Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De laatste dag van de NK was een hele bijzondere dit jaar. Thijmen Kupers slaagde erin om na diverse pogingen de WK-limiet te slechten.
Daarnaast liep Suzanne Voorrips naar een verdiende bronzen plak en werd er zilver opgehaald door de 4×400 mannen en vrouwen van Groningen Atletiek. Deze teams bestaan voor het grootste gedeelte uit Team 4 Mijl atleten, aangevuld met ex-Team 4 Mijl lid Marit Dopheide.

Ontketende Thijmen haalt eindelijk WK-limiet
“Bram is de held van de dag,” was een van de eerste zinnen die Thijmen na zijn zinderende finalerace over 800 meter uitsprak. Na een mislukte limietpoging tijdens de series op zaterdag, was het vandaag wel raak.

“Ik wist dat ik het in me had, zeker na gisteren (met 1.46.45 op de klok), ondanks het gevoel van stijfheid door de harde race in de series. Maar ik moest het wel goed doen voor de titel, en voor Bram,” zo reageert Thijmen. Na een snelle doorkomst van 50 seconden, waarin Bram het kopwerk deed voor Thijmen en daarmee zichzelf “opofferde”, spurtte Thijmen de laatste ronde vervolgens naar een tijd van 1.45.28.
Naast de WK-limiet en nationale titel, betekent dit tevens een kampioenschapsrecord en verbetering van zijn pr. Als slagroom op de taart was de Olympisch limiet ook bijna geslecht; hiervoor kwam Thijmen slechts 0.09 te kort.

De race van Thijmen is door NOS vastgelegd:

http://nos.nl/artikel/2049990-kupers-pakt-nationale-titel-en-wk-ticket.html

“Haas” Bram reageert na de race voor de camera van Losse Veter

Haas Bram 2015-08-02 from Losse Veter on Vimeo.

Reactie Thijmen na zijn zinderende race

Thijmen Kupers WK limiet en nationale titel 800m 2015 from Losse Veter on Vimeo.

Jaap-Gerben wordt zesde in nieuw pr
Bijna als vanzelfsprekend ging vandaag het overgrote deel van de aandacht uit naar de prestatie van Thijmen en het haaswerk van Bram, die overigens zijn race uitliep en als achtste finishte.
Jaap-Gerben, die voor het eerst in een senioren NK-finale stond, werd keurig zesde in een nieuw persoonlijk record.
“Het niveau voor een medaille heb ik niet, maar ik heb toch mooi met de mannen mee kunnen strijden. Een heel gave ervaring wat een lichtpuntje is geweest in een matig seizoen,” zo vat Jaap-Gerben zijn race samen.

Suzanne bekroont seizoen met een bronzen NK-medaille, Marlies Huigen wordt knap vierde
Na een ietwat teleurstellend resultaat bij de Universiade in Korea, was Suzanne erop gebrand om vandaag een mooie plak mee naar huis te nemen. Ze was niet de enige die dit dacht: samen met haar bleken vijf atleten op papier goed genoeg om het goud te kunnen veroveren op de 800 meter, waaronder teamgenootje Marlies Huigen.

Na een relatief rustige eerste ronde, waarin Marlies op kop kwam te lopen, besloot Suzanne een versnelling in te zetten, waarop Marlies en uiteindelijke winnares Lisanne de Witte en Manon Kruiver (zilver) eenvoudig reageerden door mee te gaan.
Marlies: “Ik zag dat er een gat ontstond, ik voelde me nog goed en ging achter de voorste twee (Lisanne en Manon) aan. De laatste 100 meter moest ik mijn versnelling bekopen en kon Suzanne er nog voorbij.” Een zure 4e plek dus, zoals ze zelf ook aangeeft, “maar ik ben op waarde geklopt. Voor een medaille had ik een pr moeten lopen en dat zat er niet in vandaag.”

Suzanne: “Ik heb op zich een goede race gelopen en alles aan gedaan om mee te strijden voor het goud. Uiteindelijk staat er dan nog 2.07 op de klok, waar ik niet ontevreden mee ben, maar Lisanne en Manon waren gewoon echt beter. Jammer, maar het was een mooi seizoen zo!”

Twee “extra” zilveren plakken voor estafetteteams

Nieuw dit jaar was de integratie van de estafettekampioenschappen tijdens de NK Baan. Twee teams van Groningen Atletiek, samengesteld uit Team 4 Mijl leden + oud-gediende Marit Dopheide, pakten hier in spannende races het zilver.

De mannen, met Bram, Rob, Niek en Thijmen, wisten Phanos net niet van het goud af te houden, ondanks een spetterende inhaalronde van Thijmen.
Een tevreden Rob blikt terug op zijn NK:
“Een zilveren medaille is een fantastische afsluiting van het NK, wat met mijn finaleplaats op de 1500 meter en een pr op de 800 meter al geslaagd was,”

De vrouwen (Henderyke, Suzanne en Marlies) hadden Marit als troef ingezet en die kon als slotloopster de eerste plaats tot de laatste 50 meter net niet meer houden en moest daarom genoegen nemen met het zilver. Marlies zag dit als compensatie voor haar vierde plek: “Toch nog een medaille dit weekend”.

Voor het gros van de atleten zit het wedstrijdseizoen er nu op. Een enkeling zal nog proberen de vorm vast te houden en een pr te scoren, maar de meeste atleten zullen gaan genieten van een welverdiende vakantie…

…en in die vakantie zullen ze allemaal de WK-races van teamgenoot Thijmen, vanaf 22 augustus, live volgen!