Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Groningen – De Nacht van Groningen deed dit jaar zijn naam echt eer aan, doordat de wedstrijd twee maanden eerder op de kalender was geplaatst. Zaterdagavond om 20.30 werd eerst de halve marathon en de 10 mijl weggeschoten, en niet veel later de 5 kilometer en de 10 kilometer. De Ossenmarkt was dit jaar de start- en finishlocatie, en hierdoor was ook het parcours veranderd. Team 4 Mijl was met 15 atleten vertegenwoordigd op alle afstanden en kon meerdere overwinningen bijschrijven. Bij de vrouwen zegevierden Jolien de Waard (5 kilometer) en Jacelyn Gruppen (10 kilometer). Bij de mannen waren Freek Lier (10 kilometer) en Edwin Slijkhuis (halve marathon) op de hoogste trede terug te vinden.

Halve marathon en 10 mijl
Drie mannen beten het spits af namens het team. Edwin en Malik Jeylani Mohamed liepen de langste afstand, Fabian ten Kate kwam uit op de 10 mijl. Fabian liep met wat hamstring/rug klachten en deed het rustig aan. Fabian finishte in een tijd van 58.15. Fabian vertelt: “”Helaas kreeg ik tijdens de eerste ronde al wat last, wat aanzienlijk erger werd door het excessief moeten zigzaggen om mensen heen in de tweede ronde. Daarna heb ik ook niet meer geprobeerd te versnellen en liep ik onbedreigd naar de tweede plek””.

Edwin liep de halve marathon met als doel een training in de vorm van blokken van 6 kilometer snel, met 1 kilometer rust tussendoor. Dit ging naar alle tevredenheid en hij won onbedreigd de wedstrijd in een tijd van 1.13.16. Edwin richt zich op een snelle halve marathon eind maart in Venlo. Malik moest in de laatste ronde nog alle zeilen bijzetten om de tweede plaats te behouden in de race, en deed dit verdienstelijk. Malik liep een tijd van 1.18.06.

10 kilometer
Jacelyn deed voor het eerst mee aan de Nacht van Groningen en debuteerde gelijk met een overwinning in een tijd van 34.43 op de 10 kilometer. Ze gebruikte de race als testwedstrijd in aanloop naar haar piekmoment op de halve marathon in maart. Achteraf was ze optimistisch: “”Mijn rug nog wel gevoeld onderweg, maar verder liep het vooral conditioneel erg makkelijk. Leuk om deze wedstrijd te lopen met de rest van het team””. Elisa de Jong liep voor het eerst een 10 kilometer wedstrijd en deed dit in een tijd van 36.28. Het smaakte Elisa naar meer: “”Eerste ronde behouden gestart en met name lopen zigzaggen en inhalen. Tweede ronde wisselend steady doorgelopen. Het kan denk ik nog een stuk harder, misschien deze zaterdag in Drachten””. Freek eiste de overwinning op bij de mannen in een tijd van 34.15.

5 kilometer
De meeste podiumplaatsen behaalde Team 4 Mijl op de 5 kilometer. De vrouwen slaagden er in om het hele podium te bezetten. Jolien de Waard won in een tijd van 17.55. Zij vertelde achteraf:“”Vanaf het begin zat ik meteen goed voorin en kon, ondanks de drukte van de 10 mijl en halve marathon, toch mijn eigen race lopen. Elke kilometer werd het gaatje steeds ietsje groter en zo kon ik aan het einde van de wedstrijd nog redelijk fris over de finish komen””. Ellen Jansen verraste haar zelf met een tweede plek in 18.08: “”Ik had niet verwacht dat ik met zo”n zware trainingsweek hieraan voorafgaand al zo”n tijd zou kunnen lopen””. Sofie Lovdal completeerde het podium met een tijd van 18.15.

De vierde plaats werd opgeëist door Stefanie Bouma. Zij was zeer content om eindelijk weer een wedstrijd te lopen: “”Een uitdagend parcours voor die slechte knie van mij en de halve marathonlopers waarom we heen moesten slalommen. Na een kilometer of 2 kwam er meer ruimte en kon ik wat meer gas geven. Ik moet van ver komen, maar het begin is er””. Carlijn Wagenaar noteerde een zesde plaats met een tijd van 19.26. Lynn van der Schaaf mocht na anderhalf jaar eindelijk weer een startnummer opspelden. “”Ik had er zin in, maar was van te voren niet zo optimistisch, omdat de trainingen de laatste weken wel erg moeizaam gingen. Maar eenmaal gestart voelde ik mij een stuk beter tijdens training en heb ik ontspannen naar de finish kunnen lopen in 22.34. Voor nu, na m”n blessure en mindere trainingen, ben ik daar heel tevreden mee voor een eerste wedstrijd. Op naar meer!””, aldus een opgetogen Lynn.

Bij de mannen was het coach Wilfred van Holst die met de overwinning aan de haal ging. Een halve minuut na Wilfred was het Bram Buigel die Thomas van Laar te snel af was in de strijd om de derde plaats. “”Ik ben erg tevreden want ik haalde het podium! Van te voren voelde ik mij totaal niet goed aangezien ik de laatste weken veel getraind heb, maar tijdens het lopen ging het erg lekker en had ik een mooie strijd met Thomas en de nummer vijf””, aldus Bram. Thomas was ook tevreden met zijn race, hoewel hij naar eigen zeggen in het middenstuk misschien iets harder had kunnen doorlopen. Thomas liep een tijd van 16.19. Wessel van Veenen ging niet volle bak en liep de eerste helft van de race bij de voorste dames. Daarna versnelde hij door en verraste zichzelf door nog onder de 17 minuten te lopen. De handgeklokte tijd van Wessel was 16.57. Zijn finishtijd ontbrak aangezien hij niet over de finishmat liep, maar finishte in de baan die bedoeld was om nog een ronde af te leggen.