Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Vandaag debuteerde Thijmen Kupers in het Diamond League circuit in Shanghai. Na afgelopen seizoen al eens als haas gefungeerd te hebben in Brussel mocht hij nu zelf meestrijden op het hoogste niveau. Na een chaotische start wist hij van achteruit het veld in een goede eindsprint naar een eindtijd van 1.46.23 te lopen, een honderdste voor Olympisch kampioen David Rudisha.

Thijmen keerde vorige week terug van zijn trainingskamp in Monte Gordo met Team 4 Mijl. “Ik ging daar licht geblesseerd heen met een verrekking in mijn kuit maar kon goed en snel herstellen door de rust en de Portugese warmte,” aldus Thijmen. Sinds twee weken kan hij weer voluit trainen en samen met coach Eddy Kiemel heeft hij hard gewerkt om de juiste prikkels toe te dienen op het juiste moment.

Bij de start van de 800m waren enkele atleten, waaronder haas Bram Som, niet direct na het startschot vertrokken. “Vlak voor iedereen in de startpositie ging staan, zag ik dat er nog een speerwerper in de buitenste baan stond. De eerste official wilde de wedstrijd laten herstarten en enige atleten gingen weer overeind staan. Echter voor ik het door had ging het startschot toch. Ik startte gelukkig alsnog vrij goed en kon de atleet in mijn baan zo direct achter me laten.”

Na een stabiele eerste 200m in 25s viel het tempo volledig terug. Na 300m kwam haas Bram Som vanuit de achterhoede voorbij zeilen en liep gedurende 100m op kop maar moest toen het veld alweer verlaten. “Helaas was de doorkomsttijd met 53 seconden veel te langzaam voor een goede eindtijd.” Kupers liep sterk mee met de voorste lopers en met nog 100m te gaan zette hij de sprint in. “Zo won ik nog 4 plekken in het veld en kon zo als 4e finishen.” Hiermee verdient Thijmen ook zijn allereerste Diamond League punten.
Via onderstaande link is de race terug te zien.
https://www.youtube.com/watch?v=yj_r0KX3l3g

Zijn volgende optreden zal volgende week zondag bij de FBK-games zijn. Met de limiet voor de EK in Amsterdam al op zak hoopt Thijmen daar zijn carriere door 1.45.28 te lopen naar een Olympisch niveau te tillen. Deze limiet is slechts acht honderdsten harder dan de 1.45.28 waarmee hij afgelopen zomer Nederlands Kampioen werd.