Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Maar liefst vijftien Team 4 Mijl atleten vertoonden zondag 22 november hun kunsten bij de Warandeloop in Tilburg. Voor velen een mooi moment om te kijken hoe ze er voor staan na de eerste wintertrainingen. Elk jaar trekt deze race namelijk weer vele Nederlandse, en ook Europese toplopers aan. Naast het topveld is vooral de start van de race een unieke ervaring voor vele lopers, en ook dit jaar was het weer flink duwen en trekken om een zo goed mogelijke positie in het veld te verwerven.

Terwijl de meeste atleten zich op de korte cross lieten zien, kwamen Niek Blikslager, Marcella Herzog en Ruard Smeenge in actie op de lange cross.

Lange cross
Niek liep voor het eerst het crossgala over 10.000m bij de mannen. Hij liep slechts eenmaal eerder een wedstrijd over 10 kilometer, maar liep een erg sterke race. “”Ik wilde redelijk vlak lopen, wat ook goed lukte. Met nog 4 km te gaan had ik nog wat over en toen ben ik versneld”” aldus Niek. Hij werd uiteindelijk 39e overall en derde Nederlander onder de 23 jaar. Marcella finishte in de vrouwenrace over 8000m als zesde Nederlandse op de negentiende plek overall. Ruard stond zondagmiddag als eerste Team 4 Mijl atleet aan de start. Hij liep bij de Junioren A in een race over 6200m naar een 22e plek in 21:08.

Korte cross vrouwen
Marlies Huigen zat op de 2500 meter korte cross gelijk goed voorin. Ze kon zich uitstekend staande houden en finishte als zevende overall en tweede Nederlandse in een tijd van 7:48. Marlies liet naderhand weten: “”Het voelde vandaag erg goed en sterk aan! Op naar Lanzarote om mij voor te bereiden op het indoor seizoen””. Daarachter zette Suzanne Voorips een degelijke prestatie neer met een vijftiende plek in 8:01 . Suzanne verklaarde: “”Achteraf gezien misschien wat te voorzichtig gestart, het is nu nog lastig om mezelf echt pijn te doen, maar vanaf Lanzarote ga ik het beuken weer oefenen.”” Ellen Jansen kwam vlak achter Suzanne over de streep als zeventiende in 8:11. “”Ik heb me niet gek laten maken door de snelle start en dat pakte heel goed uit. Het ging allemaal erg makkelijk en de afstand voelde niet zo lang als hij in werkelijkheid was.”” Carlijn Wagenaar liep naar een 33e plek in 8:40.

Korte cross mannen

Thijmen Kupers miste de vorm van twee jaar geleden, en finishte als elfde in 6:43. Ietwat teleurgesteld vermeldde hij: “”In 2013 won ik deze cross nog, maar bij die prestatie kwam ik dit jaar niet in de buurt. Ik verloor van mensen waar ik niet echt vaak van verlies. Hierdoor wordt ik toch weer wat gemotiveerd om hard te trainen.”” Niet ver achter Thijmen liep Maarten Hindriks naar een keurige 27e plek in 6:55. Na een mindere start kon Maarten langzaam naar zijn teamgenoot Rob ter Burg toe lopen. “”Bij het ingaan van de grote ronde zat ik achter Rob en besloot ik er voorbij te gaan. Op het lange rechte stuk mooi tempo kunnen houden en een man of 10 kunnen inhalen””, aldus een tevreden Maarten.

Rob, die niet volledig fit aan de start stond vanwege verkoudheid, kon nog net Bram Buigel en Wessel van Veenen achter zich houden en finishte als 43e in 7.04. Bram en Wessel noteerden beiden 7:06, waarbij Bram de beste sprint in zijn benen bleek te hebben en 47e werd. Bram vertelde: “”Al met al wel tevreden gezien het de laatste tijd wat minder ging, jammer van de slechte start maar daarna een aardige wedstrijd.”” Wessel kwam als 49e over de finish. Hij had het gevoel dat de race zo voorbij was. “”Wel aardig, niet super”” was zijn droge commentaar. Jelmer Lenstra liep naar een 62e plek in 7:17. Jelmer had nogal wat heftige verhalen over de start van de Warandeloop gehoord en die bleken te kloppen. “”Het was trekken, duwen, geduwd worden en rennen om de 1e bocht goed door te komen.”” Achteraf was hij tevreden over de wedstrijd en een mooie ervaring rijker. Thomas van Laar en Freek Lier liepen met 7:31 en 7:33 naar respectievelijk de 82e en 85e plek.