Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Inmiddels is het meteorologisch volop herfst met de winter in aantocht, maar tijdens de 57e editie van de Plantsoenloop leek het erop dat de zomer weer voor de deur stond. Met een helderblauwe lucht, een temperatuur van 17 °C en een licht briesje mochten de atleten van Team 4 Mijl zich opmaken voor een ware thuiswedstrijd.

Maar liefst 20 atleten van Team 4 Mijl stonden op de startlijst en wilden hun beste kwaliteiten laten zien aan het publiek. Daarvoor moesten ze eerst wel de strijd aangaan met de concurrentie en met het heuvelachtige parcours van het Noorderplantsoen, dat voor menigeen nog een waar obstakel blijkt te zijn. De atleten hadden de keuze uit de 4 kilometer of de 8 kilometer wedstrijdloop.

4 kilometer mannen: Wouter Ploeger oppermachtig.
Op voorhand zou een groot gedeelte van het publiek zijn of haar geld al ingezet hebben op Wouter Ploeger en deze keuze bleek terecht te zijn. De atleet die sinds twee maanden weer helemaal op de weg terug is, liet zijn ware klasse vandaag zien en zegevierde in een tijd van 12.18. Hij was echter niet helemaal tevreden: ” Ondanks de winst was nagenoeg de hele wedstrijd mijn ritme te traag en voelden mijn benen al na zo”n 2 kilometer zwaar aan. Het enige positieve was dat ik de heuveltjes vrij makkelijk omhoog kwam. “
De strijd om de overige podiumplekken was echter ietwat spannender. Rob ter Burg en Jaap Gerben Vellinga zaten ex-Team 4 Mijl atleet Wilfred van Holst op de hielen, maar wisten hem net niet terug te halen. Vellinga en Ter Burg werden respectievelijk derde en vierde. Niet heel ver daarachter finishte Bram Buigel als vijfde. “ Ik was verbaasd over mijn resultaat, nooit gedacht dat ik vijfde zou kunnen worden “, aldus Bram. Twintig seconden na Bram finishte Malik Jeylani Mohamed als zevende, met kort daarachter Wessel van Veenen en Joshua Koning. Voor Wessel was de wedstrijd een leermomentje: “ Ik ben iets te hard van start gegaan, waardoor ik het tweede rondje veel verval had.” Mike Meijer finishte als twaalfde en hekkensluiter van de deelnemende Team 4 Mijl mannen was Yannick Akkerman in een tijd van 13.59. Yannick was vooraf kanshebber op eremetaal maar door rib- en ademhalingsklachten kon hij dit niet waarmaken.

4 kilometer vrouwen: Suzanne Voorrips en Jolien de Waard behalen podium.
Tegelijkertijd met de mannen startten ook de vrouwen. Suzanne Voorrips, Jolien de Waard en Lynn van der Schaaf mochten Team 4 Mijl in deze klasse vertegenwoordigen. Achter ijzersterke winnares Yasmin Hillebrink, wist Suzanne de tweede plaats te bemachtigen in een tijd van 15.07. “ De hele wedstrijd heb ik mijn eigen race gelopen omdat de nummer 1 en de nummer 3 niet bij mij in de buurt liepen, dit heeft uiteindelijk geleid tot een prima resultaat” , aldus een uiterst tevreden Suzanne. Op de derde plek finishte Jolien in 15.43. Lynn, de derde Team 4 Mijl atlete, finishte in het totaal klassement als elfde vrouw in een tijd van 19.12.

8 kilometer mannen: Frank Blikslager wederom de snelste.
Na vorig jaar een spannende race met Olfert Molenhuis uitgevochten te hebben, liep Frank Blikslager dit jaar solo naar een eerste plaats. Frank: “Het was zwaar vandaag. Ik had mezelf voor genomen om niet te hard te starten maar toch gebeurde het. Hierdoor waren de laatste ronden erg zwaar. ” Frank finishte in een tijd van 26.20.
Tweede werd Edwin Slijhuis, ook hij ging hard van start en moest inleveren op de laatste rondes. De harde start en de overige lopers die af en toe een ronde werden gelapt maakten het zwaar, desondanks ben ik zeer tevreden met mijn tweede plaats en mijn tijd van 26.51″, aldus een goed gestemde Edwin. Het podium werd vol gemaakt door de penningmeester van Team 4 Mijl. Henk Bakker, die ondanks een tijd gestopt te zijn bij het team nog keurige resultaten boekt bij diverse wegwedstrijden en crossen. Op de vierde plaats eindigde Fabian ten Kate in een tijd van 27.19, die door het wat te hebben laten liggen in het middenstuk van de wedstrijd niet heel tevreden was. Joris Kampen en Tom Nuijen eindigden respectievelijk als zesde en achtste. Joris wilde de wedstrijd vlak lopen om zo uiteindelijk nog wat mensen in te kunnen halen, maar dit plan mislukte en daardoor kon hij zich niet meer mengen in een strijd om de derde plek. Hij finishte uiteindelijk in 27.40. Tom klokte een tijd van 27.57.

8 kilometer vrouwen: Ook dit jaar weer een feestje voor Marcella Herzog.
Marcella Herzog ging, na haar superieure prestatie op de 4 mijl, de wedstrijd in als grote favoriet voor de winst. Deze verwachting wist ze te realiseren en ze liep uiteindelijk met een dikke twee minuten voorsprong naar de winst. Marcella die bewust hard van start ging vertelde de redactie het volgende: “Ik had in mijn hoofd dat ik graag de winst wilde pakken op de 8 km en de eerste vrouw op de 4 km voor wilde blijven. Dit is goed gelukt. De wedstrijd was een mooie mentale training aangezien ik al vrij snel volledig alleen kwam te lopen. Ik ben tevreden over mijn wedstrijd en kijk erg uit naar de Warandeloop.” Haar tijd van 28.34 bevestigt dat ze een stuk sterker is dan vorig jaar, ze was maar liefst 2 minuten en 20 seconden sneller dan vorig jaar. Saffira Kiewit wist de bronzen medaille te veroveren in een tijd van 31.46. Ook Marrijtje Molenhuis nam namens Team 4 Mijl mee aan de 8 kilometer, ze finishte als zesde vrouw in 32.45.