Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Stadskanaal – Al sinds 1991 is de Klap tot Klaploop op tweede paasdag het strijdtoneel van een 10 kilometer wedstrijdloop. De wedstrijd staat te boek als een snelle wedstrijd. Dit komt doordat over het parcours, wat veelal in één rechte lijn van Musselkanaal naar Stadskanaal loopt, vaak een aangename rugwind staat. Voor Edwin Slijkhuis is deelname aan deze loop inmiddels traditie geworden. Vanaf 2012 heeft hij slechts één editie overgeslagen. Naast Edwin stond deze editie ook Marcella Herzog namens Team 4 Mijl aan de start.

Dit jaar tijdens de 26ste editie van de wedstrijd was het parcours gewijzigd: in Musselkanaal was de brandweer namelijk nog een brand van de dag er voor aan het nablussen. Voor de lopers betekende dit dat er nog ruim 400 meter aan de te lopen afstand werd toegevoegd.

Edwin liep aan het begin van de wedstrijd met de kopgroep mee. Helaas kon hij na anderhalve kilometer de groep, bestaande uit vier Kenianen, een Belg en wat Nederlanders, niet volgen en moest hij alleen verder. De straffe wind schuin in de rug en later in de zij maakte zijn inspanning niet makkelijker. Uiteindelijk wist Edwin de 10,4 kilometer te slechten in een tijd van 33:12. Na afloop reageerde hij enigszins teleurgesteld: “Omgerekend zou mijn tijd ongeveer uitkomen op een tijd van 31:55. Niet onaardig, maar ik weet dat het sneller kan. Vandaag miste ik de focus en de goede benen voor een snelle eindtijd. Hopelijk is de volgende 10 kilometer een keer een echte 10, dan weet ik wat ik daadwerkelijk kan lopen”.

Bij Marcella stemde het resultaat van de wedstrijd tot meer tevredenheid. Ze legde afstand af in een tijd van 35:09 en werd daarmee tweede achter de Keniaanse Kipyogei. “Vrijwel de gehele wedstrijd heb ik met Jessica Oosterloo en haar haas kunnen meelopen. Bij 7 kilometer ben ik versneld en dat resulteerde uiteindelijk in een mooie eindtijd. Ik ben voornamelijk blij met het feit dat mijn tijd op een juist parcours een 33″er geweest zou zijn!”