Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Dit weekend wordt er in het Olympisch stadion in Amsterdam gestreden om de Nederlands titels. Tijdens de series van zaterdag kwamen verschillende teamleden in actie.

100/200 meter
Marit Dopheide liep zowel de series van de honderd als de tweehonderd meter. Doordat dit weekend de laatste kans is om je in de kijker te lopen voor het Nederlands estafette team voor in eerste instantie het Europees kampioenschap, staat er meer op het spel dan enkel de titel. Door een valse starts van concurrenten Jamile Samuel en Kadene Vassell, zat het venijn hem op de honderd meter met name in het begin. Eenmaal wel goed weg snelde Marit achter top favoriet Dafne Schipper naar de tweede plaats wat recht geeft op een finaleplaats. Met winst van haar serie op de tweehonderd meter ligt zij goed op medaille koers en wellicht meer.

400 meter horden
Voor de dames op de vierhonderd meter horden blijft het bij een optreden dit weekend. Marieke van der Zee en Inge Bootsma gingen beide voortvarend van start, maar verloren snelheid in het zicht van de finish. Doordat verschillende concurrenten passeerden, waren de vierde plaatsen waar beide atletes op uit kwamen niet voldoende voor een plaats in de finale.

800 meter
Op de achthonderd meter was meer succes. De door zijn nuchtere loopstijl veel geprezen Thijmen Kupers nam al snel het initiatief in de tweede serie en liep soeverein naar de winst. Op zondag kan hij laten zien dat de “Grote twee” van atletiekvereniging Atletico ‘73 is uitgebreid tot de “Grote drie” door de titel voor de neus van Robert Lathouwers weg te kapen. In de andere twee series probeerde Riccardo Sprong en Jasper Sinnema zich eveneens te plaatsen voor de finale. Beide liepen dapper mee, maar moesten op het laatste rechte stuk hun meerdere erkennen. Bij de vrouwen miste Marlies Huigen op een haar de finale. Zij werd derde in haar serie achter Marije Wever en Marlies Manders en omdat ze in de twee andere reeksen net iets sneller gingen, was haar tijd niet voldoende. Achter Huigen eindigde Jolien de Waard op de zesde plaats.

1500 meter
In de tegenstelling tot andere jaren, is het team op de vijftienhonderd meter het sterkst vertegenwoordigd. Met maar liefst vijf deelnemers, waren er volop kansen tot finale plaatsen. In de eerste serie liep Wilfred van Holst zeer oplettend en met een forse versnelling in de laatste ronde stelde hij met een vierde plaats een startbewijs voor zondag zeker. In de tweede serie pakte Stefan Wessel al snel de kop om het tempo hoog te houden. Ondanks dat hij nog door vijf atleten werd achterhaald, plaatste hij zich als tijdsnelste voor de finale. Deze serie werd gewonnen door Wouter Ploeger die met een soepel laatste stuk liet zien dat hij op zondag mee kan gaan doen voor de prijzen. Henk Bakker en Brian Kamstra stranden in de series. Bakker kwam nog wel zeer dichtbij, maar moet ondanks een persoonlijk record genoegen nemen op zondag met een plaats op de tribune.