Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Al dan niet noodgedwongen, door afwijzingen of een beperkt deelnemersveld voor de Gouden Spike van aankomende zaterdag, werd uitgeweken naar een wedstrijd bij de Oosterburen.
Onder uitstekende omstandigheden en een mooie ambiance werd op donderdagavond in Rhede menig PR verbroken. Een goede vormtest richting het NK senioren.

200m
Marit Dopheide kwam in actie op de 200m. In een veld waarin ze goed kon sparren met haar tegenstanders moest ze in het begin van haar race wat toegeven. Echter met een goed tweede deel kwam ze sterk opzetten en wist ze als derde te finishen in 24.06. Hiermee bleef ze wel een flink stuk van haar PR en de winnares verwijderd.

400m
Thijmen Kupers, die al de limiet gelopen heeft voor de 800m op het EK in Helsinki, wilde een snelheidstest doen en startte op de 400m. Vertrokken vanuit de buitenste baan werd hij vrij snel door specialisten ingehaald en moest hij alle zeilen bijzetten om mee te gaan. Met een goede laatste 100m kwam hij desalniettemin tot een mooi PR van 48.44. Het was duidelijk dat hij wat snelheidswerk mist, maar liet zien dat hij ook op de 400m een stap heeft gemaakt.

800m
Op de dubbele ronde liep Marlies Huigen een zeer sterke openingsronde. Het tempo zakte, na dit rappe begin wat weg, maar ze kon keurig op een 2e plaats finishen in 2.15.10.
In dezelfde race liep Jolien de waard een moeizame wedstrijd, ze had moeite met het tempo en kon niet lekker lopen. “Ik kwam niet in mijn ritme en het is bijzonder spijtig dat ik niet onder de 2.20 liep” aldus een ontevreden Jolien.
Even later was het de beurt aan de mannen. Wilfred van Holst en Wouter Ploeger zaten in een mooie serie met veel internationale deelname. Na een openingsronde van 53 a 54 seconden ging het tempo omhoog en werd het veld uit elkaar getrokken.
Wilfred en Wouter gingen tot 600m goed mee en met een sublieme laatste 200m werd Wouter derde in een uitstekende 1.48.91. Wilfred liet ook zien dat hij de stijgende lijn te pakken heeft en liep 1.51.41.
In de b-race haalde Pascal Remminga een dikke hap van zijn SB af. Hij liep 1.56.29 en zei: “Een nette tijd, nu alleen nog iets tactischer mijn wedstrijd indelen en dan zit een PR er zeker in!”

3000m
Als laatste onderdeel stond de 3000m op het programma. Voor Team4Mijl startten hier Niek Blikslager, Frank Blikslager en Stefan Wessel. Het tempo werd hooggehouden door haas uit Zuid-Afrika en het veld ging vrij snel op een lint. Stefan en Frank hadden een plek ergens middenin, maar naarmate de race vorderde schoven ze langzaam op.
In de laatste 400m plaatste Stefan een versnelling waarbij hij een flink aantal plaatsen opschoof. Door in de eindsprint nog net een duitser af te houden finishte hij als derde in een PR van 8.17.88.
Frank ging goed mee in de versnelling van Stefan en wist ook nog een aantal mannen te passeren. Hij finishte in 8.20.55, hetgeen ook een dik PR betekende. “Ik kan wel merken dat ik voor dit soort wedstrijden nog wat snelheid mis. Waar ik op de 5 en 10 km vaak nog kan versnellen voor een snelle laatste kilometer, lag hier het tempo ongeveer gelijk daaraan waardoor ik niet nog extra kan versnellen.” Aldus Frank die zeer tevreden was.

De beste prestatie van de dag werd misschien wel geleverd door Niek Blikslager. Achter zijn broer finishte Niek in 8.29.12. Het bleek wel dat Niek met deze prestatie wat frustratie rondom het tumultueuze NK junioren er uit moest lopen, want met deze tijd nestelt hij zich op de 6e plaats allertijden bij de junioren B.

Aankomend weekend zullen een aantal atleten lopen in Leiden, Hoogeveen of Watford om daarna scherp in Amsterdam te verschijnen.