Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Apeldoorn – Op 27 december trokken veel Nederlandse baanatleten voor het eerst hun wedstrijdspikes weer aan om de vorm te testen. Ook 5 atleten van Team 4 Mijl besloten hier hun wedstrijdseizoen te openen. In gemengde races kwamen zij in actie op verschillende afstanden tussen de 60 en 800 meter en wisten zij allemaal hun indoor PR”s aan te scherpen.

60m
Het spits van de dag werd afgebeten door Arjan Roona. Het nieuwe sprintkanon van Team 4 Mijl wist op de 60m in de series al tot een eindtijd van 7.34 te komen. “In de halve finale wist ik vervolgens nog net iets meer ontspanning te bewaren tijdens het lopen en liep ik 7.32. Zeker geen verkeerd begin van het seizoen, gezien ik hiermee slechts 4 honderdsten boven mijn PR zat,” aldus een opgewekte Arjan.

Henderyke Wonink startte op dezelfde afstand en liep haar beste 60m ooit. Met 7.97 bleef ze voor het eerst in haar carrière onder de 8 seconden. Helaas moest ze zich na de series wegens hamstringklachten terugtrekken voor de halve finale. Ook Dominique Veninga kwam uit voor Team 4 Mijl op de 60m. De sprintster, die pas 4 dagen geleden teruggekeerd is van een trainingsstage op Lanzarote, liep met 8.18 direct een PR op de eerste wedstrijd van haar indoorseizoen. “De 60m blijft een lastige afstand. Doordat het zo kort is, is de start heel belangrijk,” vertelt Dominique. “Ondanks dat ik qua maximale snelheid zeker nog niet in vorm ben, ben ik tevreden met deze prestatie.” Omdat Dominique ook op de 200m in actie kwam, liet zij verstek gaan voor de halve finale van de 60m.

800m en 200m
In een gemengde race mocht Suzanne Voorrips vervolgens met 7 mannen om de winst strijden op de eerste 800m van het seizoen. De voorbereiding liep anders dan verwacht: “Vlak voor de start van het onderdeel had de organisatie besloten de volgorde van de series om te draaien, waardoor ik plotseling een uur eerder moest starten dan de oorspronkelijke planning. Met nauwelijks een warming-up in de benen kwam ik het middenterrein op en moest ik bijna meteen starten.” Na het startschot opende Suzanne traag en kwam ze in 63.0 door op 400m. “Toen ik na de 2e ronde door kreeg dat het tempo zo laag lag, versnelde ik voor mijn gevoel flink door en kon ik nog naar de voorste 2 mannen toelopen.” In een nagenoeg vlakke race kon Suzanne de snelste man net niet achter zich laten en werd zij 2e in 2.06.95. “Een prima begin van het wedstrijdseizoen, zo kort na terugkomst van trainingsstage!” concludeerde Suzanne.
Dominique kreeg tijdens de 200m nogmaals een kans om haar snelheid te testen. Vanuit baan 4 liep ze naar een eindtijd van 26.15 wat een indoor PR opleverde. Ondanks dat dit slechts enkele tienden verwijderd is van haar outdoor PR, was dit niet zo snel als ze had gehoopt.

400m
Arjan had een duidelijke opdracht meegekregen voorafgaand aan de 400m. “Ik moest hard beginnen! Dat ging goed, waardoor ik na een rondje al op kop lag!” Helaas had Arjan hierdoor na 300m het grootste deel van zijn kruit al verschoten, waardoor hij de laatste 100m maar moeizaam doorkwam. Toch was de 51.67 genoeg voor een kleine glimlach op het gezicht van de nuchtere Groninger. Twee series later mocht Suzanne zich wederom tussen de mannen van haar beste kant laten zien. “Puur voor het trainingseffect deed ik na mijn 800m nog een 400je. Ondanks dat ik maximaal weg startte, moest ik de eerste ronde heel hard werken om tot een harde opening te komen.” Ze wist er met 56.98 nog net een 56er uit te persen wat haar een indoor PR opleverde.
Dominique kwam voor de 400m voor de derde maal het stadion binnen. “Ondanks de vermoeidheid na de 60 en de 200m ging de race goed en was ik heel tevreden met de 57.98 als openingswedstrijd!” Tot slot ging Lea Jurdzinski enkele series later van start op dezelfde afstand. “Aangezien de trainingen op Lanzarote heel goed gingen, hoopte ik op een tijd onder de 60. De eerste 250 gingen heel goed, maar toen moest ik een gaatje laten vallen en werd het mentaal ook erg zwaar.” Met 60.74 bleef ze helaas net niet onder de minutengrens, maar ondanks dat kon dit Lea niet ontevreden stellen. “Het waren niet voor niets de try out games!”

Alle racevideo”s zijn terug te zien op het youtubekanaal van Team 4 Mijl. Op 8 januari zullen de atleten van Team 4 Mijl hun indoorseizoen voortzetten in Dortmund.