Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

<I>Afgelopen weekeinde vonden in het Olympisch stadion in Amsterdam de Nederlandse kampioenschappen atletiek plaat. Team 4 Mijl was met een 6 mans sterke delegatie sterk vertegenwoordigd</I>

<B>400 meter Horden</B>
Tijdens de series op zaterdag wist Martin Oude Alink zich eenvoudig te plaatsen voor de finale. Na een rustige start won hij in 53.77 zijn serie en plaatste zich als derde voor de finale op zondag. Op zondag besloot hij het anders aan te pakken door sneller te starten om zich zo een goede uitgangspositie voor de laatste 100 meter te verwerven. Ondanks een stevige tegenwind in de eerste fase van de race opende hij sneller dan in de series. Hij kwam dan ook als derde het laatste rechte stuk op, waar hij definitief met Daniel Franken afrekende in de strijd om het brons. "Ik ben dit jaar nog niet zo kapot geweest" verzuchtte een dolblije Martin die hiermee zijn eerste NK medaille veroverde.

<B>5000 meter</B>
Als één van de favorieten kwam Marieke Falkmann aan de start op de 5000 meter. Voor de podiumplaatsen diende zij af te rekenen met Lesley van Miert en Sabine vd Reijt. Na een zeer rustige openingsfase deelde Marieke na 2 kilometer de eerste speldenprik uit. Met een korte demarrage trok zij het hele veld uit elkaar en bleven vier loopsters over in de kopgroep. Daarna bleef Marieke het veld aanvoeren en bleef de groep met drie kanshebsters ondanks enkele lichte tempowisselingen bij elkaar tot 600 meter voor de finish. Daar plaatste Lesley van Miert de beslissende versnelling. Marieke moest in eerste passen en zowel van Miert als vd Reijt laten gaan. In de laatste ronde hervond ze zich en kwam nog sterk terug. Ze kwam op de finish anderhalve seconde tekort voor het goud, maar pakte wel overtuigend het zilver. Ook haar eerste NK medaille.

<B>1500 meter</B>
Op zaterdag kwamen Sybren Mulder en Stefan Wessel in actie tijdens de series. Sybren plaatste zich redelijke gemakkelijk voor finale. Stefan miste deze op haar. Hij kwam ondanks een sterk optreden een halve seconde tekort. In de finale kon de bronzen medaille winnaar van vorig jaar geen potten breken. "Dit was niet mijn scenario. Het ging te hard om in de slotfase nog een rol te kunnen spelen. Deze jongens waren gewoon beter, vandaag was niet mijn dag" aldus Sybren die daarmee tevreden was met zijn zevende plaats.

<B>3000 meter Steeple</B>
Olfert Molenhuis behoorde tot het trio favorieten voor de titel. Hij wist dat hij het in de eindsprint zou moeten afleggen tegen Roy Hoornweg en Michiel de Ruiter. In samenspraak met coach Eddy Kiemel werd daarom gekozen voor een aanvallende strategie. Na drie ronden plaatste Olfert dan ook een felle demarrage. Hij nam een voorsprong die opliep tot 40 meter. Het was echter Roy Hoornweg die rustig bleef en zijn eigen koers volgde. Met een sterke laatste kilometer wist hij Olfert te achterhalen, die op dat moment zijn tempo niet meer kon vasthouden. Bij het ingang van de laatste ronde moest Olfert zich overgeven en restte het zilver. "Ik heb alles gegeven, meer zat er echt niet in. Misschien had ik iets later moeten gaan, maar dat is achteraf" wist Olfert.

<B>800 meter</B>
Het slotnummer van het NK was de 800 meter. Hierop werd het team vertegenwoordigd door Victor Bouwman. Via de series op zaterdag had hij zich geplaatst voor de finale op zondag. Na 200 meter werd duidelijk dat ook hier een tactische race werd gelopen. Na een opening net onder de 60 seconden ontbrandde de strijd op 250 meter voor de finish. TDR-atleet Paul Boon stak de lont in het kruitvat. In de eindsprint bleek favoriet Youssef El Rhalfioui de sterkste voor Hugo de Haan. Victor werd sterk derde. "Eén honderdste tekort voor zilver" aldus een dolblije Victor die bij zijn derde opeenvolgende optreden in een NK finale voor het eerst het podium haalde.