Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Apeldoorn – In aanloop naar het NK indoor in Apeldoorn was de 9e PEC Indoor in datzelfde Apeldoorn de laatste stop voor het NK. Namens Team 4 Mijl stonden er 15 atleten aan de start om hun vorm te testen.

800m

In de snelste serie van de 800 meter bij de mannen stonden Bram Buigel en Thomas van Laar aan de start. Na een korte voorbereiding was deze wedstrijd voor Bram zijn eerste van dit indoor seizoen. “Mijn verwachtingen waren voor vandaag niet al te hoog. Tot 600 meter ging het goed, maar daarna ging gewoon het licht uit”, vertelde Bram. Hij finishte als zesde in 1.54.17. Voor Bram aan eindigde Thomas als vierde in 1.52.52. Hij toonde zich ontevreden met het resultaat: “Dit is waardeloos. Ik zat te ver van voren en liet me na 600 meter door alles en iedereen overlopen. Op het NK moet het beter.”
Na Bram en Thomas kwam ook Wessel van Veenen in de baan. Wessel wist van te voren dat hij veruit het snelste PR van de tweede serie had en dat hij daarom zelf de race moest maken. Na 350 meter nam Wessel dan ook de kop over om deze vervolgens niet meer af te staan. Hij klokte een eindtijd 1.53.16. “Ik ben tevreden met het gevoel dat ik solo een seizoens besttijd heb kunnen lopen; de vorm is groeiende naar het NK!”

Bij de vrouwen verdedigde Carlijn Wagenaar de kleuren van Team 4 Mijl als enige dame op de 800 meter. Carlijn toonde twee weken geleden haar vorm al door 2 seconden van haar PR af te lopen. Ze hoopte dat ze haar vorm vast kon blijven houden. De wedstrijd begon meteen hard: “Het ging meteen hard, ik moest vechten om er bij te blijven. Uiteindelijk met ik tevreden met het resultaat.” Ze liep in haar serie naar een nette tweede plaats en zette de klok stil op 2.14.94.

60m

Leonie van Vliet zou vandaag als enige atleet van Team 4 Mijl meerdere malen haar gezicht tonen op het strijdtoneel. Als eerste stond de sprintster aan de start van 60 meter. Twee weken eerder liep Leonie al een nieuw PR en vandaag hoopte ze om wederom haar persoonlijke toptijd aan te scherpen. Dit lukte haar net niet. “De race liep niet echt goed, dat ik desondanks mijn PR evenaarde ben ik blij mee”, verklaarde Leonie achteraf.

400m

Veruit de meeste atleten van Team 4 Mijl startten op de 400 meter. Met name bij de dames was het Team sterk vertegenwoordigd. Van de vijf vrouwen die de dubbele ronde in de indoorhal liepen mocht Henderyke Wonink het spits afbijten. Zij ging van start in de tweede serie met drie snelle tegenstandsters. “Van te voren wist ik niet wat ik kon verwachten, maar ik had er zin in!” vertelde Henderyke. Ze kon het de andere dames helaas niet moeilijk maken en zette op haar eerste 400 meter van dit seizoen de klok stil op 58.50. “Ik had moeite met het vinden van mijn ritme, maar uiteindelijk is 58.50 geen slecht begin, maar ik hoop op het NK een nieuw indoor PR te lopen.”
Na Henderyke maakte Suzanne Voorrips haar opwachting. Na te hebben gevochten voor haar plek, ging Suzanne mooi als tweede loopster achter Sanne Verstegen de laatste ronde in. Op de laatste 50 meter begon Sanne te verzuren en wist Suzanne nog een plekje opschuiven. Ze won haar serie knap in een dik indoor PR van 55.61. “Ik ben hier heel tevreden mee. Met de snelheid zit het wel goed, dat is fijn voor het vertrouwen!” vertelde ze na afloop.
Vervolgens was het de beurt aan Dominique Veninga om haar vorm te testen. Ze wist net niet haar serie te winnen en klokte 58.06 als eindtijd. Dominique keek met gemengde gevoelens terug op haar wedstrijd: “Ik ben dit seizoen erg constant op de 400 meter, maar die echte uitschieter mis ik nog, dat is jammer. Ik hoop de perfecte race te lopen op het NK”
In de vijfde serie van de 400 meter mocht Leonie van Vliet opnieuw in actie komen. Waar het haar eerder op de dag net niet lukte om haar PR aan te scherpen, lukte dat nu wel. Ze won haar serie in een tijd van 57.93. Leonie reageerde enthousiast: “Ik had de opdracht om hard te openen, zodat ik vervolgens goed zou gaan verzuren. Dat leverde deze tijd op; bijna een seconde van mijn PR af!”
Tot slot mocht ook Lea Jurdzinski op de baan verschijnen. Vorige week liep Lea nog op Duitse bodem voor het eerst onder de 60 seconden, maar helaas kon ze vandaag deze barrière niet slechten. Ze finishte in 64.73.

Na de 400 meter dames stond ook Jelte ter Braake in de baan om zijn twee ronden zo hard mogelijk te lopen. Helaas moest hij na een valse start de baan verlaten.

1500m

Maarten Hindriks mocht op de 1500 meter in de snelste serie starten. De race begon langzaam en rommelig. “Gelukkig kon ik goed doorversnellen en had ik deze keer de rondes wel goed geteld”, vertelde Maarten na afloop. Een vierde plek en een tijd van 3.58.76 stemde tot meer tevredenheid dan het resultaat van de indoor wedstrijd van twee weken eerder. Toen had hij zich verteld in de te lopen ronden. “Ik heb het gevoel dat het onderste nog niet uit de kan is, maar dat moet ik dan maar laten zien op het NK” besloot Maarten.
In de serie na Maarten maakten Fabian ten Kate en Freek Lier hun opwachting. Ook in deze serie werd er langzaam gestart. Het tempo ging gestaag omhoog, maar zowel Freek als Fabian waren niet in staat hun snelheid echt op te voeren. “Na de langzame start probeerde ik geleidelijk te versnellen, maar echt goed lukte dat niet” verklaarde Freek achteraf. Ook Fabian gaf aan dat hij te laat begon met de snelheid opvoeren: “Ik heb ieder rondje harder gelopen. Zo ben ik alle tempo”s van 3000 meter tot 800 meter bij langs geweest. Achteraf gezien heb ik net wat te lang gewacht.” Fabian eindigde als derde in 4.04.81 en Freek als vijfde in 4.07.38.

Jolien de Waard en Ellen Janssen verschenen aan de start van de enige vrouwen serie 1500 meter. Ellen besloot om zich niet te verstoppen pakte direct de leiding. Jolien koos ervoor om in eerste instantie Ellen te volgen. Twee ronden voor het einde plaatste Jolien een versnelling waarmee zij weg wist te komen van de rest van het veld. Ze wist de race te winnen in een tijd van 4.42.86. “Ik won de race en liep ook nog een PR, dus ik ben tevreden!” reageerde Jolien enthousiast na afloop. Ook Ellen was tevreden: “M”n tijd is wat minder, maar ik ben vooral blij dat ik met lef heb gelopen. Dit geeft me weer vertrouwen voor de komende wedstrijden.” Ze finishte op de tweede plaats in een tijd van 4.48.17.