Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Waar sommigen met de zomer in hun bol al weer snelle tijden op de baan lopen, lopen anderen nog over de smalle bospaden, loeizware beklimmingen en ijzige vlaktes. Zo ook dit weekend in Nijverdal, waar de Nederlandse Kampioenschappen Cross plaats vonden.

Ongelooflijk spannend was het bij de jongens B. Revenge moest Brain Kamstra hebben gedacht, want na zijn 2e plaats vorige week op het NK was hij op jacht naar meer! Vanaf de start loopt de top drie van het NK indoor, Tom Koetsenruijter, Tommy Staal en Brian weg bij de rest van het deelnemersveld en mogen wederom de medailles verdelen. In de laatste honderde meters is Tommy Staal inmiddels gelost en mag naar huis met het brons. 50 meter ervoor loop Brian en 10 meter daarvoor lijkt Tom Koetsenruijter op weg naar zijn tweede titel in nauwelijks één week tijd. Met nog 150 meter te gaan is het Brian die ergens nog wat reserves vandaan haalt en het gat naar Tom wordt zienderogen kleiner. Met nog 10 meter te gaan waant Koetsenruijter zich kampioen en heft zijn handen in de lucht. Maar dan, als Oscar Freire die onder Erik Zabel doorkomt in Milaan San Remo, gooit Brian zich op de streep nog voor Koetsenruijter en wint met miniem verschil de Nederlandse titel bij de B junioren. Een ontzettend knappe prestatie van Brian die wederom laat zien te groeien onder trainer van Weeren.
Jordy Vijfschaft wist in dezelfde race door klachten aan de luchtwegen zijn niveau van een week ervoor niet te halen en werd 28e. Op zaterdag kwam Team 4 Mijl”s oudste loper Didier Senay in actie bij de Masters 50+. Favoriet Aart Stigter wist hier al vrij vroeg in de wedstrijd de benen te nemen en liep onbedreigd naar de titel. Didier kwam met een zeer snel laatste deel nog op 20 seconde, maar moest genoegen nemen met zilver.

Op zondag mogen de meisjes B over een afstand van 3,99 km als eerst in actie komen. Anouk Trooster en Anouk Everts houden hier voor Team 4 Mijl de eer hoog. De focus was voor Anouk Trooster, na haar mooie indoor 800 meter titel vorig week, moeilijk te vinden. Desondanks weet zij met een sterke laatste ronde nog keurig als 8e te finishen in 16:33. Anouk Everts liet zien op weg te zijn naar goede vorm en werd met 17:22 22e in een veld van in totaal 40 meisjes.

Bij de junioren A stonden bij zowel de meisjes als de jongens kersverse Nederlands Kampioenen Wouter Ploeger en Elisa de Jong aan de start. Helaas wisten beide de finish niet te halen. "Ik snap er nog steeds niks van.. bij de start gleed ik weg en vanaf dat moment liep ik eigenlijk achter de feiten aan. Ik kwam geen moment in mijn ritme en liep geen moment ontspannen terwijl het tempo toch niet hoger lag dan in voorgaande crossen. Na 3km kwam ik eigenlijk al niet meer vooruit en ben ik uitgestapt… Niet de goeie mentaliteit, maar mentaal was ik eigenlijk al compleet gesloopt en ik zag op dat moment niet veel in doorlopen." aldus Wouter. Ook bij Elisa ging het kaarsje dusdanig uit dat uitstappen helaas noodzakelijk was. Hopelijk kunnen beide kampioenen, want dat blijven het, nog een tijdje genieten van hun succes een week ervoor en de draad zo snel mogelijk weer oppakken.

Bij de junioren A wist Frank Blikslager wel de finish te bereiken. Het plan vooraf was om mee te gaan met de kopgroep en ontspannen mee te lopen om zo nog wat over te houden voor de tweede helft. Frank startte goed en liep dan ook mee met de top 5, na dé Kuil verloor hij echter de aansluiting en viel terug naar plek 8. Door ondanks de vermoeidheid en de pijn nog een versnelling te plaatsen in de laatste ronde wist Frank toch nog weer op positie 5 uit te komen. Slechts een kleine 20 seconden van brons. Door het snelle starten nog beter onder de knie te krijgen moet het podium voor Frank volgend jaar misschien haalbaar zijn.

Snel starten is voor Stefan Wessel een specialiteit. Hij kwam dan ook uit op de sprintcross. Dankzij zijn snelle start zat hij de eerste ronde goed voorin en wist zich te handhaven tussen de snelste mannen. 2850 meter bleek alleen iets te lang voor Stefan en zo werd hij uiteindelijk 26e. Een toch nog alleszins redelijke prestatie in een veld van bijna 90 lopers.

Als laatste aan de start Marieke Falkmann en nieuwkomer in het team Stefanie Bouma. Na een goede start liep Marieke in het groepje dat om plek 4 zou gaan strijden. Deze strijd duurde niet lang, want bij het ingaan van de 4e ronde verloor ze al 2 plekken. In het zware vals platte stuk was er te weinig kracht, maar in het laatste stuk naar beneden richting de finish kon ze nog 1 plaats opschuiven wat resulteerde in een 7e plek. Stefanie had een behouden start en kwam in de tweede achtervolgende groep te lopen. Na een ronde viel het groepje uit elkaar en moest ze het tempo alleen hoog houden. Ze kon goed door blijven gaan en na de niet opgenomen uitslag van vorig jaar, staat er nu een mooie 11e plek achter haar naam.