Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Ter voorbereiding op het Nederlands Kampioenschap, dat plaats vindt in het weekend van 30/31 juli, liepen diverse atleten hun wedstrijd om de vorm te testen. Vrijdagavond liep Marieke van der Zee haar beste seizoensprestatie op de 400 meter horden in 63.88 seconden. Op deze afstand boekt Inge Bootsma het gehele seizoen al progressie en vanavond weet zij voor de zesde keer deze zomer haar persoonlijk record aan te schepen. Met haar tijd van 66.19 seconden maakt zij goede kans op een finaleplaats op het Nederlands Kampioenschap, zeker omdat Inge aangaf lang niet alle horden naar wens te passeren.
Zowel Adriaan Fransen als Marieke Falkmann gingen van start op de 3000 meter. De omstandigheden tijdens Track Meeting in Utrecht waren goed, maar door de uitloop van de wedstrijd met 50 minuten werd het een lange avond. Adriaan weet een goede race neer te zetten en loopt in zijn eerste 3000 meter naar een tijd van 8.49.41. "Ik ben tevreden met mijn race vanavond, maar ik denk wel dat ik rond de 8.40 kan lopen op een beter tijdstip", blikt hij terug. De eerste kilometer ging voor Marieke iets te langzaam, maar in het tweede gedeelte van de race weet zij enkele seconden terug te pakken. Hoewel de energie in het laatste gedeelte van de race langzaam opraakt, loopt ze een mooie tijd van 9.27.18. Een goede test richting het Nederlands Kampioenschap waar zij haar titel op de 5000 meter gaat verdedigen.
Linda Swart had gehoopt de 13 seconden grens te passeren op de 100 meter, maar kwam tot 13.13. "De start verliep niet vlekkeloos, maar in de laatste meters wist ik nog veel goed te maken" gaf zij na afloop van de race aan. Later op de avond kwam zij, mede door een te langzame eerste helft, tot een tegenvallende 60.42 op de 400 meter.

Zaterdag, tijdens de KBC nacht in Heusden (België) toont Machteld Mulder haar naderende vorm door haar beste seizoensprestatie neer te zetten. In het hoofdprogramma nam zij deel aan een 800 meter voor atletes <23 jaar. Na tweederde van de race mee te lopen midden in de groep, weet zij in de laatste 300 meter naar voren te schuiven en mee te strijden om de podiumplaatsen. Met een 2.06.36 eindigt Machteld als vierde. De tijd van Victor Bouwan op de 800 meter viel enigszins tegen, maar toch blikt hij tevreden terug op de race. "Tussen 300 en 700 meter heb ik het gat naar de koploper gedicht wat mijn tegenstanders in de eerste meters van de race hadden laten vallen. Dit stuk liep ik goed, maar hierdoor was mijn laatste stuk niet al te sterk meer en viel mijn tijd van 1.53.31 wat tegen". Andrew Larasen had op een scherpte tijd gehoopt en zette op deze afstand een fatsoenlijke prestatie neer met 1.55.69. Olfert Molenhuis liep met 14.28.28 een persoonlijk record op de 5000 meter. "De benen voelde nog een beetje zwaar na mijn trainingsstage op hoogte in Sankt Moritz (Zwitserland). De gehele race heb ik in de kopgroep meegelopen, maar we vielen een beetje stil halfweg de race. Het laatste deel heb ik weer kunnen versnellen met als resultaat toch nog een persoonlijk record", kijkt Olfert terug op zijn race. Dit geeft hoop dat hij binnenkort zijn tijd verder kan aanscherpen richting de 4.15.