Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Na een voornamelijk geslaagde seizoensstart in Hoorn vorige week, was het voor velen de tweede keer op het oranje tartan dit jaar. Onder goede omstandigheden werd er wederom goed gepresteerd in het kleine plaatsje Oordegem. Hier komen al jaren de Nederlandse atleten om hun pr”s aan te scherpen, en zo ook Team 4 Mijl. Suzanne Voorrips, Bram Buigel en Rob ter Burg slaagden hier in. Wouter Ploeger beleefde een nogal bizarre avond door op de 800m en de 1500m van start te gaan met twee geheel verschillende uitkomsten.
800m mannen

In het voorprogramma van de wedstrijd waren het de mannen die over 800m aan de bak mochten. Wouter Ploeger met het snelste pr liep als eerste, maar liep helaas een slechte wedstrijd en was al aan het uitlopen begonnen voor hij de finish had bereikt. Niet goed, dus besloot hij zich nogmaals op te laden voor een 1500m in het naprogramma. Als een fenix herrezen uit zijn eigen as liep hij een geweldige 1500m, die gericht was op racen. Met een verpulverend eindschot maakte hij korte metten met zijn tegenstand en finishte in een indrukwekkende 3.46.64.
De hoofdrol bij de 800m voor mannen was echter in de tweede reeks voor Bram Buigel. Bram heeft zijn draai gevonden, want ook deze week verbrak hij zijn persoonlijke record, ditmaal met meer dan een seconde. Zijn huidige pr is nu dus 1.51.19! “Ik had nog niet verwacht dat ik zo vroeg in het seizoen al zo dicht bij de 1.50 zou lopen. Nu zit 1.49 toch wel echt in mijn hoofd en ik ga door totdat die 1.49 uit mijn hoofd gaat en in de ranglijsten te zien is!” alduse een nog euforische Bram. Wessel liep welliswaar geen pr, maar kwam toch dicht in de buurt. Met 1.53.09 kwam hij slechts een paar tienden te kort. “Ik ben niet ontevreden, maar het kan wel echt harder. Dat laat ik in de rest van het seizoen hopelijk dan ook zien”, verteld een altijd nuchtere Wessel.

Vervolgens was het de beurt aan Jaap-Gerben Vellinga. Na een prima start in Hoorn was hij gebrand op een snelle tijd. Het resultaat was 1.52.79, wat zijn snelste tijd is sinds hij is komen trainen bij Team 4 Mijl. “Volgende week loop ik een pr!” zegt Jaap-Gerben.

Joshua Koning liep een klein pr, maar kwam niet moe genoeg over de finish, aldus Joshua zelf. Met een eindtijd van 1.55.40 is hij zeker tevreden en hoopt binnenkort ook nog verbetering te zien.

800m vrouwen
Suzanne Voorrip was als laatste geplaatst in het hoofdprogramma van de IFAM. Een grote eer, want deze wedstrijd staat vol met Europese toppers. Dit merktte ze wel, want na 150m dacht ze op de juiste plek ingevoegd te zijn, maar het positie zoeken eindigd pas na zo”n 200m. Door goed geplaatste duwtjes werd ze dan ook naar de laatste positie in de wedstrijd gebonjourd. Vanaf toen begon de inhaal race, want ze verloor wat tijd op haar geplande schema. In de laatste 200m was er, net als vorige week, weer een eindschot van Suzanne. Echter in dit topveld kon ze maar een paar plekken opschuiven en kwam ogenschijnlijk fris over de finish in een persoonlijk record van 2.07.58. “Het is goed dat ik hier even aangepakt ben door deze meiden. Dat zorgt ervoor dat ik de volgende keer beter mijn plek ga verdedigen. Helaas liep ik vandaag niet zo hard als ik had gehoopt, maar een pr is een pr. Daar mag je eigenlijk niet ontevreden mee zijn!” verteld een toch licht teleurgestelde Suzanne.

Danaïd Prinsen liep in het voorprogramma de 800m. Na een prima opening over 200m zakte ze steeds verder naar achteren in het veld. “Ik was er gewoon niet helemaal bij. Het tempo ben ik gewoon nog niet echt gewend. Dan blijkt als de rest stuk gaat ik eigenlijk nog over heb en blijf ik wel doorlopen. 2.12 is daarom wel een prima tijd en ik ben vooral blij dat ik geen last van mijn voet heb gehad!”, aldus Danaïd.

1500m
Rob ter Burg liep vorige week in Hoorn toch vooral solo naar een persoonlijk record, dus in een sterk bezette race had hij zijn zinnen gezet op nog een hap uit zijn pr. “Na een vlotte openingsronde ging bij mij de snelheid er steeds meer uit. Uiteindelijk kon ik mezelf uit de sleur halen en een goede laatste 400m lopen. Het resultaat was een pr van 2 seconden, maar ik baal er wel van dat ik niet meer heb laten zien. Het is jammer als je goede benen hebt en je die dan niet maximaal benut!” vertelde een relativerende Rob. Freek Lier liet in zijn wedstrijd de gladiolen links liggen en finishte bijna 15 tellen later dan hij slechts een week geleden liep. “Een wedstrijd om gauw te vergeten!” antwoorde Freek resoluut op de vraag: Hoe ging het?

Sofie Lövdal is de sterkste lange afstandsloopster uit het team. Hierdoor komt ze ook op de korte nummers goed uit de voeten. Dit liet ze na een goede 800m in Hoorn wederom zien, maar ditmaal over 1500m. Rond middernacht stond ze fris aan de start en liep 4.35.76 over de 1500m, waarmee ze in de Team 4 Mijl top 10 komt te staan!

400m Horden
De specialiste over de lange hordes is Henderyke Wonink. Ze liet in het indoor seizoen zien dat ze over een grote snelheid beschikt over de vlakke 400m, maar tijdens dit outdoor seizoen is ze gericht op de 400m Hordes. In Oordegem wist ze de 400mH harder te lopen dan ooit en finishte als tweede in een tijd van 63.21.