 53 sec over de eerste 400m te hebben gedaan naar een eindtijd van 1.52.25 en een 3e plaats. Wessel die achteraan in de tweede groep liep, dichtte na 400m het gat dat was ontstaan met Bram en finishte in 1.52.91. Jaap-Gerben Vellinga liep ook in deze race, maar had niet zijn beste dag. Hij finishte als 7e in 1.53.85.
In de A-race was Thijmen Kupers de te kloppen man. Hij liet dit echter niet gebeuren en liep na een rustige 400m een erg goede 300m. Echter is er dan pas 700m afgelegd en begon Thijmen te verzuren. “Ik versnelde erg sterk door, maar heb mezelf daarin misschien nog iets overschat. De laatste 100m waren erg zwaar, maar gelukkig had ik genoeg marge opgebouwd om de winst te pakken.” Wouter Ploeger begon zijn seizoen met een wat minder sterk optreden. “Ik had moeite om te verzuren. Dat betekent dat er nog wat werk aan de winkel is om die reserves aan te kunnen spreken, maar ik denk dat het niveau er wel in zit”, aldus Wouter.

400m vrouwen
Op de 400m liepen zowel Henderyke Wonink als Dominique Veninga naar een persoonijk record. Henderyke had na een erg sterk optreden op de 400m horden op donderdag nog wat vermoeide benen en had daardoor het gevoel dat ze nog niet haar top heeft bereikt. “De volgende wedstrijden gaat het echt harder”, vertelt Henderyke. Dominique liep een super sterke 300m, maar verloor behoorlijk wat tijd in de laatste 100m. Dominique: “Na 42 sec op de 300m, wat ongeveer 14 sec is per 100m, liep ik de laatste 100m in bijna 18 seconden. Dat is nog wel een iets te groot verval, maar ik ben toch blij met mijn pr.”

800m naprogramma
Joshua Koning en Freek Lier liepen in het naprogramma hun 800m. Voor beiden gaf het resultaat niet echt voldoening. Joshua liep naar een 5e plek toe in 1.57.64. Freek, die vorige week nog een persoonlijk record liep over 1500m, liep nu echter ver boven zijn beste tijd en eindigde in 1.59.66.
Sofie Lovdal, van origine 3000m steeple loopster, liep ook een 800m en was na de wedstrijd tevreden. Met een sterk slotakkoord wist ze in haar serie van positie 6 naar de 3e plek te stormen en liep ze 2.15.56, slechts een paar tellen boven haar persoonlijke record.

1500m naprogramma
Rob ter Burg liep, na het uitstappen van de haas, solo naar een persoonlijk record toe. Hiermee liet hij zien dat hij zijn vorm heeft teruggevonden en een mooi seizoen tegemoet ziet. Alsof het geen moeite kostte versnelde hij zelfs nog door en dook daarmee 2 seconden onder zijn beoogde eindtijd. Maarten Hindriks was teleurgesteld na de wedstrijd. Maarten vertelt: “Na een super trainingskamp had ik gehoopt nu al te kunnen laten zien wat ik kan. Helaas is het er nu nog niet uit gekomen, maar we hebben nog een lang seizoen”.