Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Oordegem – Na een erg succesvol weekend tijdens de IFAM in het Putbosstadion in Oordegem besloten 18 Team 4 Mijl atleten dezelfde trip nogmaals te maken. Helaas gaf dezelfde ondergrond niet dezelfde spectaculaire resultaten als een week geleden. Toch is er geen reden tot treuren, want na de vele persoonlijke records een week geleden wisten veel atleten toch in de buurt te komen van hun beste seizoensprestaties.

400 meter (+horden)
De dag begon goed met Bernice Meijer en Dominique Veninga. Over 400 meter wisten zij beiden een persoonlijk record neer te zetten. Bernice kwam als eerste van de twee over de finish in een geweldige eindtijd van 56.08. Dominique wist haar beste tijd met een halve seconde te verbeteren naar 57.46.

Damien Bourguin had bij zijn vorige race over 400m hordes een aanpassing gemaakt in zijn tactiek. Met 15 passen tussen de hordes zou hij vanuit een rustige opening een vlakke race lopen. Het gevoel dat hij zijn passen niet kwijt kon bleef echter aanwezig na de finish. “Het is altijd wennen als je iets nieuws probeert, dus deze race proberen we nogmaals”. Na de finish stond de klok wederom stil op een tijd in de 53 seconden. “De conclusie is nu dat 15 stappen voor mij niet werkt en we gaan over naar 14 stappen. Hopelijk verbetert mijn eindtijd daarmee ook stap voor stap”. Henderyke Wonink liep een degelijke race. Met 63.14 liep ze binnen een seconde van haar pr, waarmee ze heeft aangetoond een goede basis te hebben voor komende wedstrijden.

800 meter
Als eerste waren Suzanne Voorrips en Marlies Huigen aan de beurt tijdens het hoofdprogramma. Echter bracht het hoofdprogramma niet wat het beloofde. Een eerste 400m in 60 seconden was de bedoeling van de haas. Suzanne schaarde zich direct achter haar. De haas kon echter het beloofde tempo niet lopen en viel stil na 300m. Hierdoor raakte Suzanne opgesloten en schoof de hele groep in elkaar als een harmonica. Met geduw en getrek trachtten de atleten een oplossing te zoeken voor dit probleem, maar het kwaad was al geschied. Zowel Suzanne als Marlies struikelden over de benen van hun tegenstanders. Het verdere verloop van de wedstrijd bleef als gevolg daarvan een rommeltje. Voor beide dames was dit niet de race waarvoor ze naar Oordegem waren gekomen.

Bij de mannen liep Jaap Gerben Vellinga in de snelste serie van het naprogramma en liep wederom naar een eindtijd onder 1.50. Met 1.49.24 en een 5e plek wist hij zich prima staande te houden in dit veld. “Dit is wel even wat anders als iedereen opeens dezelfde tijd kan lopen. Iedereen wil “zijn plekje” opeisen. Ik was daar zelf ook druk mee bezig en had daardoor niet door dat de doorkomst op 400m gewoon erg snel was. Ik ben daarom wel tevreden met mijn race, maar voor echt snelle tijden moet ik wat rustiger blijven”. In de tweede serie vochten Bram Buigel en Wessel van Veenen een duel uit. Bram liep 0.03 seconden sneller dan Wessel, maar moest op zijn pr meer dan een seconde toegeven. Wessel wist binnen 0.3 seconden van zijn beste tijd te blijven in deze, zoals hij zelf beschreef, tactisch moeilijke race. Carlijn Wagenaar wist zich in het grote veld ook te handhaven en liet zien dat haar 2.15 van vorige week geen uitschieter was. Met 2.16.45 liep zij een prima race. Jelte te Brake en Bart Maas liepen in dezelfde serie naar een eindtijd van respectievelijk 2.01.61 en 2.01.93. Beiden hebben met deze eindtijden nog niet het achterste van hun tong laten zien.

1500 meter
Voor de dames op de 1500 meter was het een succesvolle avond. Jolien de Waard liep een persoonlijk record en was met haar eindtijd van 4.43.16 maar liefst 5 seconden sneller dan haar oude record. Ellen Jansen debuteerde op de 1500m met een goede eindtijd van 4.45.33. Bij de mannen was Maarten Hindriks met een tijd van 3.59.15 nog niet tevreden. Weliswaar liep hij wel een seizoens beste, maar de eindtijd is nog 2 seconden boven zijn pr. Ook Freek Lier kon nog niet uit de voeten met deze voor hem korte afstand. Hij liep de metrische mijl in 4.03.50.