Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Nijmegen– Woensdagavond 18 mei stond in het teken van de Nijmegen Global Athletics. De organisatie doet er altijd veel aan om races van hoge kwaliteit neer te zetten en er worden regelmatig Olympische en Europese limieten gelopen. Dit jaar wederom veel internationale deelnemers en ook zeven Team 4 Mijl atleten. De meeste lopers hadden te maken met goede weersomstandigheden. Zij lieten zich van hun beste kant zien en zo sneuvelden meerdere persoonlijk records op de 1500 en 5000 meter.

Allereerst was het de beurt aan de 800 meter lopers. Ellen Jansen startte in de studenten serie voortvarend en liep gedurende 600 meter aan de leiding. Zij kon dit echter net niet volhouden en finishte als derde in een tijd van 2:20.58. Een half uur later begon het flink te regen, precies toen Maarten Hindriks zijn serie zou aanvangen. “”Het was de hele dag perfect weer , maar juist wanneer ik moet lopen breekt het precies los””, zei een verkleumde Maarten. Zijn race begon snel en met een eerste ronde van 55 seconden leek een goede tijd in de maak, maar 100 meter later ging het kaarsje langzaam uit. Maarten finishte in 1.59.38. Hij had meer gehoopt van deze wedstrijd, en aast op revanche op de 1500 meter in Oordegem.

Na de 800 meter hield het op met regenen en konden de 1500 meter lopers zich op gaan maken voor een snelle race. Stephan Schriemer opende zijn baanseizoen met een nieuw persoonlijke record van 4:06.80 en was zeer tevreden met deze start. Bart Maas was toen al lang en breed uitgelopen, want hij liep op het begin van de avond in een juniorenrace. Bart had de opdracht om hard te starten en dat deed hij. Op de kop van de wedstrijd schudde hij rondjes van 64 seconden uit zijn mouw, maar dat brak hem in de laatste ronde op. Hij werd gepasseerd door drie jongens en finishte als vierde in 4.15.84. Niek Blikslager bleek in een zeer gunstige serie te zitten en hij liep in een snelle race naar een fors persoonlijk record van 3.48.59. “”Ik had eindelijk de race die ik nodig had om onder de 3.50 te duiken. Dat ik met deze vorm al zo”n pr loop biedt perspectief voor de komende weken. Ik heb het gevoel dat het nog harder kan””, aldus een opgetogen Niek.

Het slotstuk van de avond betrof de 5000 meter. Vanuit de callroom zagen Fabian ten Kate en Edwin Slijkhuis de Kenianen in de A-serie naar een toptijd snellen. Daarna mochten zij zelf van start in de B-serie. Fabian en Edwin startten op een schema van 15 minuten exact. De eerste twee kilometer konden zij het kopwerk afwisselen in de tweede groep, in de achtervolging op twee koplopers. Hierna moest Fabian een klein gaatje laten en de overige lopers namen niet over om het gaatje te dichten. Edwin schoof ondertussen door naar de eerste positie in het veld, met nog één loper in zijn kielzog. Fabian kreeg toen ook weer de geest en begon aan een inhaalrace. Edwin bleef vlakke doorkomsttijden lopen en met nog 71 seconden op de klok voor de laatste ronde wist hij dat de grens van 15 minuten eindelijk zou worden doorbroken. Zo liep hij naar de winst in de serie in 14:55.55. Fabian finishte met een sterke slotkilometer als vijfde in 15:08.89, wat ook een persoonlijk record voor hem betekende. Volgende week doet hij een ultieme poging voor een tijd onder de 15 minuten in Koblenz.