Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Oranjewoud – Terwijl de kerstman druk in de weer is met de voorbereidingen voor het kerstfeest, stonden in Oranjewoud vijf Team 4 Mijl atleten aan de start van de kerstcross.
De kerstcross, ook wel het Open Noord Nederlands Kampioenschap Cross genoemd, vond dit jaar voor de dertiende keer plaats.

Op de sprintcross mochten Bram Buigel, Niek Blikslager en Jaap Gerben Vellinga de strijd aangaan op het 1 kilometer lange parcours. Na een vlugge start vormden sprintcross-debutanten Niek en Jaap Gerben de kop van het deelnemersveld. Bram had tijdens de race geen enkel moment aansluiting op de koplopers. Bram: “De concurrentie zat me vaak in de weg, waardoor ik niet heel lekker in mijn ritme kon komen.”
Ondertussen scheurde Niek door de scherpe en gladde bochtjes en had Jaap Gerben enige moeite om deze bochtjes goed te nemen. Zo”n 300 meter voor de finish plaatste Niek een beslissende versnelling, en wist hij Jaap Gerben voor te blijven. Bram werd verdienstelijk derde.

Daar waar het bij de sprintcross nog schitterend weer was, mocht het voor Henk Bakker en Stefan Wessel niet baten tijdens de 10 kilometer lange cross voor de heren. Onder heroïsche omstandigheden, waarbij het parcours veranderde in een enorme modderpoel, moesten Henk en Stefan hun beste beentje voor proberen te zetten. Stefan werd keurig tweede, op de voet gevolgd door Henk met een derde plaats. “Vanaf de start regende het, en mede door de kou en nattigheid kon ik niet goed switchen tussen de ritmes, maar desalniettemin was het fantastisch om mee te maken”, aldus Henk.

Volgende week, nadat de atleten even hebben kunnen genieten van de kerstdagen, zal er op 31 december een delegatie van Team 4 Mijl afreizen naar Soest. Hier zal de Sylvestercross plaatsvinden, één van Nederlands grootste veldlopen.
Maar voor nu, iedereen een fijne kerst toegewenst.