Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Aflopen weekend heeft Thijmen Kupers een vijfde plek weten te bemachtigen op de 800 meter tijdens het WK indoor in het Poolse Sopot. De 23- jarige team 4 Mijl atleet mocht zich meten aan de absolute wereldtop en toonde daarbij veel lef. Het was een spannend toernooi, zowel voor atleet als trainer Eddy Kiemel. Een paar geweldige dagen waar we graag samen met een trotse trainer op terugkijken.

Zenuwslopende series
Kupers boekte afgelopen maanden reeds enorme progressie. Vrijdag was de dag waarop de talentvolle 800 meter loper zich moest zien te bewijzen. Of zoals trainer Kiemel het noemde: “De dag van de grote schifting.” Voor zowel atleet als trainer was het duidelijk dat de selectie, met slechts één automatische qualifier, heftig zou worden. Om zich zeker te kunnen stellen van een finaleplaats moest Kupers óf eerste worden in zijn serie óf eindigen bij de drie tijdsnelsten. Een serie met zowel Lewandowski, Olivier en Symmonds zou een “serie des doods” betekenen. Trainer en atleet hadden afgesproken dat er hoe dan ook hard gelopen zou worden. Uit Kiemels analyse van de concurrentie bleek dat Balla vaak kop nam en die kans wilden ze hem ook geven. Mocht dit niet gebeuren, dan zou Thijmen zelf gaan. Dat was de opzet. In aanloop naar de wedstrijd maakten met name de coaches van Lewandowski en Olivier zich nogal zorgen over wie het tempo moest gaan maken. Uiteindelijk pakte Kiemels plan exact zo uit als gepland: Balla nam kop en Thijmen liep een goede, gecontroleerde race waarbij hij voortdurend zijn positie in de kopgroep wist te handhaven. In de laatste en beslissende ronde liet Kupers zien het tempo van de Poolse Lewandowski en de Zuid- Afrikaanse Olivier te kunnen volgen en werd uiteindelijk derde in een persoonlijk record van 1.46,55.
Vervolgens braken de meest spannende minuten aan: er moest nog één serie worden gelopen en Thijmen stond op kwalificatie. De nummer twee mocht nog sneller zijn, maar de nummer drie niet. Ook voor Kiemel liep de spanning hoog op : “Er werd hard gestart en daarmee nam de nervositeit bij mij niet af. Na 700 meter werd langzaam duidelijk dat het voor Thijmen weleens genoeg kon zijn en 100 meter later was een finale plaats bereikt! Super blij! En ook wel een beetje ongeloof, het was gelukt!” Er volgde één dag om op te laden. Eén dag om de focus naar de finale te weerleggen.

Het finale plan
Hoewel Kiemel en Kupers alle mogelijke scenario’s voor de finale hadden doorlopen, was het plan volgens Kiemel heel simpel: “Je bent met afstand de minste. Dus er achter aan lopen heeft niet zoveel zin, want dan kom je er waarschijnlijk toch niet voorbij. Dus beter van voren, dan moeten ze jou voorbij en wie weet gebeurt er iets geks achter je…” De sprint naar kop was cruciaal en die werd door Thijmen gewonnen. Kupers toonde veel lef door direct de leiding te nemen en wist deze positie tot op anderhalve ronde van het einde vast te houden. Het plan werkte tot hij zich na 500 meter wat liet verrassen en wegzetten. “Jammer, geen super verrassing. Zesde, maar wel je intenties laten zien. Plan uitgevoerd: niet goed genoeg, maar daar gaan we aan werken. Foutje niet meer maken, zeker niet als je echte kanshebber bent” sprak een relativerende coach. De laatste 200 meter werden uitgevochten door de Ethiopische Mohammed Aman (1.46,60) en de Poolse Adam Kszczot (1.46,76). Kupers finishte uiteindelijk als zesde in een tijd van 1.47,74. De diskwalificatie van de Pool Lewandowksi leverde Kupers uiteindelijk een vijfde plek op.

Het moedige optreden van de nog jonge Team 4 Mijl atleet schept veel verwachting voor de toekomst. Al met al kijkt trainer Eddy Kiemel terug op een paar geweldige dagen. “Nummer 5 van de wereld. Thijmen heeft zich van zijn beste kant laten zien. Ook in de ploeg. Ik ben een super tevreden en blije coach.”