Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Afgelopen zaterdag stond er een grote delegatie Team 4 Mijl atleten traditiegetrouw aan de start van de 5000 meter tijdens de trainingspakkenwedstrijd in Steenwijk. Als vanouds stond er redelijk wat wind in Steenwijk, maar dit mocht de pret niet drukken. Geheel in paassferen fungeerde een aantal (ex)-Team 4 Mijl atleten als haas.

Mannen 5000
Wouter Ploeger zette het tempo voor Rob ter Burg, Fabian ten Kate en Edwin Slijkhuis. De eerste kilometers konden de mannen het 3.05 tempo goed volgen. Edwin Slijkhuis was de eerste die een gaatje moest laten vallen, maar wist zich later in de wedstrijd te herpakken en zijn teamgenoten Fabian en Maarten alsnog te passeren. Slijkhuis kwam als tweede over de finish in 15.29. Het was Rob ter Burg die de snelste tijd achter zijn naam noteerde. Na een moeizame winter met veel tegenvallers wist Rob het tempo na het wegvallen van de haas goed vast te houden. Hij was zelfs in staat nog iets door te versnellen en finishte in 15.16. Na afloop sprak Rob opgetogen: “Ik ben het baanseizoen goed gestart en ik heb boven verwachting gelopen.”

Maarten Hindriks liep naar eigen zeggen zwaar en verkrampt, maar zette met een nieuw pr van 15.32 toch de derde-snelste tijd neer. Teamgenoot Fabian kwam op 3 km nog netjes op 15.25 schema door, maar verloor in de vierde kilometer helaas zo”n 9 seconde. Toch wist de atleet in de laatste kilometer nog te versnellen en finishte in een mooie tijd van 15.34.

Ook 800-meter loper Joshua Koning liep een goede race en kwam uit op een tijd van 15.43.
Wessel van Veenen kon moeiteloos mee met haas Olfert Molenhuis en besloot na 3000 meter een ietwat ambitieuze versnelling in te zetten. Na 2 ronden kreeg de atleet het al gauw zwaar, maar een mooie laatste slotronde leverde alsnog een pr van maar liefst 3 minuten op (16.20). A-junior Mike Meijer besloot behouden te starten en kwam tot een tijd van 17.17.

Vrouwen 5000
Bij de vrouwen noteerde Marcella Herzog de snelste tijd achter haar naam. Door het superieure haaswerk van Olfert Molenhuis liep zij met een eindtijd van 16.29 uiteindelijk ver onder de opgegeven streeftijd van 16.40. Hoewel de atlete naar eigen zeggen nog niet bepaald in vorm is, bleek haar winterbasis voldoende voor een pr van 9 seconde. “Ik ben tevreden voor nu, maar ik wil en ga deze zomer nog veel harder lopen!”

800-meter loopster Suzanne Voorrips begon haar seizoen met overdistance en wist menigeen te verbazen. Met dank aan haas Sybren Mulder wist de atlete met een tijd van 17.34 ver onder de 18 minuten te duiken. Hoewel Susanne tevreden was, bleek de atlete niet direct verknocht aan de afstand: “Ik ben er wel achter gekomen dat ik de 800 ongeveer 5000 maal leuker vind dan zo”n eindeloos lange afstand.”

Na een periode van kwakkelen verliep de race van Stefanie Bouma helaas niet geheel naar behoren. De lange-afstand atlete kwam uit op een tijd van 17.45. A-juniore Lynn van der Schaaf kwam als kersvers Team 4 Mijl lid uit op een tijd van 20.18

De prestaties van afgelopen weekend bieden niet enkel een mooi meetpunt, maar tevens veel perspectief voor het komende outdoor seizoen. Momenteel is het vizier van alle atleten met name gericht op de naderende trainingsstage in Portugal, waarna zij nog veel sterker zullen terugkeren om zich te meten met de Nederlandse top.