Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Zondag 27 mei vond in Hengelo de sterkste atletiekmeeting van Nederland plaats: de Fanny Blankers-Koen Games. Na afmelding van Bram Som kreeg Team 4 Mijl-atleet Thijmen Kupers op donderdagavond te horen dat hij zou mogen starten in de A-serie op de 800 meter. In een zeer sterk veld met onder andere Robert Lathouwers en de nummer 1, 2 en 3 van de afgelopen EK in Barcelona (Marcin Lewandowski, Michael Rimmer en Adam Kszczot), zouden er zeker mogelijkheden liggen voor zeer snelle tijden. Toen zondagmiddag de omstandigheden ook nog eens perfect bleken, temperaturen rond de 30 graden en weinig wind, was het duidelijk dat er vandaag limieten in de lucht hingen.

Vanaf het begin van de race gaat het hard, de haas Matt Scherer uit de VS leidt het pak in een ronde van 50,50. Thijmen sluit in de drukbezette serie achter in het lint aan en kan volgen. Op 500 meter trekt het veld wat uit elkaar, maar Kupers weet de Brit Rimmer nog in beeld te houden. Bij het ingaan van de laatste bocht snijdt Rimmer Thijmen wat af, waardoor hij uit zijn ritme raakt. Dit is echter van korte duur, de laatste 100 meter bijt Thijmen vast en weet de Brit op de laatste meters nog te verschalken. Hij wordt 9e in een geweldige tijd van 1:46,46. Dit is een kwart seconde onder de EK-limiet (1:46,70). Vooraan wordt de race gewonnen door de Pool Kszczot in 1:43,83, Robert Lathouwers slecht de Olympische limiet met een tijd van 1:44,61. Thijmen verbetert met deze tijd zijn persoonlijk record met meer dan 2 (!) seconden en kan zich zo gaan opmaken voor zijn eerste internationale toernooi. Hij wordt daarmee na Adrienne Herzog (EK Gothenborg, 2006) en Marit Dopheide (WK Daegu, 2011) de 3e atleet van Team 4 Mijl die afgevaardigd wordt naar een internationaal kampioenschap op de baan. Thijmen reageerde na zijn race dolgelukkig: “Dit was een briljante dag waar ik nog lang op terug zal kijken. Maar niet te lang, want nu zal ik met mijn coach Guido van Weeren moeten gaan bespreken welke wedstrijden we gaan lopen in aanloop naar de EK.” Met deze tijd openen zich deuren voor Kupers om in internationale topwedstrijden binnen te komen. De Olympische limiet staat op 1:45,25, wellicht kan hij daar nog bij in de buurt komen.

In het voorprogramma, tijdens de FBK-Challenge, een mogelijkheid voor jonge atleten om te proeven aan de sfeer van zo’n groot evenement, kwamen Brian Kamstra en Niek Blikslager in actie op de 800 meter. Beide mannen noteerden een dik persoonlijk record: Brian liep 1:54,93, Niek verpulverde zijn beste tijd met 3,5 seconden, 1:56,10


Verslag RTV Noord