Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Steenwijk – Zaterdagmiddag 1 april stonden maar liefst elf wedstrijdlopers en een aantal hazen van Team 4 Mijl aan de start van de “Xalos Coffees” Trainingspakkenwedstrijd te Steenwijk. Sinds jaren wordt deze wedstrijd als officieuze start van het baanseizoen gezien en lopen alle atleten de 5000 meter. Het is de ware test voor de aerobe capaciteit van de atleten die zich de afgelopen tijd heeft doen ontwikkelen. Met een graadje of 14 Celsius en een licht briesje waren het goede omstandigheden voor de 12,5 rondjes over de atletiekbaan van AV Start “78.

De wedstrijd van de mannen
Op voorhand was voormalig kampioen Thijmen Kupers favoriet om zijn gouden plak in Steenwijk te verdedigen maar door afwezigheid lag er een kans voor de outsiders. Solomon Teklebrhen, Rob ter Burg en Thomas van Laar waren de gegadigden voor de titel. Rob en Solomon maakten het spannend tot aan de finish, helaas moest Thomas het strijdtoneel 600 meter voor de finish verlaten vanwege kuitkrampen. Solomon wist uiteindelijk met de winst aan de haal te gaan in een tijd van 15:32.29, op de hielen gezeten door Rob met 15:33.52. Rob over zijn tweede plek: “Na ziek te zijn geweest wist ik niet wat ik kon verwachten maar uiteindelijk kon ik nog redelijk vlak lopen. Dit was mijn eerste baanwedstrijd sinds een lange tijd en ik moet weer echt leren om diep te gaan.”
Bram Buigel vulde het podium met een derde plek in een tijd van 16:34.00.

De wedstrijd van de vrouwen
Bij de vrouwenrace was er ook een spannende wedstrijd voor de titel. Elisa de Jong en Jacelyn Gruppen waren de dames met de laagste quotering en dus de favorieten in het veld. Gehaasd door Niek Blikslager en coach van Holst gingen de vrouwen van start met als doel de 17-minuten grens te doorbreken. Elisa, die recentelijk al een aantal goede prestaties op haar naam heeft gezet, had de langste adem en ging met de winst aan de haal in een tijd van 16:51.18. Jacelyn Gruppen werd tweede maar was niet te spreken over haar race. “Ondanks het goede haaswerk kon ik het tempo vandaag niet aan en was de wedstrijd voor mij een teleurstelling vandaag”, aldus Jacelyn.
Derde werd Sofie Lovdal in een tijd van 17:38.92, gehaasd door coach Mulder. Ellen Jansen mocht in de snelste serie starten maar was hier niet op voorbereid. Ondanks dat ze een persoonlijk record liep (17:52.83) was ze niet tevreden met haar vierde plek. Ellen over haar race: “Als ik de race iets vlakker had gelopen had ik wellicht sneller kunnen lopen en misschien samen met Sofie kunnen strijden voor de derde plek.”
Carlijn Wagenaar finishte als vijfde in 18:59.38. Lynn van der Schaaf werd negende in 21:04.28.

Vellinga”s eerste 800 meter tijdens de Pepsi Florida Relays
Gainesville (USA) – Voor Jaap Gerben Vellinga is het outdoorseizoen officieel begonnen en hij liep zijn eerste 800 meter tijdens de Pepsi Florida Relays in Gainesville op vrijdagmiddag 31 maart. Deze wedstrijd trekt jaarlijks mondiale topatleten en er komt veel publiek op af om dit spektakel te aanschouwen.
Een knie- en kuitblessure in de winterperiode zorgden er voor dat zijn opbouw niet vlekkeloos verliep en het indoorseizoen was dan ook niet zo succesvol als dat hij gehoopt had.
Met 30 graden celcius en een straffe wind tegen op de “home stretch” mocht Jaap Gerben van start gaan in de tweede serie van de 800 meter. Een goede doorkomst in de race bood perspectief maar op de laatste 200 meter sloeg de Amerikaanse “lactic sniper” toe en verzuurde de atleet. Jaap Gerben finishte als 31e in een tijd van 1:51.44. Jaap Gerben na zijn race: “Het is een geen slechte start maar er is nog veel werk aan de winkel. Ik heb een trainingsachterstand maar de blessures zijn gelukkig onder controle. Nu proberen fit te blijven en dan komen de snelle tijden vanzelf!”