Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Gent
Op geroutineerde wijze heeft Thijmen Kupers zaterdagavond in Gent de limiet geslecht op de 800 meter voor de Europese indoor kampioenschappen begin maart in Göteborg. Tijdens de PerfICtion Meeting nam Thijmen direct plaats achter de haas en sloeg een gat met de concurrentie. Na het uitstappen van de tempomaker trok hij resoluut door en won afgetekend. Met zijn tijd van 1.47.99 bleef hij een seconde onder de tijd die nodig was voor afvaardiging voor de Europese titelstrijd. Met zijn optreden was Thijmen erg gelukkig, maar zag desondanks nog genoeg punten tot verbetering. Zo viel het tempo te veel terug tussen drie en vierhonderd meter en had hij graag lopers om zich heen gehad die hem tot de streep konden prikkelen. Door deze prestatie is Thijmen eveneens gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap voor atleten onder 23 jaar komende zomer.

Waar Thijmen startte in de A reeks, liep Victor Bouwman enkele minuten eerder de B reeks. Victor bouwde zijn race behoudend op, schoof de laatste twee ronde naar voren en finishte in een tijd van 1.53.20. Tevredenheid overheerste naderhand, alleen had hij graag een iets snellere tijd neergezet.

Ook Wouter Ploeger en Marit Dopheide hadden hun zinnen gezet op de EK limiet, maar slaagde niet in deze opzet. Wouter bleef ruim acht seconden verwijderd van de limiet van 3.44.00 op de 1500 meter. “Geen spanning op de poten, niet door de verzuring kunnen lopen, dan houdt het op”, aldus een slecht gemutste Wouter. Marit had het gevoel een goede 400 meter race te lopen. Toch viel na bestudering van het scorebord de tijd tegen. Het doel was een tijd te lopen van laag in de 53 seconden, daardoor viel de tijd van 54.3 niet helemaal mee.

De laatst overgebleven deelnemer uit Groningen in het hoofdprogramma was Pascal Remminga op de 400 meter. Pascal liep een strakke eerste ronde, moest inhouden bij het ingaan van de tweede waardoor hij aan ritme en snelheid verloor. Hij finishte als vijfde in een tijd van 50.26.

In het Voorprogramma liepen Marlies Huigen en Suzanne Voorrips een 800 en Marieke van der Zee een 400 meter. Marlies ging snel van start en moest deze inspanning bekopen. Op het moment dat de meer behoudend gestarte Suzanne in de laatste ronde langszij kwam was het beste er al een tijdje af. “Ik kon niet blijven pushen, een versnelling was ver te zoeken”, sprak een teleurgestelde Marlies. Suzanne daarentegen, was meer opgewekt. De laatste weken werden vooral gekenmerkt door kleine blessures en zeurende pijntjes. Pas afgelopen maandag had zij haar spikes weer eens aangetrokken waardoor zij tevreden kon zijn met een tijd van 2.19. Marieke was evenzo content met haar prestatie op dubbele ronde. De tijd van 58.66 betekende voor haar de beste seizoensopening ooit wat veel vertrouwen geeft voor de wedstrijden van de komende weken.

Luxemburg
Door een gering aantal startplekken in Gent, zocht Stefan Wessel zijn toevlucht tot de indoorhal van Luxemburg om aldaar een 1500 meter te lopen. Na een goede 800 meter twee weken geleden in Dortmund was de tijd rijp om een metrische mijl onder de barrière van 3.50 te lopen. Tot 1200 meter lag hij meer dan goed op schema, maar stortte de laatste ronde volledig in en kon een scherpte tijd vergeten. “De druiven zijn zuur, maar het is niet anders”, concludeerde een realistische Stefan.